Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 77 ετών, ο Βασίλης Μποτίνος, νικημένος από τον κορονοϊό. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού και οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου θρηνούν έναν εξαιρετικό γκολτζή και ένα από τα καλύτερα εξτρέμ στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα.

Με τη φανέλα του Ολυμπιακού σε 140 συμμετοχές πέτυχε 120 τέρματα και ψηφίστηκε στη χρυσή ενδεκάδα των εποχών στη θέση του αριστερού εξτρέμ.

Ο Βασίλης Μποτίνος κατάφερε να γευτεί μόνο 2 πρωταθλήματα (1966, 1967) και δυο κύπελλα Ελλάδος (1968, 1971) και λέμε μόνο γιατί είναι λίγα τα τρόπαια μπροστά στο μεγαλείο της ποδοσφαιρικής του κατάρτισης και ικανότητας.

Τον «τελείωσε» η Χούντα

Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους ο μεγάλος αυτός ποδοσφαιριστής δεν κατάφερε να γευτεί μεγαλύτερες χαρές. Ένας σοβαρός τραυματισμός και το γεγονός ότι μπήκε στο «μάτι» των Συνταγματαρχών της Χούντας.

Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά να τελειώσει η καριέρα του σε ηλικία μόλις 26 ετών και τρία χρόνια αργότερα να κρεμάσει οριστικά τα παπούτσια του.

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Δεκεμβρίου 1967 όταν ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε, στο στάδιο Καραϊσκάκη, τον Απόλλωνα Αθηνών για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το ημίχρονο βρίσκει τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται στο σκορ με 2-0, χάρη στα γκολ των Μποτίνου και Σιδέρη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο Μποτίνος έχει κάποιο πρόβλημα με τις τάπες των παπουτσιών και ζητάει από τον Τάκη Κτενά, έφορο υλικού της ομάδας, αλλαγή παπουτσιών. Για κάποιον λόγο, όμως, ο Κτενάς δεν του δίνει σημασία και ο Μποτίνος του πετάει το παπούτσι.

Ξαφνικά εμφανίζεται ένας άντρας με πολιτικά, πιάνει τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού από τον γιακά και του λέει με ύφος αυστηρό: «θα σε βγάλω έξω από την ομάδα, θα σε τελειώσω, θα μιλάς καλύτερα στον Κτενά».

Ο Μποτίνος αντιδρά ενστικτωδώς και του δίνει μια δυνατή σφαλιάρα. Τρέχει, τότε, ο Θανάσης (Σούλης) Κίνλεϊ, μπαίνει στη μέση και λέει στον Μποτίνο «τι έκανες μωρέ; Ξέρεις ποιόν κτύπησες;» «Όχι, ποιόν;», απαντάει ο Μποτίνος, «είναι ο νέος Γενικός Αρχηγός του Ολυμπιακού, ο Συνταγματάρχης Παπαποστόλου». Όλοι στα αποδυτήρια πάγωσαν. Ο Ολυμπιακός βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με 10 παίκτες, με τον κόσμο ν’ απαιτεί από την κερκίδα να ξαναμπεί ο Βασίλης Μποτίνος μέσα. Όπως και έγινε. Δέκα λεπτά αργότερα μπήκε ξανά στο χορτάρι και πέτυχε και το τέταρτο και τελευταίο γκολ του Ολυμπιακού (4-0).

Από εκείνη τη μέρα και μετά η κόκκινη «σαίτα» του Ολυμπιακού αποτέλεσε και «κόκκινο πανί» για τους Συνταγματάρχες της Χούντας.

Η κόντρα με τη δικτατορία είχε μόλις ξεκινήσει, καθώς ο Παπαποστόλου ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ασλανίδη, ο οποίος τότε έλεγχε τον ελληνικό αθλητισμό. «Όποτε έβρισκαν την ευκαιρία από τότε, μου έκαναν τη ζωή δύσκολη. Μια φορά πήγαμε να πάρουμε τα εισιτήρια που δικαιούμασταν και ο δικός μου ο φάκελος ήταν άδειος. “Εντολή δική μου”, είπε ο Παπαποστόλου. Ακούστηκαν άσχημες φράσεις, του είπα πολλά. Τότε τράβηξε περίστροφο και ευτυχώς ήταν εκεί ο Σιδέρης και ο Αγανιάν και του άρπαξαν το χέρι», είχε πει ο ίδιος ο Μποτίνος σε συνέντευξή του στο gazzetta.gr το 2014.

«Θα καεί ο Πειραιάς…»

Η Χούντα δεν τον άφησε να πάρει μεταγραφή για το εξωτερικό. «Είχα πολλά προβλήματα και με τον Ασλανίδη, που είχε ενημερωθεί για όλα. Δεν μου έβγαζε διαβατήριο και δεν με άφηνε να φύγω. Είχα πολλές προτάσεις, η μεγαλύτερη ήταν από Γερμανία, 1.5 εκατομμύρια μάρκα το χρόνο. Αλλά ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η δικτατορία με άφηναν. “Ακόμα και νεκρός θα παίζεις εδώ“, μου έλεγαν», με τις απειλές προς την οικογένειά του να είναι συχνό φαινόμενο.

Παρά το ταλέντο του, η καριέρα του τελείωσε άδικα και άδοξα. Την ώρα που διένυε μια εξαιρετική περίοδο και οι προτάσεις των ξένων ομάδων διαδέχονταν η μία την άλλη, το 1970 υπέστη έπαθε μια θλάση που αποτέλεσε την αρχή του τέλους. «Ο τραυματισμός μου ήταν οργανωμένη εγκληματική ενέργεια. Οι γιατροί έλεγαν να μην με βάζουν, αλλά έπαιζα με το ζόρι, με απειλούσαν με στρατοδικεία, επειδή αν δεν έπαιζα θα πήγαινα κόντρα στην επανάσταση. Τελικά, μου κόπηκε ο τετρακέφαλος», είχε πει ο Βασίλης Μποτίνος.

Μη έχοντας καμία στήριξη κατά τη διάρκεια του τραυματισμού από τον Ολυμπιακό, ο Φέρεντς Πούσκας τον πήγε στο γιατρό της Ρεάλ Μαδρίτης. Κατάφερε να επιστρέψει και ο Παναθηναϊκός εξέφρασε γρήγορα ενδιαφέρον για την απόκτησή του, ωστόσο οι Συνταγματάρχες δεν ήθελαν να γίνει ποτέ αυτή η μεταγραφή.

«Κάποιοι μίλησαν στον Ασλανίδη και του είπαν ότι έτσι και είμαι καλά και παίξω μπάλα με τον Παναθηναϊκό, θα καεί ο Πειραιάς. Αποφάσισαν λοιπόν να μην επιτρέψουν την μεταγραφή», είχε δηλώσει. Έτσι πήγε στον Πανιώνιο και έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 29 ετών χωρίς να προλάβει να κάνει αυτά που ήθελε.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα με αφορμή τον αγώνα ΠΑΟΚ Β’ – Ολυμπιακός Β’

Κρίνεται η πρόκριση σε ΟΑΚΑ και Καραϊσκάκη