• Κοινωνία

    Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Ένοχος για κατάχρηση ανήλικου σε ασέλγεια, αθώος για βιασμό – Κάθειρξη 13 ετών

    Ο προπονητής ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για τον κατ' εξακολούθηση βιασμό της τότε 12χρονης αθλήτριας του

    Ο προπονητής ιστιοπλοΐας που κατηγορείται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της τότε 12χρονης αθλήτριάς του (φωτογραφία αρχείου)


    Ένοχος κρίθηκε και από το Εφετείο ο προπονητής της ιστιοπλοΐας για την κατάχρηση σε ασέλγεια της τότε ανήλικης αθλήτριας του. Η ποινή κάθειρξης που του επιβλήθηκε δεν μειώθηκε ούτε κατά μία ημέρα από την πρωτόδικη, που ήταν 13 χρόνια (σχεδόν η ανώτατη προβλεπόμενη με τον ποινικό κώδικα της επίδικης περιόδου) χωρίς ελαφρυντικό.

    Και οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών αθώωσαν τον προπονητή για το βιασμό της ανήλικης. Είχαν αμφιβολίες και αυτές ήταν υπέρ του 40χρονου.

    Η βαριά καταδίκη για τη σεξουαλική εκμετάλλευση της αθλήτριας από τα 11 ως τα 14 της χρόνια, εκφωνήθηκε απούσας της καταγγέλλουσας.

    Το σκεπτικό της καταδίκης

    Η πρόεδρος του Εφετείου ανακοίνωσε από έδρας και ένα σύντομο σκεπτικό για την ομόφωνη απόφαση καταδίκης. Ανέφερε μεταξύ άλλων:

    “Πρόκειται για μακροχρόνια περίπτωση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο. Ο κατηγορούμενος δεν μετάνιωσε. Έλεγε ότι μετάνιωσε αλλά μετά έβαζε ένα αλλά… δηλαδή δικαιολόγησε τον εαυτό του”.

    Για το αδίκημα του βιασμού, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο κατά πλειοψηφία (6-1). Μειοψήφησε η πρόεδρος η οποία έκρινε πως υπήρχε μία πράξη βιασμού. Όπως ανέφερε για το σκεπτικό της πλειοψηφίας:

    “Ο βιασμός μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Οι πράξεις αυτές δεν γίνονται ποτέ όταν είναι άλλοι μπροστά, είναι πράξεις που γίνονται κρυφά, ο δράστης είναι μόνος του με το θύμα.

    Πως θα βγάλουμε λοιπόν εμείς πως έγινε πράξη χωρίς άλλο μάρτυρα; Έχουμε το λόγο του ενός εναντίον του άλλου. Δεν έχουμε ιατροδικαστικές εκθέσεις ή εκτιμήσεις, αλλά μόνο αυτό που λένε ο ένας και ο άλλος» ανέφερε η πρόεδρος, και συνέχισε:

    “Έχουμε έναν κατηγορούμενο που από την πρώτη στιγμή σχεδόν λέει τα ίδια πράγματα και την παθούσα που κατά τις καταθέσεις της μπερδεύεται ως προς το χρόνο ή τον τόπο.

    Πιστεύουμε ότι κανείς δεν λέει την πλήρη αλήθεια… κάθε αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορούμενου στο δίκαιο μας και όταν γίνεται μια δίκη ο κατηγορούμενος είναι στη ‘γωνία’. Πρέπει να το κάνουμε αυτό σε κάθε δίκη γιατί δεν ξέρουμε ποτέ θα βρεθούμε εμείς στην ίδια θέση.

    Και πρέπει αν το διαφυλάττουμε αυτό, πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι για να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χρυσοχοΐδης: Αυτοί που ασχολούνται με τα οπαδικά, εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα – Στρατολογούν παιδιά

    Καύσωνας: Κλειστή η Ακρόπολη και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι

    Δακτύλιος: Από αύριο σε… διακοπές διαρκείας



    ΣΧΟΛΙΑ