ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Την περασμένη Κυριακή 29 Οκτωβρίου ο Δημήτρης Παπανικολάου έγινε πρωταγωνιστής σε ένα περιστατικό που συγκίνησε όλη την Ελλάδα.
Πρωταγωνιστές ήταν ο ίδιος ο πρώην καλαθοσφαιριστής και ένας άνθρωπος σε κρίση που ξάπλωσε στη μέση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου.
Έχοντας εμπειρία από το μεγάλωμα της κόρης του, ο Δημήτρης ήξερε καλά να μιλήσει στη «γλώσσα» του φοβισμένου παιδιού. Ο ίδιος μάλιστα περιέγραψε τον τρόπο που χειρίστηκε την περίπτωση με στίχους του Τάσου Λειβαδίτη.
Και πάνω απ’ όλα είχε την ευαισθησία, το φιλότιμο και την παιδεία να βοηθήσει αυτό το συγχυσμένο παιδί, τη στιγμή που κάποιοι περαστικοί έβλεπαν ένα ενοχλητικό «εμπόδιο» στον δρόμο που απλά έπρεπε να απομακρυνθεί…
Το περιστατικό – Πώς ο Δημήτρης Παπανικολάου έσωσε παιδί με αυτισμό σε επιληπτική κρίση
«Αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε, καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη».
Ακολούθως, όπως τονίζει ο πρώην διεθνής και άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, «έριξα μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω ή αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση».
Ζήτησε από τον κόσμο γύρω να απομακρυνθεί ώστε να μπορέσει να βοηθήσει το μικρό παιδί.
«Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω τα αυτοκίνητα, γιατί ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω από εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων, πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του», ανέφερε.
Έτσι ο Δημήτρης με απόλυτο σεβασμό και ήρεμη συζήτηση, προσπάθησε να στρέψει την προσοχή του παιδιού μακριά από την τοξικά σκοτεινή σκηνή που ζούσε, ώστε να φέρει στο μυαλό του κάτι ευχάριστο, κάτι που θα του ξεθώριαζε τον κίνδυνο.
Ξεκίνησε να του μιλάει για ομάδες και άλλες ιστορίες, ώσπου το σκοτάδι έδωσε τη θέση στο φως και έμειναν μόνοι τους, δύο καινούργιοι φίλοι που ο ένας μπήκε με αγάπη στο «σύμπαν» του άλλου.
Στη συνέχεια, όταν κατάλαβε ότι ήταν έτοιμος ο μικρός κι ότι τον εμπιστεύεται, ο Δημήτρης Παπανικολάου τού ζήτησε να τον πιάσει από το μπράτσο και να πάνε στην άκρη.
Πήρε τη σκηνή πάνω του, κι ας μην την είχε δημιουργήσει εκείνος:
«Πάμε τώρα λίγο στην άκρη γιατί εδώ φοβάμαι ότι θα με πατήσει κάνα αυτοκίνητο», του είπε. Ο μικρός ήξερε ότι έπρεπε να παραμερίσει για να «σώσει» τον φίλο του.
Ένα πανίσχυρο κίνητρο για εκείνον που είχε ως αποτέλεσμα να δώσει το χέρι του στον Δημήτρη και να απομακρυνθούν από τον δρόμο. Μια υπέροχη πράξη ανθρωπιάς που συγκινεί για τη σπανιότητά της.
«Κι όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί»
«Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω ότι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ ή η Αστυνομία, να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό», υπογράμμισε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Παράλληλα, πρόσθεσε μια θερμή παράκληση: «Μην τα βάλετε ελαφρά τη καρδία με τους γονείς του παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν».
Για να καταλήξει με τους αθάνατους στίχους του Λειβαδίτη «κι όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί», λέγοντας πως «κινδυνέψαμε, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα».
Όλα καλά. Τυχερός ο μικρός. Πιο τυχεροί εμείς που έχουμε τον Μήτσο…
Για πολλούς μπασκετόφιλους, ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι γνωστός ως ο μοναδικός Έλληνας που έχει κάνει triple crown με δύο διαφορετικές ομάδες, ο άνθρωπος που έχει περάσει από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.
Στην πραγματικότητα το μεγαλείο του ξεπερνά τις 4 γραμμές των παρκέ…
Διότι μέσα στον καταιγισμό των αρνητικών παραδειγμάτων που μας περικυκλώνουν, εκείνα τα (λίγα) πρότυπα ανθρωπιάς που μας έχουν απομείνει, θα πρέπει να προβάλλονται ως θησαυρός που λάμπει ανάμεσα στον βούρκο.
Και ο Δημήτρης είναι ένας θησαυρός. Όχι από αυτούς που λάμπουν με χρυσαφικά και μπιχλιμπίδια, αλλά από τους άλλους τους αληθινούς… Εκείνους που μας συστήνουν την ομορφιά στην αληθινή της διάσταση.
«Όλοι είμαστε ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ και πρέπει να είμαστε και όλοι ΙΣΟΙ» – Όταν ο Δημήτρης μάς αποκάλυπτε ότι έχει Άσπεργκερ
Το ημερολόγιο έγραφε 13 Σεπτεμβρίου 2021, όταν ο Δημήτρης Παπανικολάου πήρε τη μεγάλη απόφαση να πετύχει το πιο συγκλονιστικό καλάθι της ζωής του.
Αυτήν τη φορά όχι εντός γηπέδων, αλλά εκεί έξω, στην αρένα της ζωής. Στο σύγχρονο Κολοσσαίο της meta-covid εποχής, σε μια κοινωνία ζωντανών-νεκρών (κυριολεκτικά και μεταφορικά), η οποία αντιστεκόταν να πάρει πίσω τις ζωές της, ενώ ταυτόχρονα πάλευε να τσακίσει κάθε στερεότυπο ή στίγμα.
Ο πρώην προπονητής και καλαθοσφαιριστής είχε προχωρήσει σε μια προσωπική εξομολόγηση, γνωστοποιώντας ότι έχει διαγνωστεί με Σύνδρομο Άσπεργκερ και κάνοντας τους πάντες να τον χειροκροτήσουν και τότε!
Μάλιστα στην εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκινούσε, θα είχε τη συνδρομή τόσο του Νίκου Γκάλη όσο και του Γιάννη Αντετοκούνμπο, όπως εξηγούσε, σε μήνυμά του στα social media.
Ο ίδιος ο Δημήτρης μάλιστα ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως ο Γκάλης, έβαλε τα κλάματα στο άκουσμα της ανακοίνωσης.
«Ο αυτισμός δεν είναι επιλογή, η συμπεριφορά σου απέναντί του είναι»
Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2022 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, ο πρώην μπασκετμπολίστας εξομολογούταν για την κόρη του που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, καλώντας τον κόσμο να ενημερωθεί σχετικά, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα σε εκπαίδευση και υγεία.
«Ο αυτισμός έχει διάφορες λειτουργικότητες και όλη αυτή την προσπάθεια την ξεκίνησα λόγω της κόρης μου. Είναι και η κόρη μου στο φάσμα του αυτισμού.
Μας παρακολουθεί. Είναι ένα υπέροχο κορίτσι», έλεγε φανερά συγκινημένος ο Δημήτρης Παπανικολάου, που βρίσκεται πίσω από το UniquAll, το εκπαιδευτικό-αθλητικό πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση και την εξέλιξη παιδιών με αναπηρία.
«Ότι έχω πει για μένα είναι αλήθεια, ο λόγος που το είπα είναι η Άρια και επειδή δεν μου αρέσει η λέξη “επώνυμος”, όλοι έχουν ένα επώνυμο.
Όταν είδα ότι κάνουν αυτά τα πράγματα στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, σκέφτηκα “τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;”
Θέλω να πω στον κόσμο: κανείς μας δεν είναι τέλειος, αρκεί να μην κάνουμε χοντρά, σοβαρά λάθη».
«Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Ο τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα παρακαλέσω τους αρμόδιους να δουν σοβαρά το θέμα, από την επόμενη χρονιά να ξεκινήσουμε με καλύτερες συνθήκες.
Έχω πει πολλές φορές δεν κάνω δημόσιες σχέσεις με αυτό το θέμα. Αυτό που κάνουμε είναι προσπάθεια», πρόσθετε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
«Υπάρχουν άνθρωποι που διαγνώστηκαν με Άσπεργκερ μετά την ανάρτηση»
«Υπάρχουν άνθρωποι που διαγνώστηκαν μετά την ανάρτηση. Άνθρωποι που έφυγαν από χωριά και είπαν “πάω το παιδί μου να εξεταστεί, μου δώσατε θάρρος”, άνθρωποι που ήταν αποκλεισμένοι», δήλωνε.
Το 2022 ο Δημήτρης ήταν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς για την οργάνωση πρωινών προγραμμάτων στα οποία τα παιδιά πήγαιναν σε αθλητικές εγκαταστάσεις.
Επί της ουσίας, επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που απογειώθηκε τον περσινό Σεπτέμβριο. Αυτό περιλάμβανε προγράμματα στα ειδικά και τυπικά σχολεία, όπου αθλητές έκαναν συνεκπαίδευση στα παιδιά.
«Στόχος είναι να γνωριστούν τα παιδιά, να σπάσουν οι διαχωριστικές γραμμές. Αν μάθουν από μικρή ηλικία τη διαφορετικότητα, αν μεγαλώνουν μαζί, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να κοροϊδέψουν κάποιον από άγνοια», ανέφερε.
«Να ξεκινήσουν με το πρόγραμμα πρωί και απόγευμα από την Αττική, και αυτό να επεκταθεί τουλάχιστον σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Θα ξεκινήσουμε από τον αυτισμό, αλλά μετά υπάρχουν παιδιά με άλλες διαγνώσεις, σύνδρομο Down ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να εντάξουμε κι άλλα παιδιά, αλλά βήμα-βήμα. Ξεκινώντας από τον αυτισμό, πιστεύω ότι θα βάλουμε ένα λιθαράκι για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο».
Κάπως έτσι η ιδέα του UniquAll έπαιρνε σάρκα και οστά…
«Το καλύτερο κέρασμα στη ζωή μου με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη στη Νέα Σμύρνη»
Πριν από ακριβώς 1 χρόνο ο Δημήτρης Παπανικολάου διηγήθηκε ένα περιστατικό με έναν άγνωστο που κέρασε τον ίδιο και την παρέα του, τον άλλοτε «αντίπαλό» του στα παρκέ, Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.
Όπως ο ίδιος περιγράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε ο σερβιτόρος και είπε «κερασμένα».
«Ευχαριστούμε λέμε που καμιά φορά κάποιος φίλαθλος- ιδιοκτήτης ή πελάτης μάς κερνάει λόγω ομάδων.
“Όχι από εμάς”, λέει ο σερβιτόρος, “από τον κύριο που φεύγει εκεί, αυτόν να ευχαριστείτε”
«Κύριεεεεε φωνάζω και γυρνάει από μακριά.
Σας ευχαριστούμε, τι ομάδα είστε ;
Τίποτα απαντάει.
Γι’ αυτά που κάνεις για τον αυτισμό είναι το κέρασμα και φεύγει χωρίς να ζητήσει φωτογραφία, αυτόγραφο ή κάτι άλλο .
Αυτό το ονόμασα το καλύτερο κέρασμα της ως τώρα ζωής μου, από έναν καταπληκτικό άγνωστο» σημείωσε.
UniquAll: Ξεχωριστό αθλητικό περιβάλλον, όπου είναι όλοι μοναδικοί – όλοι ίσοι
Το πρόγραμμα «Αθλητικές Ακαδημίες Συμπερίληψης» του UniquAll υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2022, καταφέρνοντας να προσφέρει σε δεκάδες παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού ευκαιρίες ομαδικής άθλησης, προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες και να ευαισθητοποιήσει την αθλητική κοινότητα για τη διαφορετικότητα.
Οι εθελοντές αποτέλεσαν την «ψυχή» του προγράμματος στον πρώτο κύκλο εφαρμογής του, γι’ αυτό, μάλιστα, επιβραβεύθηκε η κινητοποίησή τους με εκπαιδευτικές υποτροφίες.
Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν το UniquAll ως επίσημοι Ambassadors ο πρωταθλητής και δις MVP του NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μοναδικός Έλληνας μέλος του Hall Of Fame, Νίκος Γκάλης, επικοινωνώντας με συγκινητικό τρόπο το μήνυμα της συμπερίληψης.
Η πιο σπουδαία ασίστ του Δημήτρη Παπανικολάου σε 13χρονη μαθήτρια
Χάρη στην καθοριστική συμβολή του Δημήτρη Παπανικολάου ένα μικρό κορίτσι μπόρεσε το 2021 να κάνει το μορφωτικό της όνειρο πραγματικότητα.
Ειδικότερα, η 13χρονη με Σύνδρομο Άσπεργκερ ήθελε να φοιτήσει στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, αλλά την εμπόδιζε ένας εκπαιδευτικός νόμος και ο παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας αποτέλεσε τον καταλύτη, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα το οποίο η νεαρή μαθήτρια αντιμετώπιζε.
Προηγήθηκε σχετικό αίτημα της διεύθυνσης του εν λόγω σχολείου στη Δ’ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο η απάντηση που είχε λάβει ήταν αρνητική, καθώς το σχολείο έχει τρία τμήματα των 26 παιδιών και δεν επιτρεπόταν να δεχτούν άλλο, καθώς ο εν λόγω αριθμός είναι το ανώτερο προβλεπόμενο από τον νόμο όριο.
Τότε ο 44χρονος πρώην φόργουορντ συνόδευσε τη μητέρα της 13χρονης στη Δευτεροβάθμια και συζήτησαν με τον προϊστάμενο ο οποίος άναψε αμέσως το «πράσινο φως» να δεχτούν το κορίτσι στο σχολείο.
«Ένα παιδικό ταξίδι ξεκινάει, με την ευαισθητοποίηση των υπευθύνων το θέμα λύθηκε» έγραφε στο facebook η μητέρα.
«Δεν θα κλείνουμε τα μάτια όταν δολοφονούνται τα παιδιά μας» – Τι έλεγε ο Δημήτρης για τον Αντώνη Καρυώτη στο Blue Horizon
Το πρωί της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Παπανικολάου φιλοξενήθηκε στο Πρωινό του ΑΝΤ1 και επί της ουσίας εξέφρασε όσα θέλαμε να πούμε όλοι μας για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στην προπέλα του Blue Horizon στο λιμάνι του Πειραιά.
Αρχικά σημείωσε:
«Τα πληρώματα και στα πλοία και στα αεροπλάνα και στα τρένα είναι ανεκπαίδευτα. Αναπηρία δεν είναι μόνο το αμαξίδιο.
Από την πρώτη στιγμή διακρίναμε ανθρώπους που θεώρησαν ότι ο Αντώνης είναι ένα παιδί κατώτερου Θεού, ότι ήταν σκουπίδι και τον πέταξαν σαν καφέ στη θάλασσα.
Και το πιο σοκαριστικό από όλα είναι ότι έφτασαν μέχρι την Αίγινα σαν να μη συνέβη τίποτα».
Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Παπανικολάου τόνισε πως «παραιτήθηκε ο υπουργός για λεκτικό ατόπημα. Αυτό είναι το πρόβλημά μας;
Το θέμα είναι μετά, θα φεύγει το πλοίο με κατεβασμένο καταπέλτη; Θα υπάρχει το λιμεναρχείο; Θα εκπαιδευτεί το προσωπικό για όλες τις αναπηρίες; Θα οργανωθούμε επιτέλους ή θα ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα και δε θα αναλαμβάνουμε αυτά που πρέπει;».
«Νιώσαμε τον Αντώνη σαν δικό μας παιδί. Αναλάβετε δράση, δεν θα αφήσουμε το θέμα αυτό να ξεχαστεί. Δεν θα κλείνουμε τα μάτια μας όταν δολοφονούνται τα παιδιά μας» κατέληξε ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Δημήτρης Παπανικολάου: Η γνωριμία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Όσον αφορά τη σχέση του με τον πολιτικό στίβο, ο πρώην μπασκετμπολίστας διεκδίκησε την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 στον Νότιο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.
Η γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε γίνει το 2018 στο πλαίσιο αγώνα μπάσκετ βουλευτών με παλαίμαχους παίκτες.
Έκτοτε είχαν τακτική επικοινωνία, κυρίως για θέματα αθλητισμού και μετά από συνάντηση οριστικοποιήθηκε να διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή και να συμβάλει και εκείνος στην επόμενη μέρα της χώρας, στους τομείς που γνωρίζει καλύτερα.
Μαθήματα ζωής από Δημήτρη και Άρια Παπανικολάου μέσω TikTok
Δημήτρης και Άρια Παπανικολάου έχουν δημιουργήσει εδώ και λίγες ημέρες κοινό λογαριασμό στο TikTok όπου ποστάρουν videos σχετικά με τον αυτισμό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Papanikolaou (@papanikolaou_dim)
Μπαμπάς και κόρη πραγματοποιούν ομιλίες με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για το φάσμα του αυτισμού. Πρόσφατα οι δυο τους ταξίδεψαν στη Γερμανία όπου μίλησαν σε Ελληνικά σχολεία και δέχθηκαν την αγάπη της ομογένειας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dimitris Papanikolaou (@papanikolaou_dim)
«Δεν θέλω κανείς να πληγώσει ανθρώπους που είναι το φάσμα του αυτισμού»
Τον Απρίλιο ο γνωστός μπασκετμπολίστας και η κόρη του, Άρια, είχαν παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι», κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησαν εκ νέου για τον αυτισμό, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Άρια όταν διαγνώστηκε.
Με στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, η νεαρή κοπέλα εξομολογήθηκε ότι «ένιωθα πως ήμουν σε ένα κλουβί αλλά ελευθερώθηκα. Δεν θέλω κανείς να πληγώσει ανθρώπους που είναι το φάσμα του αυτισμού.
Στην αρχή, όταν τα παιδιά στο σχολείο έμαθαν ότι είναι το φάσμα του αυτισμού, δέχτηκα bullying και με πλήγωναν. Τώρα νιώθω καλύτερα. Βρήκα φίλους που με δέχτηκαν γι’ αυτό που είμαι».
Ο πατέρας της, Δημήτρης , είπε με τη σειρά του:
«Υπάρχουν λαμπρά μυαλά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Η μεγαλύτερη αγωνία μου για την Άρια είναι τι θα συμβεί όταν δεν θα είμαστε με τη μητέρα του πλέον στη ζωή. Μέχρι να φτάσουμε εκεί κοιτάμε μέρα με τη μέρα.
Έχω μάθει στην κόρη μου να συγχωρά αυτούς που την πληγώνουν».
Μπαίνοντας στον κόσμο ενός ατόμου με αυτισμό
Είναι το πιο αγνό και αθώο κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι οι συνάνθρωποί μας στο φάσμα του αυτισμού.
Είναι αυτά τα υπέροχα παιδιά που γεννιούνται κατευθείαν «πολιτογραφημένα» για τον παράδεισο, μαζί με τους αγωνιστές γονείς τους. Γονείς που περνούν τα πάνδεινα για να στερεώσουν τη ζωή των χαρισματικών παιδιών τους.
Περπατούν δίπλα μας και δεν τους δίνουμε σημασία, γιατί εμείς (υποτίθεται ότι) ανήκουμε στον κόσμο των «λογικών» και ας είμαστε θηρία, ενώ σε εκείνους κολλάμε την ετικέτα των «απροσάρμοστων» και ας είναι πανέξυπνοι.
Ζουν ανάμεσά μας, συνήθως αθέατοι στη σκιά της γρήγορης πραγματικότητας και της «συνετής« αδιαφορίας μας.
Απαραίτητη η παιδεία και η ενημέρωση, άλλα για να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά, πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνουμε άνθρωποι.
Αυτή είναι η γλώσσα που χάσαμε για να συνεννοούμαστε μαζί τους. Η γλώσσα της ανθρωπιάς και της αγάπης.
Όμως αν δεν έχεις αγάπη να τους δώσεις, όσο και να εκπαιδευτείς, θα παραμείνεις ξένος γι’ αυτά τα αγγελούδια, κι εκείνα θα υποφέρουν στον άσπλαχνο κόσμο σου.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι όμως σαν τον Δημήτρη Παπανικολάου, μπορούμε (ακόμα) να ελπίζουμε…
Διαβάστε επίσης:
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από πλανόδιος πωλητής ρολογιών… μεγιστάνας του NBA!
Ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου υποψήφιος με την ΝΔ
Νίκος Γκάλης: Το μήνυμά του για τη βράβευση – «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή»