ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκινημένος για την επί 50 λεπτά τιτάνια προσπάθεια των γιατρών να επαναφέρουν στη ζωή την νεκρή Τζωρτζίνα κατέθεσε στη δίκη της μητέρας της ο διευθυντής – αναισθησιολόγος του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, Ιωάννης Χασαπόπουλος.
Συμμετείχε κι εκείνος στο «θαύμα» όπως το χαρακτήρισε της σωτηρίας της μικρούλας που, νωρίτερα, είχε υποστεί αιφνίδια και ανεξήγητα ανακοπή.
«Την ώρα που έκανα με τους συναδέλφους μου καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση(ΚΑΡΠΑ) στο παιδί, παρακαλούσα το παιδί και του έλεγα “μην φύγεις”. Έλεγα “Δεν θα πεθάνεις και εσύ”. Λίγο πριν είχα μάθει πως αυτό το παιδί, που έμοιαζε νεκρό, ήταν αδερφή της Ίριδας την οποία είχαν μεταφέρει λίγες μέρες νωρίτερα στο νοσοκομείο νεκρή», κατέθεσε συναισθηματικά φορτισμένος ο γιατρός.
Ήταν η μοναδική στιγμή που η μητέρα της Τζωρτζίνας, κατηγορούμενη πλέον ότι εκείνη την ημέρα αποπειράθηκε να σκοτώσει την κόρη της, δάκρυσε.
«Όσα έχω πληροφορηθεί, δεν εξηγούνται ιατρικά. Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη, αλλά μου φαίνονται περισσότερο θεατρικά», ήταν η χαρακτηριστική φράση του αναισθησιολόγου.
Ο μάρτυρας περιέγραψε τι συνέβη όταν σήμανε συναγερμός για έκτακτο περιστατικό στην παιδιατρική κλινική.
«Μέσα σε πέντε λεπτά ήμουν στο νοσοκομείο. Όρμησα στο θάλαμο και είδα σε ένα κρεβατάκι ένα παιδί που βρισκόταν σε καρδιοναπνευστική διακοπή. Ήταν νεκρό. Δεν είχε κανένα ζωτικό σημείο ήταν ωχρό και κυανικό μαζί. Είχε και μυδρίαση, οι κόρες των ματιών του ήταν σε διαστολή. Είδα του συναδέλφους που είχαν ξεκινήσει καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση. Ανέλαβα την ευθύνη της ομάδας από την εφημερεύουσα παιδίατρο. Προχώρησα σε διασωλήνωση και ζήτησα να μου φέρουν απινιδωτή. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής, το άγχος ,το στρες. Μόνο αν ζήσεις τέτοιο περιστατικό και πάλι δεν μπορείς να το περιγράψεις. Ρωτούσα τους συναδέλφους γιατί νοσηλεύεται το παιδί. Μου είπαν ότι ήρθε με αναφερόμενους σπασμούς. Μου είπαν ότι αυτό είναι το παιδί της οικογένειας που έχει χάσει άλλα δύο παιδιά. Εκείνη τη στιγμή έγινε έκρηξη στον εγκέφαλο μου. Πριν λίγες μέρες είχαμε υποδεχτεί την μικρή Ίριδα. Το έφεραν νεκρό το παιδί, δεν μπόρεσε να γίνει τίποτα. Και τους είπα αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Έκανα τεράστια προσπάθεια εγώ και οι συνάδελφοί μου. Παρακαλούσα το παιδί και της έλεγα “μην φύγεις”. Έλεγα “Δεν θα πεθάνεις και εσύ”. Εκεί που είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το περιστατικό βλέπω στο μόνιτορ μια μικρή ηλεκτρική δραστηριότητα, όλοι αναθαρρήσαμε και είπαμε κάτι συμβαίνει. Σε λίγα λεπτά ξεκίνησε φυσιολογικό καρδιολογικό ρυθμό, αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις, έκανε και προσπάθειες αναπνοής. Ήταν συγκλονιστική στιγμή και αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα κι εγώ που είμαι πάρα πολύ έμπειρος δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνησή μου που είδα το παιδί να ξαναγυρίσει στη ζωή. Ήταν ένα θαύμα αυτό που ζήσαμε».
Ο γιατρός κατέθεσε ότι συνόδευσε ο ίδιος το παιδί στη Μονάδα Παίδων στην Πάτρα.
Μάρτυρας: Αποχωρώντας είδα τους γονείς και τους είπα δύο λόγια παρηγοριάς.
Πρόεδρος: Ξέρετε τι είναι η κεταμίνη;
Μάρτυρας: Είναι αναισθησιολογικό αναπαράγοντας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα παιδιά. Είναι στην αναισθησιολογική φαρέτρα.
Πρόεδρος: Χρησιμοποιήθηκε από κάποιον από την ομάδας σας την ώρα της ανάνηψης;
Μάρτυρας: Όχι. Δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιηθεί Τα φάρμακα αυτά τα χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον και εδώ όπως σας είπα το παιδί ήταν νεκρό. Δεν είχαμε λόγο να το χρησιμοποιήσουμε. Όταν το παιδί άρχισε να συνέρχεται της δώσαμε ένα κατασταλτικό για να μπορεί να ανέχεται το σωλήνα και να μπορεί να γίνει διακομιδή στη μονάδα.
Πρόεδρος: Την ημέρα που σας κάλεσαν θυμάστε κάτι από το πρόσωπο του παιδιού;
Μάρτυρας: Ήταν ένα νεκρό παιδί. Το στόμα του παιδιού ήταν γεμάτο με σάλια και αυτό μου έκανε εντύπωση. Είχε πολλές εκκρίσεις. Μπορεί να συμβαίνει σε μια παθολογία. Δεν ξέρω τι είχε προηγηθεί.
Εισαγγελέας: Η νοσηλεύτρια που πήγε πρώτη στο δωμάτιο μετά την ανακοπή είπε ότι το παιδί ήταν στο μέσο του κρεβατιού και χωρίς ρινικό οξυγόνο. Μπορεί να εξηγηθεί αυτό ιατρικά;
Μάρτυρας: Συνήθως πριν μια ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ένα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Το παιδί δεν ξέρουμε ακριβώς πως αντέδρασε. Νομίζω ότι ήταν στο θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει.
Εισαγγελέας: Η ίδια στην ανακρίτρια είπε ότι το παιδί σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω. Εμπίπτει αυτό στα πρόδρομα σημεία;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιο θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό, συγγνώμη για αυτό που θα σας πω.
Διαβάστε επίσης:
Θεσσαλονίκη: Ακρωτηριασμός 8χρονου σε σχολείο – Πόρτα «έπιασε» το δάχτυλό του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ
- Νετανιάχου: Δεν προχωράμε σε συμφωνία αν δεν λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων