• Κοινωνία

    Δίκη για Μάτι: Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στις 8/7 και οι 21 κατηγορούμενοι

    Καμμένο τοπίο μετά την τραγωδία στο Μάτι

    Καμμένο τοπίο μετά την τραγωδία στο Μάτι


    Στις 8 Ιουλίου προσδιορίστηκε να αρχίσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων θα καθίσουν ξανά και οι 21 κατηγορούμενοι και θα δικαστούν για όλες τις κατηγορίες, ακόμα και γι’ αυτές που πρωτόδικα αθωώθηκαν.

    Ο προσδιορισμός του Εφετείου έγινε σε χρόνο ρεκόρ (μόλις 1 μήνα μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης) προκειμένου να μην υπάρξουν παραγραφές όλων των αδικημάτων (σε 2 χρόνια και 2 μήνες από σήμερα πρέπει να υπάρξει επικύρωση της εφετειακής απόφασης και από τον Άρειο Πάγο).

    Έτσι, μπορεί να χρειάστηκαν 6 χρόνια από την πολύνεκρη πυρκαγιά για να εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση, η εξέλιξη ωστόσο αποδεικνύει πως όταν η Δικαιοσύνη θέλει, μπορεί.

    Μετά τις παρεμβάσεις της προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με τις εφέσεις που ασκήθηκαν για όλες τις αθωώσεις και την εντολή για κατά απόλυτη προτεραιότητα καθαρογραφή της πρωτοβάθμιας απόφασης, η πρόεδρος του δικαστηρίου κατάφερε μέσα σε λιγότερο από 1 μήνα να ετοιμάσει την πρωτόδικη απόφαση που αριθμεί 8.500 σελίδες.

    Αμέσως η απόφαση παραδόθηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών και άρχισε η προσπάθεια για να διασφαλιστεί μέσα σε λίγες ημέρες η εμπρόθεσμη επίδοση των κλήσεων στους 21 κατηγορουμένους και σε περίπου 200 μάρτυρες.

    Σήμερα η κυρία Βαρδάκη προσδιόρισε το Εφετείο για τις 8 Ιουλίου, με πρόθεση να μην διακοπεί η εκδίκαση της υπόθεσης ούτε τον Αύγουστο.

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων θα καθίσουν και οι 21 κατηγορούμενοι και θα δικαστούν για όλα τα αδικήματα που διώχθηκαν ποινικά.
    Θα δικαστούν και οι 15 που πρωτόδικα αθωώθηκαν και για τους οποίους ασκήθηκε εισαγγελική έφεση.

    Θα δικαστούν για όλα τα αδικήματα και τα ελαφρυντικά που τους αναγνωρίστηκαν και μείωσαν τις ποινές τους και τα 5 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος τα μόνα που κρίθηκε πρωτόδικα ότι έχουν ποινικές ευθύνες για τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες. Θα δικαστεί ξανά και ο ηλικιωμένος που κρίθηκε ένοχος για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

    Για εκείνον δεν ασκήθηκε έφεση από εισαγγελέα (καθώς έχει τη μέγιστη ποινή) αλλά άσκησε ο ίδιος διαφωνώντας με την καταδίκη του.

    Η έφεση του εισαγγελέα

    Μετά από παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση για όλους τους κατηγορουμένους που αθωώθηκαν στη δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι αλλά και τα ελαφρυντικά, τις μικρές ποινές και τη μετατροπή τους σε εξαγοράσιμες για τους 5 καταδικασθέντες.

    Η πρωτοβάθμια απόφαση είχε ξεσηκώσει την οργή των οικογενειών των νεκρών και των εγκαυματιών.
    Είχαν καταδικαστεί μόνο 5 από τους 21 κατηγορούμενους με εκτιτέες ποινές ως πέντε χρόνια τις οποίες το δικαστήριο μετέτρεψε σε χρηματικές με 10 ευρώ την ημέρα!

    Η έφεση που ασκήθηκε αφορά το σύνολο της απόφασης, πρώτα απ΄όλα τους αθωωθέντες, πλην του ηλικιωμένου που έβαλε τη φωτιά που καταδικάστηκε στην ανώτατη ποινή των 3 ετών.

    Επίσης η έφεση αφορά στις ποινές και στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες.

    Η πρωτοδίκη απόφαση

    Στις 29 του περασμένου Απρίλη, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ανακοίνωσε παρουσία δεκάδων συγγενών και τραυματιών την ετυμηγορία του στους 21 κατηγορουμένους. Καταδίκασε για ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβες ή για πυρκαγιά από αμέλεια τους 6.

    Αντίθετα έκρινε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις τους για τους 15.

    Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

    Αθώοι κρίθηκαν και θα δικαστούν ξανά μετά την εισαγγελική έφεση, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης, ο Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα, ο Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου και ο Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαρινάκης: Στη δίκη για το Μάτι εμφανίστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019

    Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019

    Δίκη Μάτι: Παρέμβαση Αρείου Πάγου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ