Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Χάος στο Σουδάν: Δύο Έλληνες τραυματίες από έκρηξη ρουκέτας κοντά σε εκκλησία

Φωτιές στο Χαρτούμ του Σουδάν

(AP Photo/Marwan Ali)

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν το Μεγάλο Σάββατο μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης RSF.

Σύμφωνα με μαρτυρία του μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββα στην ΕΡΤ,  μέλη της ελληνικής παροικίας τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας κοντά σε εκκλησία,  στην οποία μόλις είχε τελειώσει η ακολουθία της πρώτης Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Όπως μάλιστα ανέφερε ο μητροπολίτης, την ώρα της λειτουργίας η εκκλησίας ήταν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και στρατιώτες.

Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη, είπε, οπότε η λειτουργία συντομεύτηκε.

Οι δύο Έλληνες που είχαν ειδοποιήσει για την κατάσταση και βγήκαν από το κτίριο για να επιστρέψουν στην κατοικία τους,  όταν τραυματίστηκαν σοβαρά από ρουκέτα. Και οι δύο έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου θα κριθεί αν θα χειρουργηθούν ή όχι.

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο.»

Σύμφωνα με τον επίτιμο άμισθο πρόξενο της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμο Παγουλάτο, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, η κατάσταση στην πόλη είναι επικίνδυνη και κανείς δεν μπορεί να βγει από την κατοικία του.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που εξελίσσεται στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν. Αρμόδια είναι η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).

Διαβάστε επίσης

Υπ. Εξωτερικών: Σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια προς το Σουδάν

Χάος στο Σουδάν: Ανησυχία σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνονται οι μάχες στο Χαρτούμ (upd)