Διάταξη με την οποία θα πηγαίνουν φυλακή υποχρεωτικά όσοι διώκονται για νέο κακούργημα ενώ είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, θεσπίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοσχέδιο που θα τεθεί, ίσως και σήμερα, σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου αφορά συνολικά παρεμβάσεις για την ενδοοικογενειακή βία αλλά και την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που εκδόθηκε τον Μάιο του 2024 και αφορά την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την οποία η Ελλάδα, υιοθετεί πρώτη από τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1

Αναμένεται δε, σημειολογικά, να τεθεί σε διαβούλευση, σήμερα 25η Νοεμβρίου που είναι η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η νέα διάταξη

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και νέα διάταξη – προσθήκη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που στέλνει υποχρεωτικά στη φυλακή τους υπότροπους κατηγορουμένους.

Η φιλοσοφία της προσθήκης είναι πως όποιος ενώ είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για ένα αδίκημα, διωχθεί για νέο κακούργημα, τότε αυτοδικαίως οδηγείται στις φυλακές.

Εν ολίγοις η υποτροπή “τιμωρείται” με υποχρεωτική προσωρινή κράτηση. Αν η νέα δίωξη αφορά πλημμέλημα τότε Είναι στην ευχέρεια του ανακριτή που θα ενημερώνεται άμεσα να αποφασίσει αν θα τον στείλει φυλακή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίθηκε η προσθήκη νέου εδαφίου στο άρθρο 296 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορά τους λόγους αντικατάστασης των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση. Έτσι θα διαμορφωθεί ως εξής:

Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον κατηγορούμενο είναι δυνατό να αντικατασταθούν με προσωρινή κράτηση:

α/ αν, μολονότι προσκλήθηκε νόμιμα, δεν εμφανίζεται στον ανακριτή ή στο δικαστήριο για να δικαστεί, χωρίς να συντρέχουν εύλογα κωλύματα που να κάνουν αδύνατη την εμφάνισή του,

β/ αν έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής,

γ/ αν παραβιάζει τους όρους που του επιβλήθηκαν ή δεν δηλώσει τη μεταβολή της κατοικίας του σύμφωνα με το επόμενο άρθρο.

– Οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον κατηγορούμενο σε περιπτώσεις κακουργημάτων, τρομοκρατικών πράξεων, τρομοκρατικής ή εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίας με πρόθεση, βαριάς ή θανατηφόρας σωματικής βλάβης, σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων, αρπαγής, κοινώς επικινδύνων εγκλημάτων ή στρεφόμενων κατά των συγκοινωνιών, κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, ληστείας, εκβίασης, απάτης, των νόμων περί όπλων ή ναρκωτικών, αντικαθίστανται με προσωρινή κράτηση:

α/ αν ασκηθεί σε βάρος του νέα ποινική δίωξη για κάποιο από τα παραπάνω κακουργήματα,

β/ δυνητικά, αν ασκηθεί ποινική δίωξη για περίπτωση πλημμελήματος των ανωτέρω πράξεων, που φέρεται ότι τέλεσε μετά την επιβολή περιοριστικών όρων και κατά τη διάρκεια της ισχύος τους”.

Για πλημμέλημα

Αντίθετα, στις περιπτώσεις τέλεσης κάποιου πλημμελήματος, από κατηγορούμενο που έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, η αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προφυλάκιση είναι δυνητική και εναπόκειται στην κρίση του αρμόδιου δικαστικού οργάνου.

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζει το τέλος ανθεκτικότητας για Airbnb και ξενοδοχεία – Ποιες διορθώσεις φέρνει το ΥΠΕΘΟ στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ρωμανός: Η ακοστολόγητη εξαγγελία του ΠΑΣΟΚ περί 2% μείωσης ΦΠΑ, έγινε τμηματική μείωση «βάσει μελέτης»

ΗΠΑ: Η ομάδα του Τραμπ θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν για μια «διευθέτηση» του πολέμου στην Ουκρανία