ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είκοσι ένας κατηγορούμενοι λογοδοτούν από σήμερα για τον θάνατο εικοσιπέντε ανθρώπων στην καταστροφική πλημμύρα σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο.
Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, τρεις τότε δήμαρχοι, οι επικεφαλής και υπάλληλοι δύο Δασαρχείων έχουν κληθεί, μεταξύ άλλων, να καθίσουν σήμερα το πρωί, στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, κατηγορούμενοι για αμέλεια που οδήγησε στη φονική πλημμύρα, στο φρικτό θάνατο 25 συμπολιτών μας και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Η (ούτως ή άλλως μικρή) αίθουσα του κτιρίου 8 των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων όπου προσδιορίστηκε να διεξαχθεί η δίκη, μοιάζει άκρως ακατάλληλη για να χωρέσει το μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, δικηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής και κυρίως τις οικογένειες των νεκρών αλλά και τα θύματα που γλίτωσαν από τους βρόχινους χειμμάρους που εισέβαλαν σε σπίτια και μετέτρεψαν σε επικίνδυνα ποτάμια τους δρόμους. Ίσως, αυτός να είναι και ο βασικός λόγος για να διακοπεί, χωρίς να αρχίσουν καταθέσεις, η ακροαματική διαδικασία, προκειμένου να βρεθεί κατάλληλη αίθουσα.
Ποιοι δικάζονται
Οι αρχικά 9 κατηγορούμενοι που διώχθηκαν ποινικά τον περασμένο Μάρτιο, έφτασαν τους 21 στην ανάκριση που ακολούθησε.
Από δική τους αμέλεια 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι κινδύνευσαν να χαθούν, είναι το δια ταύτα εισαγγελικής έρευνας και ανάκρισης.
Όλες οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος, όπως και στην άλλη μεγάλη τραγωδία, στο Μάτι.
Κατηγορούμενοι για ό,τι εκ της θέσεως τους, όφειλαν αλλά δεν έπραξαν, για να αποτρέψουν την πλημμύρα, είναι, μεταξύ άλλων:
Ο τότε αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.
Οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.
Οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και υπάλληλοι των δύο δασαρχείων
Οι ευθύνες
*έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας,
*έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας,
*πολεοδομικές παραβάσεις,
*έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων και
*έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.
Στο πόρισμά της η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σ. Παπαγεωργακοπούλου, που διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση, περιγράφει τους παράγοντες που μεγιστοποίησαν την τραγωδία σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο:
Κανένα αντιπλημμυρικό έργο, καμία οριοθέτηση ρεμάτων, καμία καταγραφή και κατεδάφιση αυθαιρέτων κι ένας κρατικός μηχανισμός σε λήθαργο.
Στο εισαγγελικό πόρισμα γίνεται λόγος για αμέτρητες ευθύνες Περιφέρειας, Δήμων και Δασαρχείων. Ενα ασύλληπτο «κονσέρτο» παραλείψεων από τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι μόλις δυο χρόνια πριν από την αποφράδα 15η Νοεμβρίου του 2017, η Μάνδρα είχε πλημμυρίσει και πάλι. Αλλά, ούτε αυτό “ξύπνησε” τους αρμοδίους για να αρχίσουν επιτέλους τα αντιπλημμυρικά έργα που από το 2004 (!!!) παρέμεναν στα χαρτιά.
Αυθαίρετο του Δήμου μέσα στο ρέμα
Ίσως από τις κορυφαίες διαπιστώσεις της εισαγγελικής έρευνας, ότι μέχρι και ο Δήμος Μάνδρας είχε αυθαίρετο μέσα στο ρέμα που ξεχείλισε και έπνιξε ανθρώπους, ζώα και περιουσίες.
Αναφέρει η κα Παπαγεωργακοπούλου στη διάταξη της:
«Ο Δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη. Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών.
Επίσης ο Δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε χωρίς άδεια οικοδομής γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος. Η δε Πολεοδομία Ελευσίνας και η Διεύθυνση Πολεοδομίας Αιγάλεω εξέδωσαν τις με αριθμό 658\1991 και 3742\80 άδειες οικοδομής αντίστοιχα οι οποίες ανακλήθηκαν λόγω υποβολής ψευδών στοιχείων.»
Πώς ξεχείλισαν τα ρέματα
Στη διάταξη περιγράφεται το χρονικό της προαναγγελθείσας τραγωδίας:
«Τα πλημμυρικά ύδατα που είχαν περιοριστεί εντός της κοίτης του χειμάρρου Σούρες με την επισήμανση ότι κατά τη ροή τους συνάντησαν κατασκευές όπως βιομηχανικά κτήρια, το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας κλπ με συνέπεια να εκτραπούν και να κατακλύσουν την περιοχή βόρεια – βορειοανατολικά της πόλεως της Μάνδρας. Η ύπαρξη του εργοταξίου του Δήμου περιορίζει την κοίτη υποχρεώνοντας τα πλημμυρικά ύδατα σε υπερχείλιση και ανεξέλεγκτη πορεία…. Σημαντική και κρίσιμη ανθρώπινη παρέμβαση η ύπαρξη του αμαξοστασίου….
Στο ρέμα Σούρες βρέθηκαν προϊόντα εκσκαφών ή κατεδάφισης…
Τα δύο ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη συνέρρευσαν στην ίδια περιοχή, την ίδια στιγμή, με τη μέγιστη παροχή τους. Η ύπαρξη έργων ορεινής υδρονομίας θα μπορούσε να αποσοβήσει αυτό το συντονισμό.»
Στο δια ταύτα η εισαγγελική διάταξη καταλήγει σε 6 συμπεράσματα για τις ευθύνες Περιφέρειας, Δήμων και Δασαρχείων:
1) Η αστική περιοχή της Μάνδρας είναι χτισμένη μέσα στη φυσική ροή του ρέματος Αγίας Αικατερίνης/Κατσιμίδη χωρίς να υπάρχει διευθέτηση της κοίτης του ρέματος ή οποιαδήποτε αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή αυτή και με φραγμένο τον υπόγειο αγωγή της οδό Κοροπούλη παρά τις πλημμύρες του 2015 γεγονός που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην επίσπευση της εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων εκ μέρους της Περιφέρειας.
2) Η φυσική ροή του ρέματος Σούρες παρεμποδίζεται σε διάφορα σημεία από ιδιωτικές αλλά και δημοτικές εγκαταστάσεις (εργοτάξιο Δήμου Μάνδρας).
3)Υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι στα δυτικά και στα βόρεια της αστικής περιοχής της Μάνδρας που διασχίζουν τα ρέματα χωρίς καμία διευθέτηση κοίτης ή τεχνικό έργο.
4) Στο πλαίσιο των εκπονουμένων πολεοδομικών μελετών την Ν.Περάμου αντιμετωπίζεται η οριοθέτηση όλων των ρεμάτων εντός ορίου της μελέτης η οποία όμως βρίσκεται σε παύση από το 2009.
5)Οριοθέτηση των υφιστάμενων υδατορεμάτων της περιοχής Ν,Περάμου από τον οικείο Δήμο δεν υφίσταται λόγω επεμβάσεων και δεν προκύπτει να έχει ολοκληρωθεί.
6) Διαπιστώθηκαν παραλείψεις ως προς τον καθαρισμό και την αστυνόμευση των υδατορεμάτων από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή