• Κοινωνία

    Δήμος Αθηναίων: Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβίασης καταστηματαρχών – 14 συλλήψεις, οι 9 δημόσιοι υπάλληλοι

    • NewsRoom
    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας


    Στη σύλληψη υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι εκβίαζαν ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων στο κέντρο της Αθήνας, για να μην τους βεβαιώνουν παραβάσεις από την δημοτική αστυνομία, προχώρησαν οι αρχές.

    Πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά για αποφυγή βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων, εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

    Συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι 9 υπάλληλοι, που δεν είχαν ρόλο ως μέλη, αλλά υποβοηθούσαν το έργο της, χωρίς διαρκή συμμετοχή.

    Προηγήθηκε καταγγελίας σχετικά με ιδιώτιδα, που, σε συνεργασία με υπαλλήλους δήμου, προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος.

    Όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, οι κατηγορούμενοι προέβαιναν στην παράνομη αυτή δραστηριότητα.

    Η μεθοδολογία

    Στην εν λόγω οργάνωση, αρχηγικά μέλη της οποίας ήταν ιδιώτιδα και ιδιώτης, είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη προϊστάμενος της δημοτικής Αρχής αλλά και υπάλληλοι άλλων δημόσιων υπηρεσιών της Αττικής, αρμόδιοι για ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συγκεκριμένα:

    • 43χρονη και 64χρονος (ιδιώτες), αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων
    • 41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία, παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης
    • 75χρονη, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης και του 41χρονου, είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την αποθήκευση των χρημάτων
    • 55χρονος, είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα
    • οι υπόλοιποι κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (δήμοι, δημοτική αστυνομία, υπηρεσίες δόμησης, διευθύνσεις υγειονομικού ελέγχου, υπουργείο Πολιτισμού κλπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της, χωρίς τη συνδρομή τους.

    Στην πράξη, τα αρχηγικά μέλη προσέγγιζαν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, οι υπάλληλοι διενεργούσαν στοχευμένους ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, προκειμένου να εξαναγκαστούν να υποκύψουν στις εκβιάσειςοι υπάλληλοι παρείχαν πληροφορίες σχετικά με επικείμενους ελέγχους καταστημάτων, που γνώριζαν μέσω των υπηρεσιών τους, στα αρχηγικά μέλη, οι οποίοι στη συνέχεια ενημέρωναν τους καταστηματάρχες προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

    Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα αρχηγικά μέλη κατηύθυναν τους υπαλλήλους για στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα, καθώς και για τη βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο οι καταστηματάρχες εξαναγκάζονταν να απευθυνθούν στην οργάνωση, προκειμένου να προστατευτούν, καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

    Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η οργάνωση, δέχονταν απειλές ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους δημοτικών Αρχών και θα τους βεβαιώνονται διοικητικά πρόστιμα.

    Τα μέλη, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή η δράση τους, λάμβαναν μέτρα προστασίας, με τις συναντήσεις τους (μεταξύ τους ή με τους καταστηματάρχες) και τις δωροληψίες να πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένους χώρους και εν συντομία, ενώ οι επικοινωνίες τους πραγματοποιούνταν και μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με αυστηρά μέτρα προστασίας.

    Η «ταρίφα»

    Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.

    Τα ποσά αυτά στη συνέχεια διαμοιράζονταν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα για την παράνομη δράση τους ενδεικτικά λάμβαναν:

    • υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος
    • υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση
    • υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση
    • υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.
    • Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν διακριβωθεί 47 περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των 700.000 ευρώ ανά έτος.

    Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 439.140 ευρώ, 26 ρολόγια, χρυσή λίρα, 19 κινητά, 3 φορητοί υπολογιστές, 3 σκληροί δίσκοι, 7 φυσίγγια, σπρέι πιπεριού, 96 χάπια αναβολικής ουσίας και πλήθος σφραγίδων, υπεύθυνων δηλώσεων και εγγράφων.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, με δικογραφία – κατά περίπτωση – σε βάρος τους για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου και συνέργεια σε αυτή, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.

    Μηδενική ανοχή στη διαφθορά – Τέθηκαν σε αργία οι συλληφθέντες

    Στο θέμα των συλλήψεων, μεταξύ αυτών και δημοσίων – δημοτικών υπαλλήλων για εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών, αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Αναφορικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί υπάλληλοι, με δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, ξεκαθαρίζουμε ότι η Δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων.

    Γι’ αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο τους με όποιον τρόπο κρίνεται αναγκαίος για την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Εξυπακούεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία ενώ θα προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

    Διαβάστε επίσης

    14 συλλήψεις στον δήμο Αθηναίων – Εκβίαζαν καταστηματάρχες για να σβήνουν παραβάσεις

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας



    ΣΧΟΛΙΑ