Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Στη βουλή η δικογραφία για τη σύμβαση «717» του ΟΣΕ

Χρήστος Σπίρτζης - Κώστας Καραμανλής

Χρήστος Σπίρτζης - Κώστας Καραμανλής

Για δύο υπουργούς Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ζητείται από την ελληνική Ευρωπαϊκή Εισαγγελία η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τη σύμβαση «717» του ΟΣΕ.

Ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Κώστας Καραμανλής είναι οι δύο υπουργοί στους οποίους «σκόνταψε» η έρευνα του ελληνικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση των κονδυλίων που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την υλοποίηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, με βασικό κομμάτι της την αυτοδιοίκηση.

Η ελληνική ευρωπαϊκή Εισαγγελία απέστειλε ήδη τη δικογραφία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Εκεί θα κριθεί εάν θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών.

Πρωτίστως βέβαια θα αποφασιστεί εάν τα τυχόν αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι.

Νομικοί λένε ότι για τον κ.Σπίρτζη τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ενώ για τον κ.Καραμανλή και την πρόσφατη Βουλή των λίγων ημερών (μεταξύ των 2 εκλογικών αναμετρήσεων) παραπέμπουν στην περίπτωση Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ.

Τότε δεν είχε υπολογιστεί στο χρόνο παραγραφής η Βουλή της μιας ημέρας καθώς είχε κριθεί ότι δεν είχε συγκληθεί πλήρως για να παραχθεί νομοθετικό έργο.

Η έρευνα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε ένα χρόνο πριν από την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς.

Το έργο εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρμόδιοι εισαγγελείς αναζητούν εάν υπάρχει κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και κατέστρεψαν επέκταση, βλάβη των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύμβαση 717 υπεγράφη το 2014 και το έργο οριζόταν να είναι έτοιμο σε 2 χρόνια. Ωστόσο δόθηκαν 7 παρατάσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί στο σύνολο του.

Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνα τους για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Τη σύμβαση 717 είχαν ερευνήσει και οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Δεν προέκυψε απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και τότε η δικογραφία αρχειοθετήθηκε.

Βγήκε από το αρχείο το Μάιο του 2022 λόγω νέων στοιχείων και άρχισε να διερευνάται από την ελληνική Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Διαβάστε επίσης:

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Πώς το ψηφιακό ευρώ θα ωφελούσε τις επιχειρήσεις

HSBC: H Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει – Τι βλέπει για οικονομία, επενδυτική βαθμίδα και χρέος

Μηταράκης: Έχουμε σχέδια για την αντιπυρική προστασία