array(0) {
}
        
    
Menu
1.18%
Τζίρος: 152.20 εκατ.

Άλιμος: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με ρόπαλα σε μαθητές – Δύο τραυματίες

Comments

Η αναρρίχηση στο ύπατο αξίωμα της Δικαιοσύνης ήρθε στο «παρά πέντε» για τον Αθανάσιο Ράντο.

Η ιστορία, ωστόσο, πρόλαβε να καταγράψει την ύψιστη αναγνώριση μιας δικαστικής διαδρομής που «άγγιξε» το μισό αιώνα.

Η νομική επάρκεια, οι διοικητικές ικανότητες και τα προσόντα του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελούν αυτοτελές κεφάλαιο στο βιογραφικό του. Τα υπόλοιπα αποτελούν την προσωπική σφραγίδα του.

Δικαστής αυστηρός αλλά και πληθωρικός. Που πολέμησε με σθένος για  τις νομικές του θέσεις σε μείζονος σημασίας υποθέσεις. Που αντέδρασε, συγκρούστηκε και δεν υπέκυψε σε παρασκηνιακές πιέσεις. Ακόμα κι όταν χρειάστηκε να το πληρώσει «με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη», προσωπικούς εκβιασμούς και παραπομπές σε πειθαρχικά.

Είναι ο ίδιος δικαστής που -εντός ακροατηρίων- δεν… διστάζει να τα βάζει με την… Ζωή Κωνσταντοπούλου και -εκτός ακροατηρίων- να μπαίνει μπροστά σε δυσαρεστημένους με τη Δικαιοσύνη πολίτες που κρατούν αιχμηρό αντικείμενο στο χέρι και απειλούν.  Μόνο και μόνο για να τους ηρεμήσει.

Είναι ο ίδιος δικαστής που το προηγούμενο διάστημα άφησε την πικρία του να ξεχειλίσει… Οσοι βρίσκονταν κοντά του λένε ότι, συχνά –πυκνά, ιδίως νιώθοντας το καλοκαίρι της συνταξιοδότησης του να πλησιάζει, ο κ.Ράντος εξέφραζε τα συναισθήματα αδικίας που ένιωθε για τη μη προαγωγή του σε πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Χθες, η χαρά και η ικανοποίηση του εξαφάνισαν κάθε συναίσθημα αδικίας.

Θητεία εξπρές

Μια θητεία εξπρές στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι αυτή για τον Αθανάσιο Ράντο. Μόλις 4,5 μήνες θα προεδρεύσει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καθώς στις 30 Ιουνίου συνταξιοδοτείται. Ο νέος πρόεδρος «σπάει» ακόμα και το ρεκόρ του Κωνσταντίνου Μενουδάκου που παρέμεινε στο επιβλητικό γραφείο του 2ου ορόφου του ιστορικού κτιρίου της Πανεπιστημίου για 9 μήνες.

Τρεις φορές μέχρι σήμερα, ο πληθωρικός δικαστής είχε  γίνει «ο εκτελών χρέη προέδρου στο  ΣτΕ», αναλαμβάνοντας προσωρινά τα ηνία του Δικαστηρίου μετά τη συνταξιοδότηση ή την παραίτηση των εκλεγμένων προέδρων. Με τελευταία φυσικά την περίοδο που διανύσαμε από την παραίτηση της νεοεκλεγείσας Προέδρου της  Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο άτυπος τίτλος του «εκτελούντος χρέη προέδρου» έμοιαζε να έχει καθιερωθεί για τον κ.Ράντο. Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήρθε ως απότοκος της αναγνώρισης του έργου του.

Η πιο δύσκολη υπόθεση

Κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του ο Αθανάσιος Ράντος θα κληθεί να φέρει εις πέρας δύσκολες υποθέσεις που εκκρεμούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Όπως τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μνημονιακές περικοπές και την κατάργηση των τριών δώρων. Η απόφαση θα φέρει την υπογραφή του κ.Ράντου καθώς εκείνος προεδρεύει της Ολομέλειας του ΣτΕ, μετά την αποχώρηση της κα Σακελλαροπούλου.

Όμως, αναμφισβήτητα η πιο δύσκολη υπόθεση για το νέο πρόεδρο είναι η εκκρεμούσα στο ΣτΕ προσφυγή της Βασιλικής Θάνου και τριών πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της αποπομπής τους. Στο δικαστήριο, πρόσθετη παρέμβαση για να στηρίξει την κυβερνητική απόφαση αποπομπής, έχει κάνει η κόρη του Αθανάσιου Ράντου, η οποία έχει πλέον διοριστεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ έχει δηλώσει κώλυμα και αποχώρησε από την Ολομέλεια που θα κρίνει την προσφυγή.

 Η πιο επώδυνη υπόθεση

Ο Αθανάσιος Ράντος ήταν η μία από τις 14 ψήφους της Ολομέλειας του ΣτΕ που κράτησε στον αέρα δύο τηλεοπτικούς σταθμούς και μακριά από την ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Ο τότε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπερασπίστηκε με σθένος τη θέση του περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά και με τα νομικά του επιχειρήματα συντάχθηκαν κι άλλα μέλη του Δικαστηρίου.

Αυτό ενόχλησε. Και ο κ.Ράντος το πλήρωσε, με ένα «χτύπημα» κάτω από τη ζώνη. Παραμονές της έκδοσης της απόφασης για τις τηλεοπτικές άδειες, η φωτογραφία του έγινε πρωτοσέλιδο σε συγκεκριμένα τότε φιλοκυβερνητικά έντυπα για μία παλιά προσωπική του ιστορία.

Η πλήρης δικαίωση για τον ανώτατο δικαστή ήρθε λίγους μήνες αργότερα. Όταν ομόφωνα αθωώθηκε από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο στο οποίο είχε παραπεμφθεί.

Η σύγκρουση και οι απειλές

 Στις 15 Ιουνίου του 2016 ένας 63χρονος δημιούργησε ένα σοβαρό επεισόδιο στους διαδρόμους του  2ου ορόφου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δυσαρεστημένος επειδή δεν του είχε διοριστεί από το Κράτος δικηγόρος, άρχισε να απειλεί και να υποστηρίζει ότι θα αυτοκτονήσει με ένα σπασμένο γυαλί που κρατούσε στο χέρι του. Ο κ.Ράντος ακούγοντας τις φωνές βγήκε από το γραφείο του. Δεν φώναξε τους αστυνομικούς για να παρέμβουν. Ο ίδιος  πλησίασε τον πολίτη και  μιλώντας του ήρεμα προσπάθησε να τον ηρεμήσει.

Με την ίδια απλότητα, «μπαίνει στη φωτιά» και μέσα στα ακροατήρια. Ο ίδιος σίγουρα δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κατά τη συζήτηση της προσφυγής του επονομαζόμενου mr Bitcoin Αλεξάντερη  Βίνικ, ο οποίος ζητούσε να μην εκδοθεί στη Γαλλία. Η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντοπούλου επί ώρες έκανε άνω κάτω την Ολομέλεια με αιτήματα επί αιτημάτων, μομφές σε βάρος δικαστών και φωνές.

Ο κ. Ράντος ήταν εκείνος που παρενέβη από την έδρα προσπαθώντας να επαναφέρει στην τάξη την κα Κωνσταντοπούλου, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά της.

 Οι υπογραφές του σε αποφάσεις

Ως πρόεδρος του «οικολογικού» Ε’ Τμήματος του ΣτΕ αλλά και ως μέλος της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο κ.Ράντος υπέγραψε ή ανήκε στην πλειοψηφία σειράς αποφάσεων που απασχόλησαν την πολιτική σκηνή και την κοινωνία.

Ψήφισε υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες.

Ψήφισε κατά των αλλαγών στο μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και στη κατάργηση των θρησκευτικών τελετών στα δικαστήρια.

Ψήφισε υπέρ της κατάργησης του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Καταψήφισε τις προσφυγές αντισυνταγματικότητας «μακεδονομάχων» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Καταψήφισε τις προσφυγές κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας για την  κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Καταψήφισε τις προσφυγές κατοίκων και φορέων για το μπλοκάρισμα του έργου στο Ελληνικό.

Υπερψήφισε την κατασκευή 48 ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μάνη.

Καταψήφισε τη διάνοιξη νέων οδών και την κατάργηση παλιών από τους Δήμους.

Το στίγμα που θέλει να αφήσει «στο σύντομο διάστημα που του απομένει για να ασκήσει τα νέα καθήκοντα του μέχρι την αφυπηρέτηση του», ο κ.Ράντος το έδωσε με την πρώτη του δήλωση ως πρόεδρος του ΣτΕ:

 «Δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτα άλλο από κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του».

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣτΕ: Διαψεύδει ότι κατέληξε σε απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς: Ο μισός μισθός τους στο λογαριασμό για τον κορονοϊό
Αθανάσιος Ράντος (νέος πρόεδρος ΣτΕ): Υπόσχομαι για ένα δικαστήριο ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλιμος: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με ρόπαλα σε μαθητές – Δύο τραυματίες
Νετανιάχου: Πέρασαν από την κόλαση στο φως – Καλωσήρθατε σπίτι
Θεσσαλονίκη: Σεισμός 2,9 ρίχτερ τώρα
Μηχανική βλάβη του AF CLAUDIA στο δρομολόγιο Βενετία – Ηγουμενίτσα
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα τη Δευτέρα για να σώσει το Tiktok
Μπάιντεν: Σήμερα τα όπλα στην Γάζα σίγησαν
Νότια Κορέα: Διαδηλώσεις και δεκάδες συλλήψεις για την παράταση της κράτησης του έκπτωτου προέδρου
Θεσπρωτία: Σεισμός 3,3 Ρίχτερ ΝΑ του Τσαμαντά
UBS, BofA, Morgan Stanley, J.P. Morgan, Alpha Finance και Eurobank Equities: Τι προτιμούν από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
Exxon Mobil: Ξεκινά γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ