4+1 βασικά ζητήματα έθεσε η συντονιστική των δικηγόρων προς την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη της αποχής των δικηγόρων, που έως και αύριο αφορά από τις ποινικές δίκες έως και σχεδόν το σύνολο των δικαστηριακών διαδικασιών.

Το βράδυ της Τετάρτης αποφασίστηκε από το συντονιστικό όργανο των δικηγόρων να διεξαχθεί την Πέμπτη η Ολομέλεια κι εκεί να παρθούν αποφάσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, ήταν παρόντες στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που διεξάγεται στο Εφετείο Αθηνών το πρωί της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, οι απαντήσεις τους στα 5 ζητήματα που θέτουν οι δικηγόροι θα κρίνουν τελικώς την στάση τους για την συνέχιση ή μη της αποχής από τα δικαστήρια.

Τα θέματα αυτά είναι:

  • ο νέος δικαστικός χάρτης
  • οι αλλαγές στον Ποινικό και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
  • η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαια
  • η μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους και
  • η εξόφληση των οφειλών νομικής βοήθειας

Εάν οι απαντήσεις δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των δικηγόρων, τότε πιθανότατα η αποχή θα συνεχιστεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Φλωρίδης δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των δικηγόρων όπως το θέμα της μεταφοράς δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους, αλλά και η υποχρεωτική παράστασή τους σε συμβολαιογραφικά συμβόλαια

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι αποφάσισαν από τα μέσα Δεκεμβρίου να απέχουν από τα δικαστήρια έως τις 5 Ιανουαρίου με αφορμή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι ετοιμάζουν προσφυγές στα Δικαστήρια κατά του νομοσχεδίου το οποίο χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δεκεμβρίου προβλέπεται:

Η αποχή ισχύει όπως προβλέπει η απόφαση της Ολομέλειας έως τις 5 Ιανουαρίου 2024 και δεν αφορά τις δικαστικές διαδικασίες για ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, βάσει των διευκρινίσεων οι δικηγόροι θα απέχουν από:

  • Διοικητικές δίκες: φορολογικές, τελωνειακές, κοινωνικοασφαλιστικές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα ή άλλου τύπου κυρώσεις ή καταλογισμούς, στον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία (είτε δυνάμει προσωρινής διαταγής, είτε δυνάμει απόφασης επί αναστολής). Στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας και στο στάδιο της αναίρεσης, αποχή από δίκες όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) έχει ασκήσει το ένδικο μέσο (εκτός αν η άσκηση του ενδίκου μέσου κωλυσιεργεί την εκπλήρωση δικαιώματος του ιδιώτη).
  • Πολιτικές δίκες: Όπου το αίτημα δικαστικής προστασίας (Αγωγή, έφεση, αναίρεση, ανακοπή) ασκήθηκε από το Δημόσιο υπό την ανωτέρω έννοια και εφόσον η αναβολή της έφεσης ή αναίρεσης δεν συνεπάγεται καθυστέρηση της ικανοποίησης δικαιώματος του ιδιώτη.
  • Την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφασης αναστολής), καθώς επίσης σε όλες τις δίκες του ΚΕΔΕ, όπου ο δημόσιος φορέας (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή κ.λπ.) είναι ανακόπτων (στον πρώτο βαθμό), ή στον δεύτερο βαθμό και στο στάδιο της αναίρεσης όταν ο δημόσιος φορέας έχει ασκήσει ένδικο μέσο και εφόσον η αναβολή της έφεσης ή αναίρεσης δεν συνεπάγεται καθυστέρηση της ικανοποίησης δικαιώματος του ιδιώτη).
  • Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις (διοικητικές και πολιτικές), εφόσον κριθεί ότι η αναβολή προκαλεί βλάβη στον αντίδικο του Δημοσίου, τότε είναι επιτρεπτή η συζήτηση της υπόθεσης. Στην περίπτωση αυτή, ο πληρεξούσιος δικηγόρος θα ειδοποιεί προσηκόντως τον πληρεξούσιο του Δημοσίου κλπ

Διαβάστε επίσης:

O Δημήτρης Βερβεσός και η ομηρία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο – Άρθρο παρέμβαση

Μερικές φορές, όπως είχε προβλεφθεί, οι μουσικές καρέκλες είναι αδόκιμες

Covid-19: Ραγδαία εξάπλωση της υποπαραλλαγής JN.1 – Ποια είναι τα συμπτώματα