Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η επιδότηση 120 επιχειρήσεων για την δημιουργία κατάλληλων χώρων εντός των εγκαταστάσεων τους, προκειμένου να φυλάσσονται 2.500 βρέφη και νήπια από 6 μηνών έως 2,5 ετών όσο οι μητέρες τους θα απασχολούνται στο χώρο εργασίας τους.

Η αρμόδια υφυπουργός με αντικείμενο τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» θα προχωρήσει εντός των επόμενων εβδομάδων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες- εργοδότες που απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων ένταξης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Με τα μέτρα και τις δράσεις μας υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους γονείς και ιδίως τις εργαζόμενες μητέρες και ενισχύουμε ενεργά τη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το νέο έργο που θα υλοποιήσουμε το προσεχές διάστημα και αφορά τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις.

Διευρύνοντας τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών της βρεφικής ηλικίας, δίνουμε ουσιαστικές λύσεις στους γονείς και βοηθάμε τις γυναίκες να παραμείνουν στην αγορά εργασίας μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενώ θα δημιουργηθούν και φιλικότεροι για τους νέους γονείς -και κυρίως για τις γυναίκες- εργασιακοί χώροι.

Η δράση μας με τους χώρους φύλαξης βρεφών έρχεται να καλύψει μία πρακτική ανάγκη των οικογενειών και παράλληλα κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων», τονίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα στο «Mononews».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, από πλευράς Υπουργείου έχει γίνει η πρώτη επαφή με τους υπεύθυνους μεγάλων εταιρειών, οι οποίες βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πρόγραμμα, αναμένοντας την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήματος.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Μέσω του προγράμματος, πέρα από την επιδότηση για την δημιουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων, θα επιδοτείται η πρόσληψη έως δύο ατόμων για δύο χρόνια ανά επιχείρηση για τη φύλαξη των βρεφών με την χρηματοδότηση πλήρως του απαιτούμενου εξοπλισμού. Η επιδότηση 100% μισθού και εισφορών των εργαζομένων (δύο βρεφονηπιοκόμους/βοηθούς βρεφονηπιοκόμων ή επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων) που θα απασχολούν στους χώρους αυτούς τα παιδιά θα έχει διάρκεια δύο χρόνια αρχικά. Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλους 24 μήνες, μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης.

Η προκήρυξη της δράσης και οι επιλογή των επιχειρήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους- προκειμένου οι χώροι φύλαξης να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025 με δυο επιπλέον χρόνια υποχρεωτικής εφαρμογής έως το 2027 – και αρχικά απευθύνεται σε 120 επιχειρήσεις και σταδιακά θα δοθεί η ευκαιρία να δημιουργηθούν χώροι φύλαξης και σε επιχειρήσεις με μικρότερο αριθμό εργαζομένων.

Ως δικαιούχοι ορίζονται κάθε ιδιωτική επιχείρηση – εργοδότης του ιδιωτικού τομέα, που ασκεί τακτική οικονομική δραστηριότητα και απασχολεί, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα ή στην εγκατάσταση της οποίας απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα, αλλά και περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα στους χώρους μιας ευρύτερης εγκατάστασης, εντός της οποίας απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα.

Αρχικά στο πρόγραμμα θα ενταχθούν:

– 50 επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζόμενων και

-70 επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζόμενων (περιλαμβάνονται και τα εμπορικά κέντρα).

Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι οι γονείς παιδιών που απασχολούνται στην εγκατάσταση όπου δημιουργείται ο χώρος φύλαξης. Σκοπός του χώρου είναι η καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, ημερήσια διατροφή, απασχόληση των βρεφών κατά τον χρόνο εργασίας του γονέα, χωρίς την αναζήτηση και την πληρωμή άλλων χώρων φύλαξης ή νταντάδων.

Η εν λόγω δράση θα βοηθά τις μητέρες στο να μπορούν να έχουν τα παιδιά τους συνεχώς μαζί τους, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν καθημερινά απόγευμα έως αργά το βράδυ, Σάββατο – Κυριακή , που καλύπτουν ωράρια εργαζομένων, τα οποία δεν καλύπτουν οι Ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιχειρήσεις θα δημιουργηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που θα περιλαμβάνει δωμάτιο ύπνου, δωμάτιο θηλασμού, δωμάτιο αλλαγής πάνας, προσωπικά ντουλάπια φύλαξης ειδών καθημερινής ανάγκης των παιδιών, όπως πάνες, ρούχα κ.α.

Με δεδομένο ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αναφέρονται ως ο κύριος λόγος μη απασχόλησης από το 20% των αδρανών γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 25-49 ετών, η αύξηση της διαθεσιμότητας υπηρεσιών παιδικής φροντίδας θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών.

Η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχουν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτικών οι οποίες συνοψίζονται στη δημιουργία υποδομών φροντίδας των παιδιών εντός των εταιρειών, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της συμφιλίωσης μέσω της συμμετοχής κοινωνικών εταίρων και συνδικάτων, ενθάρρυνση των ανδρών να λαμβάνουν γονική άδεια και επιβράβευση εταιρειών που εφαρμόζουν πολιτικές που ευνοούν τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η δημιουργία του Μητρώου Επιμελητών για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς

Συρεγγέλα: Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» ξεκινάει πιλοτικά τις επόμενες ημέρες