Οι καλύτερες ιστορίες μιλούν για αυτοδημιούργητους. Ανθρώπους που από το τίποτε έγιναν σπουδαίοι, δημιούργησαν αυτοκρατορίες και έγραψαν ιστορία, άνοιξαν νέους δρόμους και ενέπνευσαν με τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους, ζώντας παράλληλα σε προσωπικό επίπεδο ζωή, που ελάχιστοι μπορούν ακόμη και να ονειρευτούν.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ανήκε σ’ αυτούς.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς έφυγε από τη ζωή στο ιδιωτικό νοσοκομείο Υγεία όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

Ένας ευφυής επιχειρηματίας με οξύνοια και διορατικότητα, ένας χαρισματικός παίκτης στον οικονομικό στίβο, αλλά κι ένας άνθρωπος που ήξερε να χαίρεται τη ζωή απολαμβάνοντας τα αγαθά που με τους κόπους του είχε αποκτήσει.

Αν, λοιπόν, η εποχή μας δυσκολεύεται να δημιουργήσει μύθους, για τον Δημήτρη Κοντομηνά θα κάνει, δικαιολογημένα, μία εξαίρεση.

Γιατί ήταν εκείνος που άλλαξε το ασφαλιστικό τοπίο στην Ελλάδα, εισήγαγε καινοτόμες και επιτυχημένες ιδέες, ανέπτυξε επιχειρήσεις, που απέδωσαν υψηλά οφέλη, πρόσφερε δουλειά σε μερικές χιλιάδες ανθρώπων μέσα από τις εταιρείες του και, το κυριότερο, παρ’ ότι ξεκίνησε από χαμηλά έφθασε πολύ ψηλά.

Συγκεκριμένα, από τα φτωχικά Σεπόλια της Αθήνας στο διαμέρισμα των 18,7 εκατομμυρίων ευρώ σε ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης.

Κι από ασφαλιστής της American Life, ιδρυτής της INTERAMERICAN, της πρωτοπόρας για την ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα, αλλά και μιας σειράς άλλων εταιρειών, που σε βάθος χρόνου απέφεραν δισεκατομμύρια.

Δημήτρης Κοντομηνάς
Ο ανερχόμενος επιχειρηματίας

Σε κάθε περίπτωση, η διαδρομή που ακολούθησε ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε εντυπωσιακή. Ακόμη και όσον αφορά τις απώλειες, γιατί κι αυτές μέσα στο επιχειρηματικό παιχνίδι είναι. Αλλά και μέσα στη ζωή, καθώς τα τελευταία δυόμισι περίπου χρόνια βρισκόταν μεταξύ νοσοκομείων και κατ’ οίκον περίθαλψης, έχοντας υποστεί η υγεία του βαρύτατο πλήγμα.

Λάτρης του ωραίου και όχι μόνον όσον αφορά τις γυναίκες που έλαμψαν δίπλα του, λάτρης επίσης του πολυτελούς και άνετου βίου, απόδειξη τα μοναδικά σπίτια και το κότερο, που είχε στην ιδιοκτησία του, λάτρης ακόμη της τέχνης καθώς υπήρξε συλλέκτης με συλλογές ζωγραφικής και σπάνιων βιβλίων, ακόμη και παλιών αυτοκινήτων ήταν όμως ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Ένας κοσμοπολίτης που χάρηκε τη ζωή του στο έπακρο, ένας άνθρωπος αυθόρμητος, πληθωρικός και γαλαντόμος, με σαφείς τάσεις υπερβολής βέβαια, όσον αφορά τα προσωπικά του αλλά ταυτόχρονα και με μια ικανότητα αυτοσυγκράτησης, που τον προφύλασσε από τα μεγάλα παραπατήματα.

Οξυδέρκεια, μαχητικότητα, δυναμισμός

Η οξυδέρκεια και η διαισθητικότητα ήταν εκείνα που τον καθοδηγούσαν στις επιλογές του και όχι μόνον στις επιχειρήσεις, αφού πασίγνωστη ήταν η ικανότητά του να συνάπτει καρποφόρες συμφωνίες στους σωστούς χρόνους και να τις λήγει επίσης.

Η σφραγίδα του, άλλωστε, σε ό,τι αναμίχθηκε υπήρξε παραπάνω από έντονη. Στον Alpha για παράδειγμα, την πλέον προβεβλημένη, λόγω του είδους της, επένδυσή του, ο πρόεδρος Κοντομηνάς είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ενώ φυσικά ήταν εκείνος που στις καλές εποχές κυνηγούσε τα νέα συμβόλαια συνεργατών πληρώντας αδρές αμοιβές.

Όπως εκείνο, προ πολλών ετών, με την Ελένη Μενεγάκη, που λέγεται ότι την είχε, κυριολεκτικά, χρυσώσει -οι φήμες μιλούν για έξι εκατομμύρια ευρώ- προκειμένου να αφήσει τον ANT1.

Το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό, έπραξε και με άλλα στελέχη του καναλιού, χωρίς ωστόσο οι επιλογές του να «ευτυχήσουν» ανταποδοτικά, όπως περίμενε, κάτι που ασφαλώς και είχε οικονομικές επιπτώσεις στην επιχείρηση.

Δημήτρης Κοντομηνάς - Ελένη Μενεγάκη - Κωνσταντίνα Σπυροπούλου
Καλοκαιρινή εξόρμηση του Δημήτρη Κοντομηνά με την Ελένη Μενεγάκη και τον Ματέο Παντζόπουλο, τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Μαχητικός και δυναμικός όπως ήταν, δεν είχε διστάσει, άλλωστε, να τα βάλει με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 εξαιτίας εκείνου του απερίγραπτου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, από τις οποίες ο Alpha αποκλειόταν ή και όχι όμως, αν η διοίκησή του υπέκυπτε σε άνωθεν απαιτήσεις, πολιτικού βεβαίως περιεχομένου…

Κι όλα αυτά παρ’ ότι, όπως ο ίδιος ο Δημήτρης Κοντομηνάς παραδέχθηκε, «Εγώ τους βοήθησα, γιατί είναι νέοι άνθρωποι και πίστευα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα».

Κάτι που ήταν εμφανές ασφαλώς ως εκείνη την στιγμή, καθώς το κανάλι της Κάντζας, ειδικά μέσω της εκπομπής του Λάκη Λαζόπουλου, θεωρήθηκε ότι πράγματι βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ όσο το κόμμα αυτό ήταν στην αντιπολίτευση, συμβάλλοντας στην εκλογική του νίκη.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Λάκης Λαζόπουλος
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Λάκης Λαζόπουλος

Τη διακοπή πάντως αυτής της «εύνοιας» είχε θελήσει να κάνει ο ίδιος, με τον πλέον ηχηρό και καταγγελτικό τρόπο, μέσα από την υψηλής θεαματικότητας εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, εισβάλλοντας εν αγνοία της στο στούντιο, προκειμένου να μιλήσει για την μεθοδευμένη προσπάθεια από το τότε Μαξίμου για χειραγώγηση των ΜΜΕ.

(Το παρασκήνιο εκείνου του συμβάντος ακόμη απασχολεί με αποκαλύψεις). Πέραν αυτού πάντως, άλλη τόσο ξεκάθαρη ανάμειξη με την πολιτική δεν είχε εκδηλώσει.

Δημήτρης Κοντομηνάς - Ελένη Μενεγάκη
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη όπου έκανε την καταγγελία για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών

Η αρχή των πάντων

Η μυθιστορηματική ζωή του εξάλλου περιελάμβανε πολλά «επεισόδια», προσωπικά και επιχειρηματικά, που η καταγραφή τους και μόνο ζαλίζει.

Παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 3 Ιουνίου του 1939, σε εποχές ταραγμένες, είχε γεννηθεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς από γονείς καταγόμενους από την Αρκαδία.

Τα παιδικά του χρόνια, όπως όλων τότε. Τα Σεπόλια διέθεταν αλάνες, όπου τα παιδιά ξέδιναν την ενεργητικότητά τους, οι οικογένειες ήταν στενά δεμένες και το σχολείο ήταν το καλύτερο μέσον για να ξεφύγει ένας νέος από τη μιζέρια, αποκτώντας κάποια προοπτική. Για τον νεαρό Δημήτρη η ευκαιρία ήρθε μέσα από μία υποτροφία για να σπουδάσει στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Η οποία τότε, ας μην ξεχνάμε, λεγόταν και «Παρίσι της Ανατολής», λόγω της διεθνούς της φυσιογνωμίας.

Δημήτρης Κοντομηνάς
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς στα χρόνια σπουδών στη Βηρυτό

Τα πράγματα ωστόσο δεν ήταν εύκολα οικονομικά για τον φοιτητή από την Ελλάδα. Δραστήριος, όμως, όπως ήταν, εύρισκε ένα σωρό δουλειές για να του αποφέρουν κάποια χρήματα, με πιο κερδοφόρα πάντως τη μετάφραση ασφαλιστήριων συμβολαίων.

Αυτή ήταν η πρώτη επαφή του Κοντομηνά με τον κόσμο της ασφάλισης και πολύ γρήγορα, όπως αποδεικνύεται, κατάλαβε και το ταλέντο του στον συγκεκριμένο χώρο.

Έτσι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1963, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις ασφάλειες και σύντομα βρέθηκε στο υποκατάστημα της American Life.

Η εκτίναξη προς τα πάνω δεν άργησε να έρθει και πράγματι τον Δεκέμβριο του 1968 ο Αλέξανδρος Ταμπουράς, που ήταν ήδη στις ασφάλειες, ιδρύει με τον Δημήτρη Κοντομηνά την INTERAMERICAN ΕΠΕ ως Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής.

Ο Αλέξανδρος Ταμπουράς και ο Δημήτρης Κοντομηνάς
Δεκέμβριος του 1968. Ο Αλέξανδρος Ταμπουράς και ο Δημήτρης Κοντομηνάς ιδρύουν την INTERAMERICAN

Η Ελλάδα δεν βρισκόταν στα καλύτερά της εκείνη την εποχή, με τη χούντα να έχει ανατρέψει τη νομιμότητα στη χώρα και την ανεργία να αυξάνεται, όμως οι προνοητικοί άνθρωποι, όπως ήταν οι δύο συνέταιροι, ήξεραν ότι κάποια στιγμή η κατάσταση θα αναστρεφόταν και τότε εκείνοι θα είχαν ήδη εδραιώσει την παρουσία τους στον χώρο.

Τα πρώτα γραφεία της εταιρείας ήταν στην οδό Όθωνος στο Σύνταγμα, όσο για το κεφάλαιο που απαιτούνταν για την ίδρυσή της, οι 200.000 δραχμές δηλαδή, όπως όριζε ο νόμος, λέγεται πως είχε δοθεί αρχικά εξ ολοκλήρου από τον Ταμπουρά.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ο Κοντομηνάς φρόντισε ώστε για τη στελέχωσή της όχι μόνον να προσληφθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, αλλά να περάσουν και από ειδική εκπαίδευση.

Τα πρώτα γραφεία της εταιρείας στην οδό Όθωνος

Ασφάλειες, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις

Λίγα χρόνια μετά, το 1971, η INTERAMERICAN ανασυστάθηκε ως Ανώνυμη Εταιρεία στη βάση της πρώτης ελληνοαμερικάνικης ασφαλιστικής κοινοπραξίας με απόλυτη ισοτιμία, κατά την οποία οι Ταμπουράς και Κοντομηνάς είχαν καταβάλει το 50% του κεφαλαίου και το άλλο μισό η Insurance Company of North America (INA).

Η εταιρεία έγινε τότε η πρώτη αμιγώς Ασφαλιστική Ζωής στην Ελλάδα. Ως το τέλος της δεκαετίας του ΄70 εξάλλου δύο καλά πράγματα θα είχαν συμβεί για τον Κοντομηνά: Η «Οργάνωσις Ταμπουρά» αποσύρθηκε και η συνεργασία με την INA έληξε. Έτσι απόλυτος ιδιοκτήτης της INTERAMERICAN θα γινόταν τώρα ο ίδιος και η αυτοκρατορία του, που δεν θα ήταν πλέον «μεγάλη και σίγουρη» μόνον για ασφάλειες, θα άρχιζε να κτίζεται.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Κοντομηνά τον οδήγησε έτσι γρήγορα -ιδρύοντας ή εξαγοράζοντας- σε τράπεζες, κλινικές, αεροπλάνα και ελικόπτερα, ακόμη και σε βιολογικά προϊόντα.

Αρχικά, το 1987 ίδρυσε σε συνεργασία με την γαλλική UAP την τράπεζα Interbank, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την EFG Eurobank. Αργότερα, σε συνεργασία αυτή τη φορά με την πορτογαλική BCP, ίδρυσε στην Ελλάδα τη NovaBank, η οποία το 2006 μετονομάστηκε σε Millenium Bank και το 2013 εξαγοράστηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Δημήτρης Κοντομηνάς
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς δίνει βασικές αρχές ζωής στα μέλη της εταιρείας του

Με την Ευρωκλινική Αθηνών έκανε την είσοδό του στον τομέα της Υγείας, με τις κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece μπήκε το 2009 στον χώρο του θεάματος και με την Interjet ασχολήθηκε με τις μεταφορές με αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ακόμη επένδυσε και σε εταιρεία βιολογικής καλλιέργειας, την Green Farm, ενώ περνώντας και από τον τομέα του αθλητισμού βρέθηκε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Άρης για το διάστημα 1998-2001, σε μία από τις όχι επιτυχημένες κινήσεις του πάντως, τόσο για τον ίδιο όσο και για την ποδοσφαιρική ομάδα.

Ιδιαίτερα, ωστόσο, φαίνεται ότι τον συνεπήρε ο χώρος των ΜΜΕ, καθώς η ενασχόλησή του με την τηλεόραση και τον Alpha TV, αλλά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Alpha σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπήρξε από τις δραστηριότητες στις οποίες επένδυε και προσωπικά.

Αλλαγές και επανασύνταξη

Στο μεταξύ, από τις αρχές του 2000, η INTERAMERICAN είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ παράλληλα αρκετές από τις επιχειρήσεις του άλλαζαν χέρια κατά καιρούς ως μέρος ενός ευρύτερου οικονομικού σχεδιασμού.

Ειδικά η INTERAMERICAN, που ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία, η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 είχε εισαγάγει την ασφάλιση υγείας, υπήρξε στα τέλη της επόμενης δεκαετίας του 1990 και η πρώτη και μοναδική με το σύστημα υγείας Medisystem. Στο ίδιο πλαίσιο είχε αναπτύξει τη «Βοήθεια» -οδική και ιατρική- με δικές της υποδομές, καθώς επίσης και τη διαχείριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Η  ίδια η εταιρεία, δηλαδή, ήταν από μόνη της ένα πολύτιμο κεφάλαιο, το οποίο στις 29 Μαΐου του 2001 άλλαξε ιδιοκτησία και από τον Δημήτρη Κοντομηνά πέρασε στον πανευρωπαϊκό όμιλο EUREKO με κύριο μέτοχο τη σημερινή μητρική εταιρεία, ACMHEA.

Έκτοτε και κατά την τελευταία δεκαετία ο Κοντομηνάς ασχολήθηκε με τα ασφαλιστικά έχοντας ιδρύσει την Prime Insurance που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα (να σημειωθεί ότι η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα φερεγγυότητας) και την My Direct.

Δημήτρης Κοντομηνάς και Γιώργος Βαρδινογιάννης
Γιώργος Βαρδινογιάννης και Δημήτρης Κοντομηνάς

Από τον Alpha, τηλεόραση και ραδιόφωνο, ο όμιλος DEMCO αποχώρησε ολοκληρωτικά το 2019, όταν στις αρχές του Δεκεμβρίου ο  όμιλος Βαρδινογιάννη τον εξαγόρασε  πλήρως, μετά την πρώτη εξαγορά του 50,1% των μετοχών, που είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2018.

Το δεύτερο ποσοστό πάντως, του 49%, ανήκε στην μοναχοκόρη του Κοντομηνά και κληρονόμο του πλέον, Μαρία, η οποία και διαχειρίστηκε την πώληση, καθώς ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με τις επιχειρήσεις του πατέρα της. Το ύψος της εξαγοράς εκτιμήθηκε στα 4,45 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων ωστόσο ήταν οφειλές προς τρίτους.

Όσο για τον ίδιο τον Δημήτρη Κοντομηνά βρισκόταν ήδη τότε στο νοσοκομείο και είναι άγνωστο κατά πόσον αναμείχθηκε στην όλη διαδικασία.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την κόρη του Μαρία
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την κόρη του Μαρία

Προβλήματα με τη Δικαιοσύνη

Άγνωστο είναι, επίσης, τι έχει απομείνει σήμερα γενικότερα από την τεράστια περιουσία που συγκεντρωνόταν κάθε φορά, ανάλογα με τις εξαγορές εταιρειών και τις διάφορες συμφωνίες.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή η περιουσία έχει μειωθεί σημαντικότατα, λόγω κακών χειρισμών, δικαστικών διενέξεων και ακάλυπτων υποχρεώσεων, ενώ οι καλά γνωρίζοντες μιλούν και για τον ιδιαίτερα γενναιόδωρο -σπάταλο ίσως- χαρακτήρα του εκλιπόντος επιχειρηματία, που απολάμβανε, βεβαίως, τους κόπους μιας ζωής.

Όσον αφορά το Δημόσιο, τον Απρίλιο του 2020 είχε παραγραφεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας φορολογική του υπόθεση, λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Παρ’ ότι, δηλαδή, είχαν εντοπισθεί καταθέσεις του σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εντός και εκτός Ελλάδος, που δεν μπορούσε να αιτιολογηθεί η προέλευσή τους, οι φόροι που του είχαν επιβληθεί, περί τα 90 εκατ. ευρώ, είχαν υποπέσει σε πενταετή παραγραφή.

Σχετικά με την αναφορά του ονόματός του, εξάλλου, στη Λίστα Λαγκάρντ, για την οποία μάλιστα είχε κληθεί και κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όπου και δέχθηκε αήθη επίθεση από τους -βουλευτές τότε- Κασιδιάρη και Νικολόπουλο, τελικά, και ύστερα από έλεγχο, δεν είχε προκύψει κάτι ιδιαίτερο.

«Δεν περιλαμβάνομαι στη λίστα Λαγκάρντ γιατί ουδέποτε ήμουν κάτοχος λογαριασμού στην τράπεζα HSBC της Γενεύης», είχε δηλώσει τότε ο επιχειρηματίας, προσθέτοντας πως «Θα μπορούσα να έχω χρήματα στο εξωτερικό νόμιμα φορολογημένα, γιατί είχα συναλλαγές στο εξωτερικό, αλλά δεν το έκανα. Αντίθετα μετέφερα στην Ελλάδα 980 εκατ. ευρώ από την πώληση της Interamerican».

Μία ακόμη υπόθεση τον είχε φέρει μπροστά στη Δικαιοσύνη, το 2005, όταν η Interamerican είχε κατηγορηθεί από ομογενείς της Νοτίου Αφρικής ότι τους εξαπάτησε. Έτσι ασκήθηκε στον ίδιο ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία και υπεξαίρεση. Το 2009 ωστόσο απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Τα ακίνητα

Η μεγαλύτερη ακίνητη ιδιοκτησία του Δημήτρη Κοντομηνά ήταν ασφαλώς το κτήμα στην Βαρυμπόμπη, όπου μέσα στο φυσικό πράσινο της περιοχής, το οποίο ο ίδιος πρόφτασε να χαρεί, προτού το καταστρέψει η τεράστια πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού με τα πανύψηλα δέντρα, τους φροντισμένους κήπους, ακόμη και τις λίμνες και φυσικά τις πισίνες βρισκόταν ένα από τα ωραιότερα και πλουσιότερα σπίτια στην Αττική.

Έργα τέχνης κοσμούσαν τους πολυτελέστατους χώρους του, ενώ οι πληροφορίες μιλούν και για το περίφημο κελάρι των 3000 φιαλών κρασιού, που φυλάσσονται υπό αυστηρές συνθήκες περιβάλλοντος για την διατήρησή τους.

Η έκταση του κτήματος ήταν τεράστια, το ίδιο βεβαίως και της έπαυλης, την οποία είχαν χαρεί πάντως στο παρελθόν και οι στενοί του φίλοι και συνεργάτες, είτε ως επισκέπτες είτε ως φιλοξενούμενοι, καθώς και οι γυναίκες της ζωής του φυσικά. Εδώ, στον ανθοστόλιστο για την περίσταση κήπο, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2018 και ο γάμος του Αντώνη Ρέμου με την Υβόννη Μπόσνιακ, με εκατοντάδες επώνυμους καλεσμένους και την νύφη να φθάνει με βαρκούλα μέσα από τη λίμνη του κτήματος.

Το κτήμα Κοντομηνά στην Βαρυμπόμπη με την λίμνη

Κόσμημα του κέντρου της Αθήνας θεωρείτο, εξάλλου, και το σπίτι του Κοντομηνά που βρίσκεται πίσω από τα παλιά ανάκτορα, ένα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής οίκημα του 1930. Το σπίτι, ανακαινισμένο εκ βάθρων, προκειμένου να αναδειχθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία του τόσο στο εξωτερικό του όσο και εσωτερικά, χαρακτηριζόταν για την υψηλή αισθητική του, ενώ ο μεγάλος αριθμός έργων τέχνης, βιβλίων και συλλεκτικών επίπλων που φιλοξενούσε το αναδείκνυαν στην κατηγορία ενός μικρού μουσείου.

Επίσης ένα εξοχικό στο Πόρτο Χέλι, που έχει και ελικοδρόμιο, ένα σπίτι στην Ύδρα και ένα κτήμα στο χωριό Μετόχι της Ερμιονίδας ανήκαν στον επιχειρηματία. Όλη όμως η προαναφερόμενη περιουσία, ήταν ή προσημειωμένη και υποθηκευμένη σε τράπεζες ή έχει πωληθεί ήδη.

Μεγάλη αγάπη του Δημήτρη Κοντομηνά, ωστόσο, υπήρξε η πολυτελής θαλαμηγός του «Quintessa», με την οποία ο ίδιος και οι φίλοι του ταξίδευαν στα νησιά, ενώ συχνά είχαν φιλοξενηθεί σ’ αυτήν διασημότητες και από το εξωτερικό, αν και με άκρα μυστικότητα. Μάλιστα η «Quintessa», ακόμη κι αν δεν ταξίδευε, ήταν γι’ αυτόν ένα είδος καταφυγίου.

Κοντομηνά Quintessa
Η «Quintessa» το κότερο του Κοντομηνά

Αδυναμία στο γυναικείο φύλο

Άνθρωπος της επίδειξης δεν υπήρξε ποτέ, παρ’ όλα αυτά ο Κοντομηνάς ξεχώριζε από την κατηγορία των νεόπλουτων των περασμένων δεκαετιών, οι περισσότεροι των οποίων άλλωστε έχουν ήδη πτωχεύσει. Τα πλούτη του δεν κρύβονταν, αλλά και δεν έκαναν παρέλαση, όπως άλλων.

Το μόνο, ωστόσο, που δεν μπορούσε -ή δεν ενδιαφερόταν- να κρύψει ήταν η αγάπη του για το ωραίο φύλο, κάτι που πολλές φορές άφησε περιθώρια για συζητήσεις.

Και η αλήθεια είναι ότι στη ζωή του Κοντομηνά κατείχαν σπουδαία θέση οι γυναίκες, ενώ, ευεπίφορος όπως ήταν, συμπεριφερόταν προς αυτές πάντα με ιδιαίτερη γενναιοδωρία. Όπως είχε πει άλλωστε, «όλες οι γυναίκες της ζωής μου ήταν σημαντικές για την άνοδο και την εξέλιξή μου.

Μου πρόσφεραν την παρουσία και τη συμπαράστασή τους». Από την πρώτη του, νεανική αγάπη, τη Φρίντα, που ερωτεύθηκε σε ηλικία μόλις 20 χρονών ως την τελευταία, την Αμερικανίδα Λόρι Χόλκομπ, μοιραίο πρόσωπο, όπως φάνηκε, στη ζωή του.

Με την πρώτη σύζυγό του Φρίντα
Με την πρώτη σύζυγό του Φρίντα

Η Φρίντα Κοντομηνά, μια ιδιαίτερη και ισχυρή προσωπικότητα -απεβίωσε το 2003- πέρα από την αγάπη που τους συνέδεε, λέγεται ότι του άνοιξε το δρόμο και στην καλή κοινωνία της εποχής. Κυρίως, όμως, του έδωσε τη μοναχοκόρη του, Μαρία, η οποία, με τη σειρά της, χάρισε στον πατέρα της δύο εγγονάκια από τον γάμο της, το 2010, με τον Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η κόκκινη Τζάγκουαρ του 1969, την οποία οδηγούσε η μητέρα της Φρίντα στα νιάτα της, είχε μεταφέρει μάλιστα τη Μαρία στον γάμο, με οδηγό τον πατέρα της.

Φρίντα Κοντομηνά
Φρίντα Κοντομηνά η πρώτη σύζυγος του Δημήτρη Κοντομηνά

Μετά τον χωρισμό του με την Φρίντα, ακολούθησε μία σύντομη αλλά θυελλώδης, όπως περιγράφεται, σχέση με κυρία Ντίνα Πριτσιβέλη, κοσμική και κοινωνική χορηγό, ένα από τα παλαιότερα μέλη της «Ελπίδας», ενώ ο δεύτερος γάμος του, που κράτησε πολύ λίγο, έγινε με τη νεαρή -τότε- γραμματέα του, Μαιρούλα.

Επόμενη σχέση, που διήρκεσε επτά ολόκληρα χρόνια, ήταν με την φυσιοθεραπεύτρια κυρία Πόλυ Ζησοπούλου, χωρισμένη και μητέρα ενός αγοριού.

Και καθώς εκείνη την περίοδο ο Δημήτρης Κοντομηνάς δραστηριοποιείτο και στον τομέα της υγείας με την Ευρωκλινική, η κυρία Ζησιμοπούλου είχε αναλάβει υψηλές αρμοδιότητες ως διευθύνουσα σύμβουλος.

Με τα διοικητικά του Alpha ασχολήθηκε, αντίστοιχα, η επόμενη σύντροφός του η κυρία Σίσσυ Παπαδήμα προς την οποία λέγεται ότι ήταν εξαιρετικά γαλαντόμος, ικανοποιώντας και την αγάπη της για τα άλογα και την ιππασία.

Ακολούθησε, μετά από μία τριετία, η κυρία Τζίνα Ξανθάκη του real estate αλλά οι «σοβαρές» σχέσεις φαίνεται πως σταμάτησαν εκεί, αφού για κάποια χρόνια οι επόμενες γυναίκες του Κοντομηνά χάνονται στην ανωνυμία.

Με μόνη εκκωφαντική εξαίρεση την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, που εκτοξεύθηκε με τρομερή ταχύτητα και επί μία διετία στο κανάλι, έχοντας δική της εκπομπή.

Δημήτρης Κοντομηνάς και Κωνσταντίνα Σπυροπούλου
Δημήτρης Κοντομηνάς και Κωνσταντίνα Σπυροπούλου

Τίτλοι τέλους

Με τη γοητευτική, 62χρονη σήμερα, Λόρι Χόλκομπ, που είχαν γνωριστεί στην Αμερική, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζί στην Αθήνα το 2016 σε μία εκδήλωση στην «Αίγλη» του Ζαππείου, όπου η Αγγελική Νικολούλη παρουσίαζε ένα βιβλίο της.

Το εντυπωσιακό παρουσιαστικό της συνοδού του Κοντομηνά είχε προκαλέσει τον θαυμαστό των παρευρισκομένων αλλά οι πληροφορίες για το άτομό της μάλλον συγκεχυμένες ήταν, καθώς άλλοι την παρουσίαζαν ως καθηγήτρια, άλλοι ως σχετική με αερομεταφορές ενώ τελικά η ειδικότητά της φαίνεται ότι είχε σχέση με θέματα στρατηγικής οργάνωσης και λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρθηκε εκ των υστέρων επισήμως.

Η ίδια άλλωστε συνήψε και επαγγελματική σχέση με τον επιχειρηματία και συγκεκριμένα ως σύμβουλος σε κυπριακή εταιρεία που του ανήκε.

Λόρι Χόλκομπ - Δημήτρης Κοντομηνάς
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την Λόρι Χόλκομπ, με την οποία είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης

Μπορεί εξάλλου να είχαν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης ως ζευγάρι, αλλά επειδή τα επαγγελματικά είναι άλλη ιστορία, μέσα στο συμβόλαιό της, εκτός από τον υψηλό μισθό της, περιλαμβάνονταν επίσης το ενοίκιο διαμερίσματος σε έναν από τους καλύτερους δρόμους της Νέας Υόρκης, καθώς κι ένας ετήσιος αριθμός αεροπορικών εισιτηρίων ως εκεί, προκειμένου να βλέπει την κόρη της.

Όλα αυτά ως τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν το ζευγάρι είχε ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για μία προγραμματισμένη ουρολογική επέμβαση του Κοντομηνά στην Mayo Clinic.

Πολλά έχουν γραφτεί για ό,τι επακολούθησε μεταξύ τους, μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο: ένας καυγάς, η αστυνομία της Νέας Υόρκης στην οποία προσέφυγε εκείνη, ο επιχειρηματίας που άφησε στα κρύα του λουτρού τη σύζυγο και επέστρεψε χωρίς αυτήν στην Ελλάδα…

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τα διατρέξαντα, εκτός από τους πολύ στενούς του ανθρώπους, την κόρη του και τον σύζυγό της κυρίως, αλλά και κάποιους έμπιστους συνεργάτες, που ασφαλώς και δεν έχουν σκοπό τώρα πλέον να αποκαλύψουν καθαρά προσωπικά θέματα του Κοντομηνά.

Οι ίδιοι ανέλαβαν να προφυλάξουν και τον ασθενή, επί μακρό χρονικό διάστημα, επιχειρηματία από την περιέργεια του κόσμου, πυροδοτώντας πάντως έτσι πάμπολλα σενάρια για το είδος της ασθένειας, ακόμη και τη νοητική του κατάσταση, όπως επίσης και για τους λόγους που επέβαλαν τον αποκλεισμό του από τον περίγυρό του.

 Σε κάθε περίπτωση όμως, η Μαρία Κοντομηνά είχε το απόλυτο δικαίωμα να λαμβάνει όσα μέτρα θεωρούσε εκείνη σωστά για τον πατέρα της και, βεβαίως, ως κληρονόμος του, να διαχειρίζεται την περιουσία τους, προβαίνοντας σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για τη διαχείρισή της.

Μαρία Κοντομηνά
Η Μαρία Κοντομηνά και ο σύζυγός της Αριστοτέλης Τζιαμπίρης

Η ιστορία του Δημήτρη Κοντομηνά, πάντως, δεν έχει γραφτεί ακόμη ολόκληρη. Ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά, για παράδειγμα, για την φιλανθρωπική του δράση, που μάλιστα αναγνωρίσθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο τον είχε ανακηρύξει ως «Άρχοντα Μεγάλο Πρωτέκδικο του Οικουμενικού Θρόνου», ενώ από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος είχε κηρυχθεί «Μέγας Ευεργέτης».

Να σημειωθεί επίσης ότι το 2002 του απονεμήθηκε από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας το μετάλλιο «Comenda do Infante D. Henrique».

Δημήτρης Κοντομηνάς - Μητστοτάκης
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον Κωνσταντίνο Μητστοτάκη και τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, η μοίρα δεν του επιφύλαξε ένα καλό τέλος, με την έννοια της μακροχρόνιας ασθένειας που τον ταλαιπώρησε αλλά οι φίλοι και συνεργάτες του σίγουρα θα τον θυμούνται, όπως ήταν στις μέρες της δόξας του: δυναμικό, εξωστρεφή, πληθωρικό, έναν άνθρωπο που έγινε για λίγο «βασιλιάς».

Διαβάστε επίσης

Δημήτρης Κοντομηνάς: Η πολυσχιδής επιχειρηματική και κοινωνική ζωή και η «επισπεύδουσα Eurobank»

Δημήτρης Κοντομηνάς- Ιντερτέκ: Χάνεται και άλλο κομμάτι της μεγάλης του περιουσίας

Δικηγόρος Κοντομηνά: «Ναι, εξαπατήθηκε από τον ψευτογιατρό» – Πόσο είναι το ποσό της απάτης