• Κοινωνία

    Blue Monday: Γιατί είναι σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου;

    • NewsRoom
    Blue Monday

    Blue Monday


    Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι πλέον γνωστή ως «Μπλε Δευτέρα» («Blue Monday») καθώς θεωρείται η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου.

    Η ιδέα για την Blue Monday ξεκίνησε από τον ψυχολόγο Δρ. Κλιφ Αρνάλ, ο οποίος το 2005 δημιούργησε μία εξίσωση, με στόχο για να βρει ποια μέρα είναι η χειρότερη του χρόνου.

    Ο ψυχολόγος συνδύασε, στον μαθηματικό τύπο που εξέτασε, τα δεδομένα του άσχημου καιρού του Ιανουαρίου, των χρεών του Δεκεμβρίου και των Χριστουγέννων που πέρασαν, κάνοντάς μας να σκεφτόμαστε ότι θα πρέπει τώρα να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο, έως ότου να ξαναέρθουν.

    Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ αναλυτικά περιλαμβάνει έξι παράγοντες:

    • Ο καιρός (W),
    • Τα έσοδα (D),
    • Τα χρέη (d),
    • Ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T),
    • Ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q),
    • Τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και
    • Η ανάγκη για δράση (Na).
    Η μαθηματική εξίσωση του Αρνάλ για την Blue Monday

    Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ο δρ. Αρνάλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μέρα που να βρίσκεσαι πιο μακριά από τους στόχους σου από την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Ο γιατρός ονόμασε αυτή την ημέρα «Blue Monday», εξηγώντας ότι είναι η ημέρα που όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο θλιμμένοι και έχουν έντονα μελαγχολική διάθεση.

    Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και άλλοι επιστήμονες, που ενισχύουν την ιδέα της πιο καταθλιπτικής ημέρας του χρόνου και με άλλα επιχειρήματα, εξηγώντας γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

    Πιο αναλυτικά, η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές, κατά την διάρκεια των γιορτών, ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

    Επίσης, η διατροφολόγος Alison Clark επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται, εκτός από τον καφέ, στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μιας και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

    Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη ιδέα, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στον δυτικό κόσμο, έχει συναντήσει και ευρεία αντίδραση από πλήθος επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι ο μαθηματικός αυτός τύπος δεν ευσταθεί επιστημονικά και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους μαθηματικούς. Το κύμα αυτό των επιστημόνων, επιπλέον, κατατάσσει αυτό τον τύπο στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτει ως «ανοησία».

    Κόντρα στο ρεύμα

    Αν, παρόλα αυτά, νιώθετε ότι σας παίρνει από… κάτω, οι  παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν (όχι μόνο σήμερα,αλλά κάθε ημέρα). Και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

    Εκτεθείτε στο φως. Το φυσικό φως βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων της σεροτονίνης και προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών, δύο ορμονών που βελτιώνουν διάθεση. Βγείτε έξω στο φως για τουλάχιστον δέκα λεπτά σήμερα (αν μπορείτε και κάθε μέρα).

    Κάντε αερόβια άσκηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα και να επιλέξετε -περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο- θα ενισχύσει τις ενδορφίνες σας, κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ήρεμοι και πιο ευτυχισμένοι.

    Χαμογελάστε. Με το χαμόγελο επιτρέπετε στις «καλές» χημικές ουσίες να πλημμυρήσουν τον εγκέφαλό σας. Το σώμα σας χαλαρώνει, και η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί. Το χαμόγελο είναι πολύ μεταδοτικό, οπότε αν το ξεκινήσετε εσείς, μπορεί να βοηθήσετε και τους άλλους να νιώσουν καλύτερα.

    Νιώστε ευγνωμοσύνη. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι «στέκονται» λίγο για να δουν και να εκτιμήσουν αυτά που ήδη έχουν, αισθάνονται πιο ενεργητικοί και αισιόδοξοι. Κάντε μια λίστα με τους ανθρώπους, τις καταστάσεις και τα πράγματα, για τα οποία είστε ευγνώμονες που τα έχετε στη ζωή σας.

    Κάντε μια καλή πράξη. Υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας που συσχετίζει την αλτρουιστική συμπεριφορά με τη βελτίωση της υγείας και τη μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας. Κάντε μια φιλοφρόνηση, πάρτε μια τυρόπιτα στον άστεγο, βοηθήστε την γιαγιούλα με την τσάντα της λαϊκής.

    Να θυμάστε: Αυτήν την ημέρα, όπως και όλες τις υπόλοιπες, πρέπει να την ζήσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι σήμερα θα ζήσετε ελεύθερα την κατάθλιψή σας.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι 12 παρενέργειες της καφεΐνης στα παιδιά

    Ψωμί ολικής άλεσης: Πόσο υγιεινό είναι και τι προσφέρει στον οργανισμό;

    Κοιμάστε μαζί με το ζωάκι σας; Τα υπέρ και τα κατά



    ΣΧΟΛΙΑ