• Κοινωνία

    Ανατροπή στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό: Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο το διάταγμα για τα ύψη των κτιρίων στην περιοχή του Χολαργού

    Συμβούλιο της Επικρατείας - ΣτΕ

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Μη νόμιμο γνωμοδότησε το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι είναι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναθεώρηση των όρων δόμησης σε 5 οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του Χολαργού.

    Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 82/2024 γνωμοδότηση, έκρινε ότι πριν από τη σύνταξη της μελέτης με την οποία «επιχειρείται η πολεοδόμηση  έκταση σημαντικής καταρχήν κλίμακας δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαδικασία  Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης με την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαντολλογικών Επιπτώσεων, ούτε πάντως προκύπτει η τήρηση οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας εκτίμησης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων».

    Κατά το ΣτΕ,  στο  φάκελο που συνοδεύει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και αφορά στα οικοδομικά τετράγωνα 13, 72, 79α, 117α και 120 του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, δεν προκύπτει   ότι  η πολεοδομική μελέτη ή το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής έχουν υποβληθεί σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης με την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

    Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επιχειρήθηκε, μεταξύ άλλων, να αναθεωρηθούν οι όροι δόμησης του ρυμοτομικού σχεδίου σε όλες τις περιοχές του Δήμου ως προς το επιτρεπόμενο μέγιστο ύψος των κτιρίων και το μέγιστο συντελεστή δόμησης όπως και ο καθορισμός των  χρήσεων της γενικής κατοικίας.

    Επίσης, επιχειρήθηκε να αναθεωρηθούν οι χρήσεις γης του πολεοδομικού κέντρου του Δήμου στα οικόπεδα με πρόσωπο επί της Λεωφόρου Μεσογείων και γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας (πρώην εμπορικό τμήμα) και να καθοριστούν  οι χρήσεις του τοπικού κέντρου γειτονιάς. Τέλος, επιχειρήθηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Λόφου Τσάκου, ως προς το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων.

    Διαβάστε επίσης

    Κυψέλη: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στα δύο αδέρφια

    Φλωρίδης: Το 2025 νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

    Ανδρέας Πάτσης: Ποινή φυλάκισης 3 ετών, εξαγοράσιμη με 10 ευρώ/μέρα, για τον πρώην βουλευτή της ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ