Η αγωνία για την επίδραση των σημερινών εορτασμών στην επιδημιολογική πορεία της Βόρειας Ελλάδας είναι μεγάλη, καθώς το 90% των ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ και στους γύρω νομούς, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου, είναι φορτισμένοι με τις μνήμες του δεύτερου, φονικού κύματος της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και ταυτόχρονα «κομβική» για την εφεξής εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στην «κόκκινη» αυτή περιοχή της χώρας, που για μία ακόμη φορά δοκιμάζεται με σφοδρότητα.

Παρ’ ότι οι εικόνες από τους απείθαρχους πιστούς να συνωστίζονται χωρίς μάσκα μέσα στην Εκκλησία είναι πανομοιότυπες με τις περσινές, η φετινή χρονιά έχει μια μεγάλη διαφορά: Οι αποφάσεις λαμβάνονται σχεδόν αποκλειστικά από το κυβερνητικό επιτελείο και ακολουθούν οι ειδικοί με «μικροεπεμβάσεις», αντίθετα με πέρσι, που οι επιστήμονες εισηγούνταν και η κυβέρνηση αποφάσιζε.

Μεταξύ των επιστημόνων, ωστόσο, επικρατεί πολύ μεγάλη αγωνία, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη και μάλιστα όχι σε εύθετο χρόνο, αλλά πιθανότατα άμεσα.

«Αν δεν έχουμε φτάσει τα 100.000 κρούσματα, είναι θέμα 24ώρων να τα φτάσουμε» εκτιμούν έμπειρα μέλη της παροπλισμένης, πάντως, Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και προβλέπουν ότι ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, τα ημερήσια κρούσματα είναι πιθανό να φτάσουν και τα 5.000 κρούσματα.

Το πραγματικά «καυτό» ερώτημα που θέτουν είναι πώς θα αντιδράσει η πολιτεία αν η επιδημιολογική κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει σε επίπεδα που ούτε οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να αισθάνονται πλήρως ασφαλείς και βεβαίως αν και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν οι επιστήμονες.

Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση της Δευτέρας του καθηγητή Μικροβιολογίας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, Βατόπουλου, ο οποίος εκτίμησε ότι οι παρελάσεις είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι ανεξάρτητα από τις παρελάσεις «θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρσι». Όπως είπε, το θέμα των παρελάσεων δεν ήρθε προς συζήτηση στην Επιτροπή.

Βεβαίως , η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε, καθώς συμπίπτει χρονικά με την ημέρα εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Ωστόσο, η αγωνία για την επίδραση των σημερινών εορτασμών στην επιδημιολογική πορεία της Βόρειας Ελλάδας είναι μεγάλη, καθώς ενώ ακόμα δεν έχει μπει ο χειμώνας, το 90% των ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ και στους γύρω νομούς, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ιδιαίτερα στον νομό Πέλλας τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται σημειώνοντας και τριψήφιο αριθμό με αποτέλεσμα ο νομός σημειώνει υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του.

«Πέρσι τέτοια εποχή ξεκίνησε το τρίτο και πιο σκληρό κύμα της πανδημίας, που άφησε πίσω του εκατοντάδες νεκρούς στη συμπρωτεύουσα. Οφείλουμε να το θυμόμαστε κάθε στιγμή», λένε οι επιστήμονες και κρούουν με τη μέγιστη δυνατή ένταση τον κώδωνα του κινδύνου.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Το σχέδιο για τη Βόρεια Ελλάδα, επίσκεψη της Γκάγκα – Βαρύς ο Οκτώβριος

ΕΟΔΥ: 4.165 κρούσματα, 380 διασωληνωμένοι και 25 θάνατοι – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή