ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακόμα ένας γιατρός- μάρτυρας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, εξέφρασε τον απόλυτο αιφνιδιασμό των γιατρών και το ανεξήγητο στην τραγική κατάληξη ενός παιδιού που φαινόταν απολύτως υγιές, χωρίς εντοπισμένο κληρονομικό νόσημα.
Από το βήμα του μάρτυρα ο καρδιολόγος του Ωνασείου, Άρης Αναστασάκης κατέθεσε για τον έλεγχο που έγινε στην οικογένεια της Τζωρτζίνας για το ενδεχόμενο να υπάρχει κληρονομικό νόσημα στο παιδί:
«Ελέγξαμε τους γονείς για να αποκλειστεί οποιοδήποτε νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο γιατί ήδη είχαμε δύο παιδιά νεκρά και το ένα με ανακοπή. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για κάτι γενετικό. Δεν προέκυψε κάτι σημαντικό για τους γονείς. Αυτό αποτελεί μερική ένδειξη πως δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα αλλά δεν σημαίνει κι ότι δεν υπάρχει και ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιο παιδί.
Οι πιθανότητες είναι 25%. Αλλά αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος κι όχι μια απλή πληροφορία ότι υπάρχει. Αυτό σημαίνει ευρήματα σε κλινικό επίπεδο.
Παραδείγματος χάριν, ο απινιδωτής μας έδωσε όλη την πορεία του κοριτσιού μέχρι την τελική φάση.
Πρόεδρος: Ποτέ συμβαίνει να φτάνει στην απόλυτη καταστροφή το μυοκάρδιο;
Μάρτυρας Σε ένα τροχαίο, μια τοξική ουσία, ένα δηλητήριο. Τα νοσήματα έχουν εξέλιξη άρα η ιατρική έχει δυνατότητα να τα πιάσει σε μια φάση που δεν έχουν πλήξει ακόμη τον οργανισμό. Υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις κεραυνοβόλες. Υπήρχε μια ομάδα που συνεδρίαζε καθημερινά για αυτή την κοπέλα. Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού.
Το ότι δεν είχαμε λειτουργία απινιδωτή φαίνεται πως ο μηχανισμός του θανάτου ήταν συνέπεια μιας επιδεινούμενης βραδυκαρδίας κι όχι ταχυκαρδίας.
Ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης στην Τζωρτζίνα δίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και καλώντας την να λειτουργήσει , αυτή δεν αντιδρά γιατί δεν λειτουργεί το μυοκάρδιο. Έτσι είχαμε το θάνατο.
Ο απινιδωτής στην ΤΖωρτζίνα μας έδινε τη δυνατότητα αν δεν είχαμε δει κάτι στο γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει….Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι όμως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα.
Υπήρχε ένα επεισόδιο ανακοπής στο Νοσοκομείο της Πάτρας που κι εκεί έμειναν τα αιτία αδιευκρίνιστα όποτε δεν μπορώ να πω ότι είχε στοιχειοθετηθεί ένα νόσημα….Η πορεία της Τζωρτζίνας ήταν μια πορεία που δεν βλέπουμε στα νοσήματα. Εμείς ελέγξαμε 125 γονίδιά αρχικά, που είναι ο σκληρός πυρήνας της γνώση που έχουμε.
Στη συνέχεια ζητήσαμε να πάρουμε εικόνα 800 γονιδίων τα οποία ωστόσο δεν ξέρουμε καλά. Όμως το κρίσιμο εδώ είναι το κομμάτι των κλινικών εκδηλώσεων κι όχι το γενετικό που συνεισφέρει μερικώς στο παζλ.
Ο τρόπος που πέθανε δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα, επομένως όταν έχεις ένα τέτοιο αποτέλεσμα σε μια τέτοια προσπάθεια αυτό μας απογοήτευσε παρά πολύ. Χάσαμε δηλαδή. Κι όταν χάνεις ένα παιδί είναι πιο δύσκολο».
Διαβάστε επίσης:
Κούγιας για Πισπιρίγκου: Έχει σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια που μεταλαμπαδεύεται στα παιδιά
──────────────────
Εκλογές 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα