Απόφαση του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση C-4/23) ορίζει πως η άρνηση κράτους μέλους να αναγνωρίσει την αλλαγή ονόματος και φύλου που έχει πραγματοποιηθεί νομίμως σε άλλο κράτος μέλος είναι αντίθετη προς τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Δικαστήριο απαντά, σε σχετικό αίτημα Ρουμάνου πολίτη, ότι αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης ρύθμιση κράτους μέλους η οποία δεν επιτρέπει την αναγνώριση και την καταχώριση, στη ληξιαρχική πράξη γέννησης υπηκόου του εν λόγω κράτους μέλους, της αλλαγής ονόματος και ταυτότητας φύλου τα οποία αυτός απέκτησε νομίμως σε άλλο κράτος μέλος, εν προκειμένω στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που η αίτηση αναγνώρισης της αλλαγής αυτής υποβλήθηκε μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Επίσης, το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι η άρνηση κράτους μέλους να αναγνωρίσει αλλαγή ταυτότητας φύλου που αποκτήθηκε νομίμως σε άλλο κράτος μέλος εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και διαμονής.

Το φύλο, όπως και το όνομα, αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικής ταυτότητας.

Η διαφορά μεταξύ των ταυτοτήτων που προκύπτει από μια τέτοια άρνηση αναγνώρισης δημιουργεί δυσχέρειες ως προς την απόδειξη της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου προσώπου στην καθημερινή ζωή, καθώς και σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής, διοικητικής και ιδιωτικής φύσεως.

Διαβάστε επίσης:

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Συντονίζεται με την ΑΔΕΔΥ για επαναφορά των δώρων στο δημόσιο

Spitogatos: Σε ανοδική πορεία οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και το 3ο τρίμηνο του 2024

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν θα συναινέσει ποτέ η Ελλάδα να τεθούν θέματα κυριαρχίας στη συζήτηση με την Τουρκία