Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Ευθύμης Λέκκας για φωτιά: Ποιοι λόγοι «έφεραν» αποκαΐδια στην Αττική – Τι πρέπει να γίνει

Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας

Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας

Δυσμενές και προδιαγεγραμμένο από την αρχή του χρόνου ήταν το πλαίσιο στο οποίο έλαβε χώρα η καταστροφική φωτιά της Αττικής, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος παράλληλα ζήτησε αλλαγή πλεύσης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με διαχειριστικές και επιχειρησιακές μελέτες ανά τμήμα δάσους, σε κάθε δάσος.

Αναφερόμενος στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική, τόνισε: «Ήταν ένα πλαίσιο δυσμενές και προδιαγράφηκε από την αρχή του χρόνου. Είχαμε μεγάλη ξηρασία στο περιβάλλον αλλά παράλληλα είχαμε και υψηλές θερμοκρασίες. Ένας τρίτος παράγοντας ήταν οι άνεμοι και ένας τέταρτος ήταν η μορφολογία τη περιοχής που διευκόλυνε την εξάπλωση».

Όπως υποστήριξε , με δηλώσεις του στο MEGA, «όταν έφτασε στη ζώνη μίξης του αστικού με τον δασικό ιστό, εκεί ήταν πολύ δύσκολο να σταματήσει να πυρκαγιά.

Οι τεράστιες θερμοκρασίες που δημιουργήθηκαν λόγω των καιόμενων υλικών μέσα στον αστικό χώρο, δημιούργησαν στροβίλους, ανοδικά ρεύματα το οποία παρέσυραν καιόμενα αντικείμενα που μπορούσαν να τα διασπείρουν.

Όταν μπήκε η πυρκαγιά στον αστικό χώρο έγινε η διασπορά. Ήταν ένα πολύ δύσκολο φαινόμενο να αντιμετωπιστεί. Ο αέρας ήταν καθοριστικός παράγοντας εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Καθοριστικό είναι και το έδαφος που αναπτύσσεται η φωτιά αλλά και η καύσιμη ύλη».

Απαιτούνται τομές

Μίλησε όμως και για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα από πλευράς προστασίας ώστε να διατηρήσουμε το λίγα στρέμματα δάσους που έχουν μείνει, ειδικά στην Αττική.

«Θα πρέπει τα δάση της Αττικής με προτεραιότητα να δούμε ανά περιοχή τι έχουμε. Σε κάθε τμήμα δάσους, θα πρέπει να έχουμε διαχειριστικές μελέτες, και σε σχέση με αυτό να κάνουμε τις επιχειρησιακές μελέτες, δηλαδή διάφορα σενάρια. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουνε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε τμήμα δάσους που έχουμε. Αν δεν θέλουμε το δέντρο στην Αττική να το κάνουμε μουσειακό έκθεμα, θα πρέπει να γίνουν τομές».

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αττική: Μικρές εστίες στην Νέα Μάκρη, κοντά στους οικισμούς Βρανά και Ερυθρός

Οι τελευταίες λέξεις της 65χρονης που απανθρακώθηκε στο Πάτημα Χαλανδρίου: «Θανάση καιγόμαστε, κλείσε»

Καιρός: Εξασθενούν οι άνεμοι – Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει τους 40