Ένας από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες παγκοσμίως είναι ο καθηγητής Νευροανοσολογίας Δημήτρης Καρούσης, που έχασε τον γιο του στην τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ.

Από το 1988 ζει με την οικογένειά του στο Ισραήλ, τα ερευνητικά κέντρα του οποίου λαμβάνουν συνεχείς παγκόσμιες διακρίσεις, ειδικά στον τομέα της Νευρολογίας.

1

Ο κ. Καρούσης έφυγε από τη Θεσσαλονίκη με το όνειρο να προάγει την καινοτόμα έρευνα και πλέον εργάζεται ως επικεφαλής του Επιστημονικού Οργανισμού για την Έρευνα στη Νευροανοσολογία και ειδικότερα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah.

Το 2016 ανακοίνωσε τη νέα θεραπευτική μέθοδο, που ανέπτυξε για την ALS (πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα), η οποία επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

«Είμαι αισιόδοξος ότι στο προσεχές μέλλον θα μπορούμε να παρέχουμε μια θεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν από ALS, που μπορεί να επιβραδύνει περισσότερο ή και ακόμα να ανακόψει εντελώς την εξέλιξη της ασθένειας», όπως ανέφερε σε παλιότερη συνέντευξή του.

Δημήτρης Καρούσης: Πρωτοπόρος στην ιατρική έρευνα

Η καινοτόμα θεραπεία βασίζεται στα βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από τον ασθενή, εμπλουτίζονται και στη συνέχεια του εγχύονται. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι σχεδόν το 90% των ασθενών παρουσίασε επιβράδυνση στην πορεία της νόσου, ειδικά στην αναπνευστική και στην κινητική του λειτουργία.

Μάλιστα η θεραπεία αξιολογήθηκε και από άλλα κέντρα του εξωτερικού και εφαρμόστηκε και εκεί σε ασθενείς, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα – η θεραπεία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ισραηλινό-αμερικανική εταιρεία Brainstorm Cell Therapeutics.

Η εγκατάσταση στο Ισραήλ

Ο διακεκριμένος καθηγητής, που τα τελευταία χρόνια ζει στη Νέα Πόλη της Ιερουσαλήμ, είχε πει για την απόφασή του να φύγει από την Ελλάδα:

«Αυτό, που με παρακίνησε να έρθω σε αυτή τη χώρα, είναι η επιστημονική έρευνα, που είναι τόσο αναπτυγμένη εδώ. Επιπλέον η επίδραση του Ελληνικού Πνεύματος είναι ολοφάνερη στον λαό του Ισραήλ, στην κουλτούρα και στη θρησκεία του.

Από την άλλη, κι εμείς ως λαός πήραμε το στοιχείο, που ίσως πάντα μας έλειπε (πάρα τη φιλοσοφία και τις επιστήμες ή και τις τέχνες που εμείς διδάξαμε σε όλο τον κόσμο), το στοιχείο της πίστης πέρα από την λογική.

Οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν ως ιδιοσυγκρασία με εμάς στην Ελλάδα. Αγαπούν αφάνταστα τη χώρα μας, την κουλτούρα και τη μουσική μας. Μας αγκάλιασαν με αγάπη και μας δέχθηκαν σαν πραγματικούς φίλους».

Η πορεία του διακεκριμένου καθηγητή

Ο Δρ. Καρούσης έλαβε υποτροφία και σπούδασε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, όπου έκανε το διδακτορικό του. Εξειδικεύθηκε στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Hadassah, όπου εξακολουθεί να εργάζεται, συμμετέχοντας σε πολλές επιστημονικές μελέτες και κάνοντας δημοσιεύσεις σε έγκριτα ιατρικά περιοδικά.

Το 2003 έλαβε την έδρα του καθηγητή στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Λίγα χρόνια αργότερα έγινε μόνιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και από το 20027 είναι επικεφαλής στο Τμήμα Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Hadassah.

Η δράση του αναγνωρίστηκε μέσα και έξω από τα σύνορα του Ισραήλ, μάλιστα διετέλεσε και πρόεδρος στην Ισραηλινή Εταιρεία Νευροανοσολογίας.

Την επαφή του με την Ελλάδα δεν την έχασε ποτέ, αν και πλέον μετρά αρκετές δεκαετίες στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο ερευνητικών πρωτοκόλλων συνεργάζεται με ελληνικά Πανεπιστήμια, ιδιωτικές κλινικές και ερευνητικά ινστιτούτα.

«Το να είναι κάποιος Έλληνας, δεν είναι μια λέξη στην ταυτότητα. Είναι κατά τη γνώμη μου μια βαριά και τιμητική κληρονομιά, που δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αποποιηθούμε. Τη μεταφέρουμε μέσα μας, όπου κι αν βρεθούμε.

Το πνεύμα του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και των μεγάλων καθοδηγητών της Ορθοδοξίας και της πίστης μας, παντρεμένο με τον Ελύτη, τον Καβάφη και τον Καζαντζάκη, είναι ζωντανά και καθοδηγούν τη σκέψη και τα βήματα μας», όπως έχει πει σε συνέντευξή του.

Διαβάστε επίσης: 

Ι. Καρούσης: 26χρονος, γιος διάσημου νευρολόγου, ο Έλληνας που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ (video από τη στιγμή της επίθεσης)