Μαζικές αναχωρήσεις τουριστών και ακυρώσεις κρατήσεων φέρνουν οι ελληνοτουρκικές αερομαχίες πάνω από το Καστελόριζο.

«Ελληνικά και τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν για περισσότερο από δυόμιση ώρες πάνω από τον ουρανό του Καστελόριζου. Γύρω στις 16:00 έσπασαν το φράγμα του ήχου, προκαλώντας δυνατό θόρυβο. Οι τουρίστες φοβήθηκαν και μπήκαν στα κινητά τους για να ενημερωθούν και να δουν τι έγινε. Λίγο αργότερα μάζεψαν άρον-άρον τις πετσέτες και τις ομπρέλες από την παραλία και έφυγαν για τα δωμάτιά τους ενώ όσοι κοιμούνταν ξύπνησαν από τον εκκωφαντικό ήχο» περιέγραψε στο ethnos.gr ο τουριστικός πράκτορας του νησιού, Κωνσταντίνος Παπουτσής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, τα τουριστικά πρακτορεία γέμισαν από θορυβημένους τουρίστες και επισκέπτες που έκοβαν εισιτήριο επιστροφής με το πρώτο καράβι για Ρόδο. Τα τηλέφωνα «σπάνε» στα τουριστικά πρακτορεία του ακριτικού νησιού. «Μας ρωτούν πως είναι τα πράγματα ενώ κάποιοι προχωρούν σε ακυρώσεις για τον Αύγουστο. Το απόγευμα της Τρίτης είχαμε κίνηση από τουρίστες που έκοβαν εισιτήριο για να φύγουν με το καράβι το πρωί της Τετάρτης».

Ενδεικτικό του μουδιάσματος που επικρατεί είναι και το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο κ. Παπουτσής από καπετάνιο υπερπολυτελούς θαλαμηγού, η οποία πλέει ανοιχτά της Κύπρου και υπολόγιζε να «δέσει» τις επόμενες μέρες στο Καστελόριζο «Με ρώτησε αν είναι ασφαλές να δέσει στο νησί με όλα αυτά που ακούει και διαβάζει. Χρειαζόμαστε στήριξη από την Πολιτεία. Είμαστε ένας ασφαλής προορισμός. Ήδη χάσαμε ενάμιση μήνα και αν χάσουμε και τον Αύγουστο πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα. Όταν κάποιος κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και το ίντερνετ και βομβαρδίζεται από ειδήσεις τρόμου είναι λογικό να φοβηθεί και να ακυρώσει και να μην έρθει στο νησί».

Ασυνήθιστα μεγάλη κίνηση τουριστών που κατηφόριζε το πρωί της Τετάρτης προς το λιμάνι κατέγραψε και ο φούρναρης της Μεγίστης, ο κ. Θωμάς.

«Εμείς γελάμε γιατί έχουμε συνηθίσει να ζούμε με τις αερομαχίες αλλά οι τουρίστες φοβήθηκαν», είπε στο ethnos.gr ο κ. Θωμάς. Ανήσυχοι είναι και όσοι εργάτες βρίσκονται στο νησί και απασχολούνται σε οικοδομικές και άλλες εργασίες. «Δεν τα βλέπουμε καλά τα πράγματα, είναι η μόνιμη έκφρασή τους», σημείωσε.