Στο αμείωτο οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Αθήνα
«Εκστρατεία» με στοχευμένα τεστ σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας από κινητές μονάδες έχει ξεκινήσει ο ΕΟΔΥ. Σήμερα, Σάββατο, οι έλεγχοι συνεχίζονται στην Κυψέλη και η προσέλευση φέρεται να είναι μαζική.
Χθες, από τα 106 τεστ που διενεργήθηκαν στην περιοχή της Κυψέλης, τα έξι βγήκαν θετικά, τα οποία και ιχνηλατούνται. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο.
Σημειώνεται ότι στην πλατεία της Κυψέλης βρέθηκαν χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
«Τα τεστ γίνονται καθώς το κέντρο της Αθήνας είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
«Η επιδημία είναι τοπική και πρέπει να εντείνονται οι έλεγχοι που γίνονται», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος, όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα κατά του κορονοϊού, απάντησε: «Αυτό το μέτρο είναι από τα πιο σημαντικά».
Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα τα νέα μέτρα, που έχουν σκοπό να διακόψουν την προμήθεια ποτών και άλλων προϊόντων που κατανάλωνε κυρίως η νεολαία τις μεταμεσονύκτιες ώρες, όταν τα μπαρ κατέβαζαν ρολά στις περιοχές εκείνες όπου έχουν ληφθεί πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, από τις 6 σήμερα το πρωί έως και τις 4 Οκτωβρίου, τα καταστήματα μεταμεσονύχτιας λιανικής πώλησης, δηλαδή περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ θα είναι κλειστά:
· Στην Περιφέρεια Αττικής,
· στην Ημαθία,
· στο Κιλκίς,
· στην Πέλλα,
· στην Πιερία,
· στη Χαλκιδική,
· στα Χανιά,
· στο Ηράκλειο Κρήτης,
· στη Ζάκυνθο,
· στη Λέσβο και
· στη Μύκονο,
Πρόκειται, δηλαδή, για όλους τους νομούς που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, όπου θα λειτουργούν μόνο -και κατ’ εξαίρεση- τις μεταμεσονύκτιες ώρες τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων.
Η κυβερνητική επιχείρηση τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και με διάρκεια μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Ακόμη, ωστόσο, στις παραπάνω περιοχές, όπου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί, αλλά και:
· στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
· στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
· στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,
· στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας,
· στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας,
· στο Δήμο Βόλου,
· στη Σαντορίνη,
· στη Ρόδο,
· στην Κω,
· στην Πάρο και
· στην Αντίπαρο,
θα επιτρέπεται το take away, το drive through και το delivery για τα εστιατόρια, με εξαίρεση όμως την πώληση αλκοόλ.
Στόχος είναι κυρίως οι ασυμπτωματικοί φορείς, κυρίως νέοι, οι οποίοι έδιναν καθημερινά ραντεβού σε πλατείες και προαύλιους χώρους δημόσιων κτιρίων ή ακόμη και εκκλησιών. Πρόθεση της κυβέρνησης συνιστά, κυρίως, να εκλείψουν «τα φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ», εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Την επιτυχία των κινήσεων αυτών, το εάν θα χρειαστούν δηλαδή μέτρα, με ύστατο, όπως δηλώνει η κυβέρνηση, ένα νέο lockdown, θα κρίνουν τρεις βασικοί παράγοντες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ, οι παράγοντες αυτοί είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων και ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση