Θλίψη στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και το σύνολο της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου προκαλεί ο θάνατος της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας.

1

Ο πατέρας της Γιώργος Μπουρνάκης καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Ήταν  παντρεμένη με τον γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, και είχαν αποκτήσει 5 παιδιά το Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), το Γιώργο (1967), το Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Ήταν  Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Από το 1999 διατέλεσε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιείται επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά.

Είχε γράψει το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Είχε τιμηθεί από την Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.  Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνος Τιμής.

Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.

Διαβάστε επίσης:

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η γυναίκα συνώνυμο της Ελπίδας

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Έκανα πάντοτε αυτό που πίστευα πως είναι σωστό να κάνει ο καθένας μας – Η συνέντευξη-κατάθεση ψυχής στο mononews

mononews100: Η φιλανθρωπία ως ύψιστο κοινωνικό λειτούργημα – Οι ευεργέτες που ξεχώρισαν το 2020 με την προσφορά τους