• Κοινωνία

    Δίκη Φιλιππίδη: Η δεύτερη μηνύτρια περιγράφει την απόπειρα βιασμού εις βάρος της – «Κατέβασε το κολάν μου, άρχισα να φωνάζω»

    Πέτρος Φιλιππίδης και Δημήτρης Λιγνάδης

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


    Με τρεμάμενη φωνή, αλλά αποφασισμένη να ολοκληρώσει την κατάθεσή της ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα η δεύτερη μηνύτρια του Πέτρου Φιλιππίδη.

    Τον κατηγορεί για την απόπειρα βιασμού της το 2010 στο θέατρο «Μουσούρη», σε συνάντησή τους για να της δώσει ένα ρόλο στην παράσταση.

    Άρχισε την κατάθεσή της από εκεί που σταμάτησε χθες, την επίθεση του ηθοποιού, όταν η δίκη διεκόπη με τη μάρτυρας να κλαίει με λυγμούς:

    «Κατέβασε το κολάν μου και παρέσυρε μαζί και το εσώρουχο μου. Με φοβερή δύναμη μου άνοιξε τα πόδια και προσπάθησε να εισχωρήσει μέσα μου. Συνέχισα να κουνιέμαι ασταμάτητα, κάποια στιγμή μετακίνησε το χέρι του για να πιάσει το γεννητικό του όργανο. Τότε κατάφερα να μετακινήσω το πόδι μου και να τον απομακρύνω. Σηκώθηκα και κοπάνησα σε κάποιο έπιπλο που βρισκόταν δίπλα. Βρέθηκε πίσω μου κι ένιωσα το γεννητικό του όργανο να με ακουμπάει στο γυμνό μέρος του σώματος μου, στο μηρό περίπου».

    Η καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά η πόρτα ήταν κλειδωμένη:

    «Δεν μπορώ να περιγράψω τι ακριβώς αισθάνθηκα όταν το κατάλαβα. Άρχιζα να φωνάζω δυνατά ‘αααααα’. Αυτός ατάραχος και ξενερωμένος. ‘Μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο’ μου είπε. Έπιασα τσάντα και παλτό και άρχισα να κοπανάω την πόρτα με τα χέρια και τα γόνατα μου. Ο Φιλιππίδης μου φώναξε ‘Όσο εύκολα μπορώ να φτιάξω την καριέρα κάποιου, τόσο εύκολα μπορώ να την γκρεμίσω. Αν περάσεις αυτή την πόρτα θα σε καταστρέψω’».

    Τελικά, όπως είπε της άνοιξε την πόρτα και εκείνη αμέσως συναντήθηκε με μία φίλη της.

    «Της εξιστόρησα τι είχε συμβεί. Είχε μείνει άφωνη. Ούτε για μια στιγμή δε σκεφτήκαμε ‘πάμε να το πούμε σε κάποιον’. Ήταν κάτι που δεν ξέραμε πως να διαχειριστούμε. Μετά από λίγο ήρθε στο κινητό μου ένα μήνυμα που μου έλεγε ‘την επόμενη φορά, δε θα σε αφήσω’. Μου έλεγε τι πράξη ήθελε να μου κάνει και τι ήθελε να του κάνω κι εγώ. Η φίλη μου όταν το διάβασε τα έχασε. Δεν το πίστευα εκείνη τη στιγμή ότι μου έστειλε τέτοιο μήνυμα ενώ είχε προηγηθεί ότι είχε προηγηθεί. Με το σύντροφό μου χώρισα γιατί ντρεπόμουν και φοβόμουν την αντίδραση του αν του έλεγα τι είχε συμβεί. Από εκεί κι ύστερα η ζωή μου άλλαξε εντελώς».

    Από τότε υποστήριξε πως πάσχει από διαταραχές πανικού.

    Η μάρτυρας υποστήριξε πως ο ηθοποιός για τις επόμενες δέκα ημέρες την παρενοχλούσε και τηλεφωνικά.

    «Όταν δε σήκωνα το τηλέφωνο μου έστελνε μήνυμα ‘σήκωσε το αλλιώς θα έρθω εκεί που είσαι’. Κι εγώ τότε δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι δεν ξέρει που είμαι για να έρθει. Μου έλεγε τι ήθελε να του λέω στο τηλέφωνο για να αυτοϊκανοποιείται. Μια φορά ήμουν στο σπίτι της μητέρας μου με πήρε τηλέφωνο και το κατέγραψα την ώρα που αυτοϊκανοποιούνταν. Ήταν το μόνο πράγμα που είχα φυλάξει. Μηνύματα και τηλέφωνα τα έσβηνα για να μην τα βρει κανείς. Το αρχείο αυτό δυστυχώς βρισκόταν σε ένα κινητό τηλέφωνο παλαιού τύπου και έχει καταστραφεί. Γι αυτό το λόγο δεν το είπα ούτε στον εισαγγελέα, ούτε στον ανακριτή».

    Κατέθεσε ακόμα ότι «έβρισκε μπροστά της» τον ηθοποιό σε τηλεοπτικές δουλειές που προσπαθούσε να κλείσει, αλλά πάντα τις έχανε.

    Ένα χρόνο αργότερα ο Πέτρος Φιλιππίδης της ξανατηλεφώνησε και της είπε: «Άκουσα ξανά τη φωνή του να μου λέει ‘είδες; Παρακολουθώ τι κανείς… αν αλλάξεις γνώμη…’. Έκλεισα το τηλέφωνο αμέσως και γύρισα στο τραπέζι της καφετέριας που καθόμουν με ένα συνάδελφο μου. Κατάλαβε ότι είμαι ταραγμένη. Με ρώτησε και μου έφυγε ένα ‘είναι πολύ μ***** ο Πέτρος’ και μετά του εξιστόρησα τι είχε συνέβη. Ήρθε και ένα μήνυμα στο κινητό μου από εκείνον και το διάβασε ο συνάδελφος μου. Έκτοτε δεν είχα καμία επαφή μαζί του».

    Προέδρος: Στο θέατρο έκανε παρέμβαση;

    Μάρτυρας: Δεν θεωρώ ότι είχε στο μυαλό του να βλέπει που δουλεύω να με κόβει. Αν τύχαινε και έβλεπε το όνομα μου, όπως στα σίριαλ του MEGA, με έκοβε. Το έκανε όπου μπορούσε και είχε τη δυνατότητα. Αυτό είναι το λιγότερο. Αυτό που ονειρευόμουν το έκανα. Ηθοποιός έγινα, κάθε ρόλος που έχω παίξει είναι τόσο σημαντικός σαν να έπαιζα στην Επίδαυρο.

    Κλείνοντας την κατάθεσή της και πριν αρχίσει να δέχεται ερωτήσεις, η μάρτυρας ξέσπασε για όσα έχει αναφέρει για εκείνη ο Πέτρος Φιλιππίδης. «Όλο αυτό το διάστημα ακούω αυτά που λένε οι άνθρωποι που εργάζονται για την υπεράσπιση του και όσα είπε εκείνος στα υπομνήματα του. Αυτά με έχουν πειράξει περισσότερο, ότι του ρίχτηκα και συνουσιάστηκα μαζί του για ένα ρόλο. Με προσβάλλει και με βιάζει ξανά. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που έχω συνεργαστεί να πει τέτοιο πράγμα. Με θίγει αφάνταστα ότι υποστηρίζει πως φέρομαι κατά αυτόν τον τρόπο. Θα κατέστρεφα τη ζωή μου εδώ και κι ένα χρόνο για να τον εκδικηθώ για ένα ρολάκι. Τώρα έχω αλλά μυαλά από τα μυαλά που είχα τότε. Θέλω να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν για τον επόμενο κακοποιητή. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε υποχρεώνει να πρέπει να ενδώσεις για να προχωρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

    Εισαγγελέας: Μεγαλώσατε σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον καταλαβαίνω από αυτά που είπατε. Σας συμβαίνει αυτό το περιστατικό στα 27. Φαντάζομαι δεν μπορεί να συμβεί κάτι χειρότερο. Ο πατέρας σας είναι γιατρός. Συμβαίνει κάτι τόσο σοβαρό και δεν τους το είπατε. Σε ανθρώπους που είχατε τόσο ζέστη σχέση;

    Μάρτυρας: Ήταν ένα συμβάν τόσο τρομακτικό, δεν ήθελα να τους το φορτώσω. Θεωρούσα ότι θα τους επιβαρύνω. Στον συγκεκριμένο άνθρωπο έφτασα μέσω του πατέρα μου. Θα έλεγε «που το έστειλα το παιδί μου!». Η μητέρα μου είναι πολύ ενοχική. Φοβήθηκα ότι θα κατηγορήσουν τον εαυτό τους οτι δεν με προστάτευσαν. Επίσης φοβόμουν την αντίδραση του πατέρα μου.

    Εισαγγελέας: Δηλαδή;

    Μάρτυρας: Μήπως τον δείρει, μήπως πάει στο θέατρο για φασαρία; Μήπως πάει στην αστυνομια; Φοβόμουν μη γίνει θέμα από τους γονείς μου και μετά θεωρούσα οτι οι άλλοι δε θα με πίστευαν.

    Εισαγγελέας: Ποτέ το έμαθε η οικογένεια σας;

    Μάρτυρας: Τώρα το έμαθε που έκανα την καταγγελία.

    Εισαγγελέας: Στον ψυχίατρο γιατί δεν το αναφέρατε;

    Μάρτυρας: Έχετε δίκιο, αλλά το μυαλό μου δεν σκεφτόταν καθαρά. Αν σκεφτόταν καθαρά θα έπρεπε να παω κατευθείαν στον ιατροδικαστή. Οτιδήποτε πίστευα οτι μπορεί να οδηγήσει στο να μαθευτεί, με τρόμαζε.

    Εισαγγελέας: Πως πήρατε απόφαση για την καταγγελία;

    Μάρτυρας: Αισθανόμουν δειλή. Όταν ξεκίνησε αυτό με τη Μπεκατωρου, ακολούθησε αυτή για τον Κιμούλη όχι σεξουαλικού περιεχόμενου. Υπήρχε η αίσθηση οτι θα βγουν κι αλλά. Όσοι γνώριζαν για εμένα, άρχισαν να με παίρνουν τηλέφωνο και να μου λένε να μιλήσω. Ο σύζυγος μου με παρακίνησε. Εγώ δεν είχα ιδέα τι αδίκημα είναι αυτό, ούτε τα χρόνια που έχουν περάσει. Κάποια στιγμή είδα ότι μίλησαν οο τρεις επώνυμες κύριες Παπαχαραλάμπους, Δροσακη, Αναστασοπούλου. Αυτό μου έδωσε δύναμη. Εγώ δε θέλω να διαπομπεύσω κανένα. Να μη ξαναγίνουν τέτοια πράγματα θέλω.

    Ένορκος: Στο τηλέφωνο τι σας έλεγε;

    Μάρτυρας: Μου έλεγε να του λέω πράγματα.

    Ένορκος: Εσείς τα λέγατε;

    Μάρτυρας: Όταν με εξανάγκαζε έλεγα «ναι».

    Ένορκος: Ήταν μακριά…

    Μάρτυρας: Μου έλεγε ότι θα έρθει εκεί που ήμουν. Εμένα με φόβιζε αυτό.

    Η κατάθεση της συνεχίζεται με ερωτήσεις από την έδρα και τους δικηγόρους.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Φιλιππίδη: Τι κατέθεσε η δεύτερη μηνύτρια του ηθοποιού

    Ολοκληρώνεται η κατάθεση της πρώτης καταγγέλλουσας

    Όχι του δικαστηρίου στο αίτημα αναπαράστασης καταγγελλόμενου βιασμού



    ΣΧΟΛΙΑ