ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για δύσκολες ημέρες που θα ξεκινήσουν όταν τελειώσει ο καύσωνας έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ1.
«Οι δύσκολες ημέρες δεν είναι οι ημέρες του καύσωνα μόνο. Για εμάς οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί και ό,τι σημαίνει αυτό. Άρα, έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κόπωση. Όλα αναλύονται μέρα με τη μέρα και προσπαθούμε κάθε ημέρα να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία μάς έρχονται», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχει μεγάλη κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, απάντησε ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για αυτό το κομμάτι και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι σε πλήρη συναγερμό. «Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Σκρέκας, έκανε σύσκεψη για αυτό χθες και σήμερα. Προσπαθούμε για το καλύτερο. Ο βαθμός ετοιμότητας είναι υψηλότατος. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος αν χρειαστεί να δώσει λύσεις εκεί που θα προκύψουν τα προβλήματα», σημείωσε.
Αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων γνωστοποίησε ότι το τελευταίο 48ωρο είχαμε 116 πυρκαγιές και πρόσθεσε ότι η μεγάλη μάχη, η τελευταία, είναι στη Ρόδο. «Ήταν μία δύσκολη βραδιά. Αποκαταστάθηκε σταδιακά το ρεύμα στο 99% του νησιού περίπου στη 1:30 τα μεσάνυχτα. Δούλεψαν πολύ σκληρά οι επίγειες δυνάμεις. Αυτήν τη στιγμή τα μέτωπα είναι σε ύφεση, μας απασχολεί εκεί ένα σημείο, σε μια χαράδρα που βρίσκεται μεταξύ του ραντάρ της Αεροπορίας και του αεροδρομίου των Μαριτσών, εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η φωτιά. Δίνεται μια μεγάλη μάχη, ήδη ενισχύονται οι δυνάμεις εκεί, μέσα στις επόμενες δύο-τρεις ώρες θα φτάσουν και δυνάμεις και από την Αθήνα που έχουν φύγει από χθες το βράδυ και έχει ενισχυθεί και σε πεζοπόρα, από τη Θεσσαλονίκη, τη Σάμο για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μία εξίσου δύσκολη φωτιά όπως οι πυρκαγιές του Σαββατοκύριακου», τόνισε.
Σχετικά με το ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι εδώ και δύο χρόνια έχουν αλλάξει τελείως το δόγμα και την προσέγγισή τους πάνω σε αυτό το θέμα. «Με τον νόμο 4622 εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία εκείνα, ώστε να μην περιμένει πότε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα προχωρήσουν με τους απαραίτητους καθαρισμούς και τα έργα πρόληψης αλλά να παρεμβαίνει όπου εκείνη θεωρεί, χωρίς να είναι η απόλυτη αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε 18 σημεία της Αττικής έγινε συγκεκριμένη παρέμβαση, ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ποιος κάνει τι, αυτό περιγράφηκε στο γενικό σχέδιο που έχει η χώρα μας πλέον, τον “ΙΟΛΑΟ”, για τις πυρκαγιές αλλά και τις άλλες καταστροφές. Το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Αν μπορούν πραγματικά να προετοιμάσουν τον μηχανισμό την ώρα της κρίσης, αν έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες, να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται μια επικαιροποίηση», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, από Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, στην ατζέντα των προτεραιοτήτων είναι αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε τους επόμενους μήνες να έχει λυθεί με συγκεκριμένο πάγιο πρόγραμμα καθαρισμών κάθε χρόνο, με εξασφαλισμένους πόρους και εξασφαλισμένα μέσα. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται, των εγκρίσεων που μεταφέρονται μεταξύ δασαρχείων αποκεντρωμένων δήμων και όλων των εμπλεκόμενων πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε ένα τέλος σε όλες αυτές τις αρρυθμίες και τις παθογένειες δεκαετιών», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τον χρόνο αντίδρασης των αρμοδίων Αρχών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο της απόλυτης κλιματικής απορρύθμισης. Μιλάμε για κλιματική απειλή» και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε προετοιμάσει τον μηχανισμό. Προφανώς, κάθε ημέρα κάνουμε την αυτοκριτική μας, όμως ο βαθμός θωράκισης της χώρας προχωράει με γοργότατους ρυθμούς και πλέον προσπαθούμε κάθε χρόνο να έχουμε περισσότερα μέσα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η πρόληψη. Είναι και η ετοιμότητα, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση. Είναι οι τέσσερις άξονες που κινείται η Πολιτική Προστασία με το 4662 του Εθνικού Μηχανισμού. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για να εξαφανίσουμε αγκυλώσεις δεκαετιών. Εργαζόμαστε καθημερινά μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς, προσπαθούμε να αλλάξουμε πολλές φορές τη νοοτροπία και τον τρόπο προσέγγισης, τον τρόπο ανάλυσης των πραγματικών δεδομένων και να εξασφαλίσουμε στη χώρα, μέσω από το πρόγραμμα “Αιγίς”, που είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που ψήφισε το ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα επένδυσης, εξοπλισμών, μέσων, υποδομών που αφορά στην κλιματική αλλαγή, που αφορά στη θωράκιση της χώρας τα επόμενα χρόνια. Να εξασφαλίσουμε όλα τα μέσα που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κλιματική απορρύθμιση».
Πανδημία
Σχετικά με την πανδημία και κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κόσμου για την κατάσταση που επικρατεί κατά την επιστροφή από τα νησιά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στην επιστροφή υπάρχει ισχυρή σύσταση, δεν υπάρχει απόφαση να κάνουν συγκεκριμένα τεστ οι επιβάτες και να τους πραγματοποιούνται έλεγχοι, ενώ κατέστησε σαφές ότι το Λιμενικό κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι κατά την έξοδο από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά και από εκεί και πέρα όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
«Όλο αυτό το ζήτημα με την πανδημία είναι μια παγκόσμια κρίση, ένας αόρατος εχθρός που όλους αυτούς τους μήνες δίνουμε πολλές και διαφορετικές μάχες. Το κράτος κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά υπάρχει και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης αλλά και της κοινωνικής ευθύνης. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που είναι εξαιρετικά κρίσιμο, τα κρούσματα είναι υψηλά, υπάρχουν περιοχές με υψηλότατο επιδημιολογικό φορτίο. Η απάντηση σε όλο αυτό είναι η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά κραυγές, αναλύσεις χωρίς ουσία. Αυτό που προέχει είναι να αυξήσουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών μας. Να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας. Αλλά ταυτόχρονα μέχρι να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο να τηρούνται όλα τα μέτρα», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για να συμπληρώσει: «Βεβαίως χρειάζεται ο κόσμος να εκτονωθεί, βεβαίως χρειάζεται να ψυχαγωγηθεί. Το αντιλαμβανόμαστε, το νιώθουμε όλοι αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πολλές φορές όταν έχουμε ξέφρενες καταστάσεις λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του επιδημιολογικού φορτίου και αυτό μπορεί να μας κοστίσει θανάτους». Παράλληλα διεμήνυε ότι «πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι η απόλυτη προτεραιότητά της είναι η ανθρώπινη ζωή και το υπηρετούμε καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια».
Ερωτηθείς εάν περιμένουν ένα δύσκολο φθινόπωρο, απάντησε ότι εμπιστεύονται τους επιστήμονες προσθέτοντας πως υπάρχει ανησυχία, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει θέμα να πάμε σε κάποια οριζόντια lockdown. «Η κάθε περιοχή παρακολουθείται ξεχωριστά κάθε μέρα σε δύο ξεχωριστές τεχνικές συσκέψεις κι αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για να στεγανοποιήσουμε συρροές, να σταματήσουμε μια εκθετική αύξηση του ιού, θα τα πάρουμε τα μέτρα αυτά», σημείωσε.
Lockdown σε νησιά
Σχετικά με τον εάν υπάρχει ενδεχόμενο ό,τι έγινε στη Μύκονο να γίνει και σε άλλα νησιά, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Εμείς δεν στοχοποιούμε περιοχές, δεν απειλούμε κανέναν. Δεν στέλνουμε τελεσίγραφα. Εμείς εκφράζουμε την αγωνία για την επιδημιολογική κατάσταση σε κάποιες περιοχές. Όταν αυτή ξεφεύγει, η κυβέρνηση και οι επιδημιολόγοι έχουμε συγκεκριμένα εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά τα ενεργοποιούμε ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα και τα δεδομένα τα δικά μας είναι επιδημιολογικά και μόνο. Αν η κατάσταση ξεφύγει, αν δούμε ότι οι συρροές δεν στεγανοποιούνται, αν δούμε ότι τα συστήματα υγείας, τα τοπικά και τα υπερτοπικά πιέζονται, προφανώς θα πάρουμε ξανά τέτοιου είδους αποφάσεις. Απευχόμαστε κάτι τέτοιο».
Ακόμη, όπως επεσήμανε, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι επαγγελματίες και ειδικά στα νησιά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, μέσα από έναν συγκεκριμένο επαγγελματισμό, μέσα από μία προσπάθεια να υπηρετήσουν τη δημόσια υγεία και τα μέτρα, ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή, αδιαφορούν για τη δημόσια υγεία και πολλές φορές αυτοί φτάνουν για να δημιουργήσουν το μεγάλο πρόβλημα.
Ανεμβολίαστοι
Σε ερώτηση εάν θα ληφθούν μέτρα για ανθρώπους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι δεν μιλούν για περιορισμούς στους ανεμβολίαστους αλλά για άρση περιορισμών στους εμβολιασμένους. «Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι σε αυτήν τη μάχη. Η ευθύνη δεν είναι απέναντι μόνο στους εαυτούς μας αλλά είναι απέναντι και στους γύρω μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε, που ερχόμαστε σε επαφή. Η κυβέρνηση αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να προφυλάξει την ανθρώπινη ζωή. Αυτό το κάνει από την πρώτη στιγμή και με την ίδια λογική και προσέγγιση από Σεπτέμβριο, με βάσει τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεχίσουμε», υπογράμμισε.
Αναφορικά με τα τεστ που υποβάλλονται όσοι δεν εμβολιάζονται, είπε ότι είναι δεδομένο πως όλοι όσοι δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να τεστάρονται, κάτι το οποίο προκύπτει και από την παγκόσμια πρακτική πάνω στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. «Δεν πρέπει να δημιουργεί έκπληξη αυτό σε κανέναν. Χρειάζεται να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον ιό. Έχουμε διανύσει ένα μεγάλο ταξίδι, υπάρχει κόπωση. Υπάρχει τεράστια προσπάθεια από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα σιγά-σιγά να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, που όμως και τα μέτρα και η προσοχή που χρειάζεται απέναντι στον ιό και την παγκόσμια πανδημία θα πρέπει να είναι δεδομένα», σημείωσε.
Σχετικά με τον αριθμό των εμβολιασμών, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 10.533.000 εμβολιασμοί και σχεδόν το 55% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας ανάμεσα σε πολλούς φορείς που εμπλεκόμαστε στην επιχείρηση “Ελευθερία”. Τα αποτελέσματα σιγά-σιγά θα φανούν. Αυτό που χρειάζεται είναι η έκκληση, παράκληση προς όλους, όποια προβλήματα υπάρχουν, όποιοι ενδοιασμοί, ας συζητηθούν με τους γιατρούς τους, και σιγά-σιγά ας προσεγγίσουμε το ζήτημα των εμβολιασμών. Οι συνάνθρωποί μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, μέχρι τώρα, πρέπει να δώσουν μια ευκαιρία πρώτα από όλα στους εαυτούς τους και μετά στους διπλανούς τους. Είμαστε πολύ κοντά στο να χτίσουμε το τείχος ανοσίας αλλά πρέπει να γίνει μέσα από διάθεση και βούληση ο καθένας μας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη αλλά και την κοινωνική του ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο τρίτης δόσης για όσους εμβολιάστηκαν από την έναρξη των εμβολιασμών ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονές μας. Αυτό που πρέπει να γίνει, θα γίνει την ώρα που θα προκύψει. Ας κάνουμε όλοι λίγη υπομονή».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
- Στο Ταμείο Ανάκαμψης η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για σοβαρά γενετικά νοσήματα
- Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε η ετυμηγορία για Σαρκοζί – Θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα χρόνο
- Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: €500.000 σε 30 πρωτοετείς φοιτητές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες