• Κοινωνία

    Σταϊκούρας: Επιπλέον κίνητρα στους αυτοκινητιστές για ηλεκτρικά ταξί – 10 σημεία φόρτισης έως το τέλος του έτους

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


    Στο πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί», το οποίο αφορά στην επιδότηση με έως και 22.500 ευρώ για αντικατάσταση παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων με νέα ηλεκτρικά, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, με θέμα την παρουσίαση της νέας ολοκληρωμένης πρότασης ηλεκτροκίνησης για ταξί στην Αττική, «ZAP Taxi Club».

    Αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι: «Οι ιδιοκτήτες ταξί, μέσω της απόκτησης ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος, επωφελούνται από τα μηδενικά κόστη συντήρησης, την εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στο συνολικό κόστος λειτουργίας του ταξί τους, την άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ταχείας φόρτισης της ZAP και τα υψηλότερα έσοδα λόγω προτεραιότητας διάθεσης των ηλεκτρικών οχημάτων στους επιβάτες».

    Συμφωνα με τον κ. Σταικούρα, το ZAP Taxi Club, είναι « η νέα ολοκληρωμένη πρόταση ηλεκτροκίνησης για ταξί στην Αττική, η οποία δημιουργήθηκε από την εταιρεία επενδύσεων SirecEnergy, σε συνεργασία με τις εταιρείες Εθνική Leasing, που είναι ο χρηματοδότης του έργου, και τη FREENOW.

    Η νέα εταιρεία που δημιουργείται αναπτύσσει ένα νέο δίκτυο ταχείας φόρτισης στην Αττική, αποκλειστικής χρήσης για τα ηλεκτρικά ταξί του ZAP Taxi Club.

    Τα νέα ηλεκτρικά ταξί μπορούν να τα αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες παλαιών συμβατικών οχημάτων ταξί με τη χρηματοδότηση από την Εθνική Leasing, έχοντας πλήρη κάλυψη συντήρησης οχήματος, ασφάλισης και απαιτούμενης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη σχετική κρατική επιδότηση για την αγορά, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως.»

    Ο κ. Σταικούρας εξήγησε ότι «το νέο δίκτυο σταθμών φόρτισης, αποκλειστικά για τα μέλη του Zap Taxi Club, αναπτύσσεται σε 10 κεντρικά σημεία στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων της περιοχής του Αεροδρομίου, του ΟΑΚΑ, της περιοχής του λιμένος Πειραιά, του Κέντρου της Αθήνας, του σταθμού των ΚΤΕΛ Κηφισού, των Βορείων, Δυτικών και Νοτίων προαστίων.

    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

    Το πρώτο σημείο φόρτισης θα παραδοθεί σε λειτουργία εντός του Ιουνίου και τα υπόλοιπα 9 έως το τέλος του 2024, παρέχοντας τη δυνατότητα στα ηλεκτρικά ταξί να φορτίσουν μέσα σε 20 λεπτά.

    Μετά και τη σημερινή πρωτοβουλία, καλώ, για ακόμη μια φορά, τον κλάδο των ταξί να ανανεώσει τον στόλο των οχημάτων του, αξιοποιώντας τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της πολιτείας και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα.

    Ο υπουργός Μεταφορών επισήμενε εξάλλου ότι , «μελλοντικά, με βάση και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και οδηγίες, η «πράσινη» ανανέωση του στόλου των οχημάτων θα είναι μονόδρομος και οι σχετικές επιδοτήσεις περιορισμένες, αφού δεν θα υπάρχουν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

    Διαβάστε επίσης:

    Ακίνητα: Ποια ελληνικά νησιά προτιμούν οι ξένοι αγοραστές – €7.000 το τετραγωνικό στη Μύκονο

    Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Κλήση απο τον Εισαγγελέα για υποκίνηση βίας σε αθλητικούς χώρους

    Κεφαλογιάννης: Ποιές είναι οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία – Σε λίγους μήνες το νομοσχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ