• Κοινωνία

    Δίκη Μάτι: Τέλος οι απολογίες – Εισαγγελική πρόταση στις 13 Φλεβάρη

    Μάτι


    Ώρα εισαγγελέα στη δίκη για το Μάτι. Πεντέμισι χρόνια μετά την ασύλληπτη τραγωδία, έπεσε σήμερα η αυλαία των απολογιών των 21 κατηγορουμένων και στις 13 Φεβρουαρίου ο εισαγγελέας παίρνει το λόγο για να κάνει τη δική του αποτίμηση για το αν υπάρχουν ευθύνες -έστω και από αμέλεια- και ταυτόχρονα, την πρόταση του για την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων.

    Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία κι ενώ οι πλημμεληματικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι “τρέχουν” προς παραγραφή, ο εισαγγελέας θα εισηγηθεί για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, έχοντας ακούσει άπαντες να αποποιούνται κάθε ευθύνη.

    Το ίδιο έκανε και ο τελευταίος κατηγορούμενος που απολογήθηκε σήμερα. Ο ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έκαιγε χόρτα και κλαδιά και από αμέλεια έβαλε τη φωτιά που σκότωσε 104 ανθρώπους και αμέτρητα ζώα, τραυμάτισε δεκάδες άλλους και αφανίσει περιουσίες.

    “Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ”, υποστήριξε απολογούμενος ο κατηγορούμενος. ” Είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου την βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!»

    Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως την αποφράδα ημέρα έλειπε από το σπίτι του από τις 12.30 το μεσημέρι μέχρι τις 4.20 το απόγευμα.

    «Επιστρέφοντας, δεν είχα δει τίποτα, ούτε καπνούς ούτε φωτιά. Λίγο πριν από τις 5, ενώ τακτοποιούσα τα ψώνια μου, βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή.

    Πήρα το λάστιχο και έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό», υποστήριξε ο κατηγορούμενος και απάντησε στις ερωτήσεις της προέδρου και του εισαγγελέα.

    Πρόεδρος: Εσείς είχατε κλαδέψει τα δέντρα;

    Κατηγορούμενος: Το Μάιο. Τα είχα αφήσει στο οικόπεδο, έβαζα κι άλλα και θα καλούσα το Δήμο να τα πάρει. Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές, τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ».

    Ως αποδεικτικά στοιχεία της αθωότητας του επικαλέστηκε φωτογραφίες δύο στύλων της ΔΕΗ :

    «Είναι και υποσταθμός και καίγονται σε απόσταση 700 μέτρων από εμένα… Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη.

    Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην Δημάρχου, του κ. Καψάλη ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα. Από την περιοχή περνούν κυνηγοί, επισκέπτες μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto-cross».

    Εισαγγελέας: Σε μη αντιπυρική περίοδο βάζατε φωτιά;

    Κατηγορούμενος: Ποτέ! Καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ. Η φωτιά ήρθε από αλλού. Από την Καλλιτεχνούπολη, το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.

    Νωρίτερα, απολογήθηκε ο πρώην Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης και υποστήριξε:

    «Δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς . Στα τρία οικόπεδα για τα οποία με κατηγορούν, είχα κόψει τα χόρτα. Είχα δώσει εντολή στα απορριμματοφόρα μία φορά την εβδομάδα να με ενημερώνουν πού υπάρχουν καλώδια… Στην περιοχή Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει.

    Στο Δήμο Πεντέλης κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές Θεωρώ ότι η απόφαση να μην εκκενώσουμε το Δήμο Πεντέλης ήταν σωστή…Έχω ζήσει τις φωτιές 30 χρόνια, τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί… Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη Μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ. Τόσκα και του ζήτησα εναέρια και του είπα: ΕΝΑΕΡΙΑ. Ήταν μία διαδικασία πολέμου».

    “Προσέφερε ο, τι όφειλε” υποστήριξε στη δίκη του απολογία ο τότε Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Αντώνης Παλπατζής.

    Ο κατηγορούμενος, που την ημέρα της πυρκαγιάς ήταν σε άδεια, ανέφερε ότι το γραφείο του λειτούργησε άψογα και δεν παρέμεινε αδρανές.

    «Αυτό που ήταν να προσφέρω σε σχεδιασμό και οργάνωση για τις έκτακτες ανάγκες το προσέφερα. Το σπίτι μου το έσωσε ένας Άγγλος, γιατί τα παιδιά μου βοηθούσαν σε διασώσεις στην παραλία», υποστήριξε ο κατηγορούμενος αντιδήμαρχος.

    Διαβάστε επίσης:

    Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης που παύει την ποινική δίωξη των αδερφών Ψωμιάδη

    Δίκη Μάτι – Ηλίας Ψινάκης: Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανέναν για εκκένωση

    Δούρου στη δίκη για το Μάτι: Δεν ενημέρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα για τους νεκρούς – Γνώριζαν, αλλά φοβήθηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ