Ποινικές ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, καταλογίζει από το πρωί ο εισαγγελέας σε όσους από τους 21 κατηγορουμένους κρίνει ότι προέκυψαν, κατά την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία.

Σε μια αίθουσα γεμάτη από συγγενείς νεκρών και εγκαυματίες, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικέιου Παναγιώτης Μανιάτης μίλησε για μια πυρκαγιά που καθόρισε την ιστορία του τόπου.

«Υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία σε αριθμό θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξαν δεκάδες νεκροί, τραυματίες και εγκαυματίες μέσα σε μόλις 2,5 ώρες» ανέφερε ο εισαγγελέας.

«Στις 23 Ιουλίου 2018 σε ένα συμβάν πολύ μικρής χρονικής διάρκειας είχαμε περισσότερους από 100 νεκρούς» είπε, καλώντας τους δικαστές να αποφασίσουν με βαση το αποδεικτικό υλικό, και να δωσουν την απάντηση στο ερώτημα «τι συνέβη εκείνη την ημέρα στην Ανατολική Αττική; Ποιος έφταιξε για να οδηγηθούμε σε αυτό το ολέθριο αποτέλεσμα;».

Η υποθεση αυτή ξεκίνησε με περισσότερους κατηγορούμενους και στο εδώλιο οδηγήθηκαν τελικά 21. Έπειτα από δεκαπέντε μήνες διαδικασίας έχω να πω ότι καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης».

Ο εισαγγελέας κατέληξε στην κρίση ότι «η φωτιά αποδείχτηκε ότι ξεκίνησε 16.41 στην περιοχή Νταού Πεντέλης και ο πλέον αξιόπιστος μάρτυρας υπήρξε το βιντεοληπτικό υλικό», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η πρώτη αναγγελία έγινε από δασοπυροσβέστες στις 16.46 και ακολούθησε κινητοποίηση προσωπικού. Ο δείκτης κινδύνου για την Αττική εκείνη την ημέρα ήταν βαθμού 4, δηλαδή πολύ υψηλός. Την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς ο άνεμος ήταν 5 μποφόρ και έφτασε τα 8 και 9 μποφόρ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν τη φωτιά και απέκτησε δυναμική, υψηλό ρυθμό απελευθέρωσης θερμότητας και εξελίχθηκε σε δυο μέτωπα».

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε πρωτα στην κατηγορία που αφορά τους Τερζούδη, Ματθαιόπουλο και Φωστιέρη για το ότι δεν μερίμνησαν για εναέρια επιτήρηση:

«Αποδείχθηκε ότι διαθέσιμο ήταν μόνο ένα πετζετέλ, ήταν το μόνο πτητικό μέσο που μπορούσε να διατεθεί από την πολεμική αεροπορία. Η εναέρια επιτήρηση έγινε όπως αποδείχθηκε από τη διαδικασία. Το πετζετέλ θα μπορούσε να πετάξει μόνο για δυο ώρες. Η λύση που προκρίθηκε για εναέρια επιτήρηση με αεροσκάφος της ΕΛΑΟ κατάφερε να καλύψει το διάστημα 14.00-18.00. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι κατ’ αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε και κάλυψε» είπε ο εισαγγελέας εξηγώντας πως ως προς αυτό το σκέλος του κατηγορητηρίου πρέπει να απορριφθεί η κατηγορία.

Για τη μη μεταστάθμευση αεροσκαφών, που αφορά τους Ματθαιόπουλο, Φωστιέρη και Τερζούδη, ο εισαγγελέας ειπε στην αγόρευσή του:

«Αποδείχθηκε ότι οι μετασταθμεύσεις που μπορούσαν να γίνουν, έγιναν. Δεν υπήρξε παράλειψη των τριών κατηγορουμένων».

Για τη μη αξιοποίηση των ελικοπτέρων Φλόγα 1 και 2, ο εισαγγελέας εκρινε ότι όσα εναέρια δεν χρησιμοποιήθηκαν, δεν ήταν παράλειψη, αλλά υπήρχαν υπηρεσιακοί ή άλλοι λόγοι που καθιστούσαν αδύνατη τη χρήση τους στην προκειμένη περίπτωση.

Για τα Σινούκ ο κ. Μανιάτης ανέφερε:

«Μόνο δύο ήταν διαθέσιμα στο αεροδρόμιο Μεγάρων, αλλά υπάρχει σφάλμα και αβλεψία ως προς το ότι για το ένα καθυστέρησε η υποβολή αιτήματος και για το άλλο δεν έγινε καθόλου. Η ευθύνη βαρύνει τον κ. Φωστιέρη».

Η αγόρευση συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Μάτι: Τέλος οι απολογίες – Εισαγγελική πρόταση στις 13 Φλεβάρη

Δίκη Μάτι – Ηλίας Ψινάκης: Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανέναν για εκκένωση

Δούρου στη δίκη για το Μάτι: Δεν ενημέρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα για τους νεκρούς – Γνώριζαν, αλλά φοβήθηκαν