• Κοινωνία

    Δολοφονία Ψυχικό: Η 5ετία με τις business στο real estate, τα «χρυσά» οικόπεδα σε Μύκονο και Ίο και οι ξυλοδαρμοί του Στάθη

    O Παναγιώτης Στάθης, εκτελέσθηκε στις 2/7/2024 με περισσότερες από με 10 σφαίρες έξω από το γραφείο του στο Νέο Ψυχικό.

    O Παναγιώτης Στάθης, εκτελέσθηκε στις 2/7/2024 με περισσότερες από με 10 σφαίρες έξω από το γραφείο του στο Νέο Ψυχικό.


    Στα καλά κρυμμένα μυστικά της τελευταίας πενταετίας της ζωής του Παναγιώτη Στάθη, του τοπογράφου κι επιχειρηματία που δολοφονήθηκε το πρωί της Τρίτης στο Ψυχικό, αναζητούνται οι ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί δηλαδή που έδωσαν εντολή και υπέγραψαν το συμβόλαιο θανάτου με τον μαυροφορεμένο μοτοσικλετιστή που έριξε 20 σφαίρες στον Στάθη, γαζώνοντάς τον και αφαιρώντας του τη ζωή.

    Αυτήν την πενταετία φαίνεται να υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στη ζωή και στην επαγγελματική δραστηριότητα του τοπογράφου, που ίσως συνδέονται με τους δολοφόνους του.

    Όπως αποκάλυψε το mononews, ο Παναγιώτης Στάθης φαίνεται ότι κέρδισε ένα ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ σε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ και αυτά τα χρήματα θέλησε να τα επενδύσει στο real estate.

    O εξαιρετικός επαγγελματίας τοπογράφος, για τον οποίο όλοι λένε τα καλύτερα λόγια, είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται κυρίως στη Μύκονο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ηταν από τους παλιούς και ικανούς του χώρου.

    Στην αρχή με απλά τοπογραφικά, στη συνέχεια με συνεργασίες με το δήμο για τη χάραξη παραλιών και αιγιαλών και τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, και αργότερα ήρθαν οι συνεργασίες με πασίγνωστους εργολάβους του νησιού. Αλλά και οι φιλίες και κουμπαριές με ισχυρούς «παίκτες» της Μυκόνου που δραστηριοποιούνταν στο real estate. Όπως η συνεργασία με τον ισχυρό επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα ο οποίος έχει πολλά ακίνητα σε Μύκονο και Αθήνα.

    Κάποιες αναφορές ανθρώπων που τον γνώριζαν λένε ότι ο Στάθης τα τελευταία χρόνια είχε έρθει σε σύγκρουση με επιχειρηματικά συμφέροντα του νησιού ενώ και ο ίδιος άρχισε να δραστηριοποιείται στο real estate εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις του και την άριστη γνώση της δουλειάς.

    Φήμες αναφέρουν ότι δεν ήταν μόνον ο ξυλοδαρμός εναντίον που κατήγγειλε ότι έγινε στο Χαλάνδρι στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά και κάποια άλλα περιστατικά βιαιοπραγίας στη Μύκονο, για τα οποία πάντως κανείς δεν έμαθε τίποτε.

    Για τον ξυλοδαρμό στο Χαλάνδρι ο 54χρονος πατέρας δύο παιδιών, 21 και 17 ετών, είχε καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων για απλή σωματική βλάβη λέγοντας ότι ένας άνδρας με μηχανή άρχισε να τον δέρνει χωρίς να προλάβει να αντιδράσει.

    Οι επιθέσεις εναντίον του τον κλόνισαν και έδειχνε ιδιαίτερα προσεκτικός, κάποιοι λένε ότι για καιρό κυκλοφορούσε και με οδηγό καθώς γνώριζε ότι η «μαφία της Μυκόνου» ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

    Ο Παναγιώτης Στάθης, μαζί με τον κολλητό του από το Πολυτεχνείο και στενό του φίλο, Θωμά Κεχρολόγο, είχαν από κοινού την εταιρεία SKS Survey με έδρα το Ψυχικό, εκεί όπου ο πρώτος βρήκε τραγικό θάνατο από το 9άρι πιστόλι του πληρωμένου δολοφόνου.

    Η Ομόρρυθμη Εταιρεία συστάθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 2016, προφανώς όταν οι δουλειές «άνοιξαν» όχι μόνο στη Μύκονο αλλά και στην Ιο, στην Πάρο, την Αντίπαρο και τη Σέριφο. Και μέσω αυτής ξεκίνησε και η επιχειρηματική τους δραστηριότητα στο real estate η οποία λέγεται ότι επεκτάθηκε και στη Ρουμανία, προφανώς λόγω και της γνωριμίας τους με τον Γιάννη Παπαλέκα ο οποίος θεωρείτο στη χώρα αυτή «βασιλιάς του real estate».

    Οι δύο συνέταιροι φέρεται να έχουν αγοράσει αρκετά κομμάτια γης στις Κυκλάδες περιμένοντας τις ευκαιρίες για να τα εκμεταλλευτούν.

    Οι δουλειές των δύο συνεταίρων

    Αναζητώντας στη Διαύγεια τις δραστηριότητες των δύο καλών φίλων και συνεργατών, βρίσκει κανείς διάφορες δουλειές που είχαν ξεκινήσει να κάνουν.

    Για παράδειγμα, είχαν αποκτήσει οικόπεδο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Αγιος Στέφανος της Μυκόνου όπου έχτιζαν πολυτελείς κατοικίες. Το ακίνητο ήταν 50% – 50% και σύμφωνα με τις τελευταίες αναθεωρήσεις που είχαν γίνει για μεταβολές στη στατική μελέτη, η άδεια εκδόθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2023 και λήγει στις 4 Αυγούστου του 2026.

     

    Το συγκρότημα στον Αγιο Στέφανο της Μυκόνου

    Με βάση την περιγραφή του έργου δημιουργείται κατοικία με ισόγειο επίπεδο και μια υπόσκαφη στάθμη και κολυμβητική δεξαμενή, δηλαδή πισίνα. Εικάζουμε ότι το ακίνητο είχε δωμάτια υπόσκαφα και ισόγειο κτίριο και ήταν πολυτελείας, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία.

    Επομένως, η αγορά ενός οικοπέδου 5 στρεμμάτων σε μια περιοχή που έχει θέα στη θάλασσα και στην οποία υπάρχουν πολλές ακριβές βίλες διασήμων, θα κόστισε πολλά εκατομμύρια.

    Όπως και πολλά εκατομμύρια θα χρειάζονταν για την κατασκευή του ακινήτου.

     

    Με βάση τα αναφερόμενα στην άδεια το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 4.992,6 τ.μ., το εμβαδόν κάλυψης κτιρίου 218,7 τ.μ., το εμβαδόν δόμησης του κτιρίου 209,9 τ.μ. ενώ ο όγκος του κτιρίου (άνω εδάφους) είναι 608, 36 τ.μ.

    Στην ίδια περιοχή άλλη άδεια δείχνει ότι κατασκεύασαν κατοικία με ισόγειο επίπεδο και δύο επιπλέον υπόσκαφες στάθμες και κολυμβητική δεξαμενή.

    Αρχιτέκτονας μηχανικός του έργου είναι πολύ γνωστός στους κύκλους της Αθήνας αλλά και της Μυκόνου.

    Ενδεχομένως, οι Στάθης και Κεχρολόγος να έφτιαχναν και να πουλούσαν το ακίνητο αποκομίζοντας πολλά κέρδη.

     

    Business είχαν ανοίξει και με την Ίο όπου το 2020 είχαν βγάλει οικοδομική άδεια για την αξιοποίηση οικοπέδου 19.050 τ.μ. (!!!) στη θέση Γαϊδάρου Ράχη – Πυργάρη στο Μαγγανάρι της Ίου. Σύμφωνα με την άδεια το εμβαδόν της κάλυψης του κτιρίου είναι 390 τ.μ., το εμβαδόν δόμησης επίσης 390 τ.μ. και το εμβαδόν του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου 18.660 τ.μ. Είχαν δηλαδή τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στο μέλλον κι άλλα στρέμματα.

    Το μέγιστο ύψος του κτιρίου είναι 4 μέτρα και μπορούσαν να φτιάξουν έναν όροφο. Σκοπός η κατασκευή δύο υπόσκαφων κατοικιών με ξενώνες.

    Η περιοχή στο Μαγγανάρι της Ίου που έχουν έκταση οι δύο συνέταιροι

    Το συγκεκριμένο ακίνητο πάντως φαίνεται να το είχαν αποκτήσει πριν από το 2012 καθώς με απόφαση με ημερομηνία 11/7/2012 είχε δοθεί έγκριση από την Κ.Α Εφορεία Αρχαιοτήτων για την «ανέγερση λιθόκτιστης οικίας σε δύο επίπεδα με υπόγειο και πισίνα κάλυψης 377,23 τ.μ. και δόμησης 396,14 τ.μ., σε οικόπεδο ΑΔΑ: Β41ΛΓ-5ΧΩ φερόμενης ιδιοκτησίας κ.κ. Παναγιώτη Στάθη και Θωμά Κεχρολόγου, στη θέση «Μαγγανάρι Ίου», δεδομένου ότι η προτεινόμενη οικοδομή χωροθετείται σε μεγάλη απόσταση από τον προστατευόμενο οικισμό των Χάλαρων, και ως εκ τούτου, δεν προξενεί έμμεση οπτική βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Η έγκριση χορηγείται σύμφωνα με την υποβληθείσα τεχνική περιγραφή και με την προϋπόθεση της τήρησης των εξής όρων: 1. Όλες τις εργασίες (εκσκαφικές, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κ.λ.π.) θα παρακολουθήσει αρμόδιος υπάλληλος της Υπηρεσίας μας. Για το λόγο αυτό πριν την έναρξή τους θα πρέπει οι ιδιώτες να ειδοποιήσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο.

     

    Σε περίπτωση που θα βρεθούν αρχαία οι εργασίες θα σταματήσουν για να γίνει κανονική ανασκαφή σύμφωνα με τον Ν. 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». 2. Για οποιαδήποτε μελλοντική οικοδομική ή άλλη εργασία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επανέλθουν με νέο αίτημα στην Υπηρεσία μας. 3. Πριν την έκδοση της τελικής άδειας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην ΚΑ΄ ΕΠΚΑ για έγκριση και θεώρηση εις τετραπλούν αρχιτεκτονική μελέτη».

    Είχαν δηλαδή το οικόπεδο, καθάρισαν με την αρχαιολογία και 8 χρόνια μετά εξέδωσαν άδειας οικοδομής.

    Για τους δύο συνέταιρους βρίσκουμε επίσης και μια εμπλοκή με την αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, φέρονται να είναι μέτοχοι με ποσοστό 9% έκαστος στην εταιρεία «ΥΔΡΟΒΑΤ ΑΕΒΕ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» η οποία έχει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ρέμα Διπόταμα της δημοτικής ενότητας Φαρίδος στον δήμο Σπάρτης.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία και οι μαρτυρίες Στάθης και Κεχρολόγος είχαν μπει για τα καλά στις business την τελευταία 5ετία, κυρίως στη Μύκονο, όμως και σε άλλα νησιά και περιοχές της χώρας.

    Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι

    Πλέον οι αστυνομικές αρχές ανοίγουν όλους τους φακέλους με τις συναλλαγές των δύο, και κυρίως του δολοφονημένου Στάθη, μήπως βρουν κάποια σύνδεση με τον ηθικό αυτουργό της στυγερής δολοφονίας.

    Εξετάζονται υποθέσεις που ο Παναγιώτης Στάθης χειρίστηκε ως τοπογράφος, ποιους ενόχλησε ή ποιοι τον είχαν βάλει στο μάτι για πιθανές πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες.

    Επίσης, εξετάζουν κι άλλες περιπτώσεις ξυλοδαρμών από τη λεγόμενη «μαφία της Μυκόνου», όπως π.χ. η περίπτωση του αρχαιολόγου Μανόλη Ψαρρού, ο οποίος πέρυσι είχε χτυπηθεί άσχημα και στη συνέχεια κατήγγειλε μεγάλο κύκλωμα για τη νομιμοποίηση οικοδομικών αδειών όχι μόνο για σπίτια, αλλά και για ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.

    Είχε επίσης καταγγείλει μικρές ή μεγάλες πολεδομικές παραβάσεις που στη συνέχεια «τακτοποιούνταν» ή ακόμη και ακίνητα στα οποία βρέθηκαν αρχαία.

    Υπενθυμίζεται ότι για τη μαφία της Μυκόνου υπήρξαν πρόσφατα εξελίξεις καθώς είχε οριστεί Εισαγγελέας Εφετών για να διερευνήσει τεράστιες καταπατήσεις γης, αυθαίρετες κατασκευές και πρόστιμα που ποτέ δεν εισπράττονταν.

    Διαβάστε επίσης:

    Δολοφονία στο Ψυχικό: Το «χρυσό» λόττο, τα ακίνητα σε Μύκονο και Ίο και οι ισχυρές φιλίες του Παναγιώτη Στάθη – Αποκάλυψη mononews
    Cenergy: Αγόρασε οικόπεδο στη Βαλτιμόρη για το νέο εργοστάσιο καλωδίων – Τέλος η συνεργασία με Ørsted
    Πράσινα τιμολόγια Ιουλίου: Ποιοι μείωσαν τιμές με εκπτώσεις – Φθηνότερη η ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ