ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον εισαγγελέα Ηρακλείου οδηγούνται έξι άτομα για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Ηράκλειο.
Όπως έγραψε το Cretalive μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και διευθυντικό στέλεχος Δημόσιας Υπηρεσίας – πρόκειται για πολύ γνωστό Ηρακλειώτη- ενώ τα αρχαία ευρήματα, περίπου 40 στον αριθμό εντοπίστηκαν σε σπίτι στο χωρίο Ατσιπάδες Μονοφατσίου.
Οι Αστυνομικές Αρχές αλλά και ο ιδιωτικός ερευνητής , Γιώργος Τσούκαλης, ο οποίος φέρεται να συνέδραμε στις έρευνες σε επίπεδο πληροφοριών, κάνουν λόγο για μεγάλης αξίας αρχαία αντικείμενα, σε κάθε περίπτωση αναμένεται το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης ως προς την αρχαιολογική τους αξία.
Εκτός από το διευθυντικό στέλεχος που συνελήφθη στο Ηράκλειο είχαμε τη σύλληψη του ιδιοκτήτη του σπιτιού στις Ατσιπάδες, δύο ακόμα Κρητικών από χωριά του Δήμου Γόρτυνας και ενός Κρητικού από την περιοχή του Αμαρίου Ρεθύμνου. Ο 6ος συλληφθείς ειναι από Χαλκίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων βρέθηκε να κρατάει όπλο, το οποίο και κατασχέθηκε.
Τα ευρήματα
Με περισσότερα από 40 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην κατοχή τους βρέθηκαν και συνελήφθησαν 6 άτομα, 4 στο Ηράκλειο, ένα στο Ρέθυμνο και ένα στη Χαλκίδα. Πρόκειται για αντικείμενα, που εικάζεται ότι είναι υψηλής αρχαιολογικής αξίας, ωστόσο οι Αρχές είναι ακόμα σε αναμονή της αξιολόγησής τους από την εφορία αρχαιοτήτων.
Στη διερεύνηση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας πήραν μέρος 25 αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αθήνας, αλλά και υπηρεσίες της Κρήτης, οι οποίοι έφτασαν στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων στους Ατσιπάδες Μονοφατσίου, όπου και βρήκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Τσούκαλης ανέφερε, ότι εκτιμά, ότι πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα, ενώ χαρακτηρίζοντας τους αρχαιοκάπηλους έκανε λόγο για “εθνικούς μειοδότες”.
Ο «Λάμπρος» και οι συλλήψεις
Όλα ξεκίνησαν όταν έφτασαν πληροφορίες στους αστυνομικούς, κατά τις οποίες τουλάχιστον τρία άτομα είχαν στην κατοχή τους αρχαιότητες και σκόπευαν να τις πουλήσουν άμεσα. Επίσης, κατά πληροφορίες, αναφερόταν πως ένα μέλος της οργάνωσης των αρχαιοκάπηλων, γνωστός ως «Λάμπρος» αναζητούσε αγοραστές.
Χθες το πρωί, σύμφωνα με το nea Kriti, ήταν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον «μυστικό» αστυνομικό προκειμένου να αξιολογήσει της αρχαιότητες που ήθελαν να πουλήσουν οι δράστες και να συμφωνηθεί η τελική τιμή της «εικονικής αγοραπωλησίας».
Αρχικά η συνάντηση έγινε στο Ηράκλειο, όπου εμφανίστηκαν οι δύο από τους έξι συλληφθέντες. Στη συνέχεια, τον οδήγησαν σε ένα σπίτι στους Ατσιπάδες Ηρακλείου, όπου εμφανίστηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.
Τότε, του παρουσίασαν 46 αρχαιότητες, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, ζητώντας του το ποσό των 900.000 ευρώ. Ωστόσο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο 58χρονος συλληφθείς, έβγαλε το κινητό του και έδειξε στον «μυστικό» αστυνομικό φωτογραφία με ένα αρχαίο χρυσό στεφάνι. Του είπε ότι βρίσκεται στην κατοχή του και το πουλάει για 1.000.000 ευρώ.
Την στιγμή εκείνη κλιμάκιο αστυνομικών που είχαν θέσει τον χώρο υπό διακριτική παρακολούθηση, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, τους ακινητοποίησαν και τους πέρασαν χειροπέδες.
Ακολούθησε εξονυχιστική έρευνα όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οι αρχαιότητες, ενώ στην κατοχή του ο ένας από τους συλληφθέντες, 48 ετών, είχε και ένα όπλο.
Παράλληλα, κατασχέθηκαν και τα οχήματα των δραστών που όπως προέκυψε από την έρευνα, φέρεται να τα χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς των αρχαιοτήτων που πουλούσαν.
Οι απολογίες
Εξεταζόμενοι προανακριτικά, οι κατηγορούμενοι φέρεται να ισχυρίστηκαν πως δρούσαν υπό τις οδηγίες του 58χρονου, με τον ίδιο να το αρνείται κατηγορηματικά.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, από την έρευνα προέκυψε πως ο 58χρονος συλληφθείς, φέρεται να ήταν ο «αρχηγός» και να διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση, δίνοντας οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη.
Ο 48χρονος, μαζί με δύο ακόμη άτομα φέρεται να είχαν τον ρόλο του «πωλητή», ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες φέρεται να είχαν τον ρόλο του «μεσάζοντα» και του «μεταφορέα» αντίστοιχα.
Ένας εκ των κατηγορουμένων συνελήφθη οπλισμένος, γεγονός που εντείνει τις έρευνες για ενδεχόμενες διασυνδέσεις με ευρύτερα δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.
Η δράση της ομάδας φαίνεται πως είχε οργανωθεί συστηματικά. Οι εμπλεκόμενοι είχαν νοικιάσει κατοικία στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, την οποία είχαν μετατρέψει σε προσωρινό “εκθετήριο” για παράνομες συναλλαγές. Σύμφωνα με τις Αρχές, είχαν ήδη προσεγγίσει συλλέκτες και αγοραστές, προγραμματίζοντας ιδιωτικά ραντεβού παρουσίασης των ευρημάτων.
Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. με έδρα την Αθήνα, το λεγόμενο «ελληνικό FBI», σε συνεργασία με τοπικές δυνάμεις του Ηρακλείου. Η αιφνιδιαστική έφοδος στο ακίνητο έφερε στο φως το μέγεθος της επιχείρησης,
Διαβάστε επίσης:
Βάππας (ΠΟΜΙΔΑ): Να δοθεί παράταση στον καθαρισμό των οικοπέδων
Τουρκία, σεισμοί: Σύσκεψη υπό Ερντογάν – Μετασεισμική ακολουθία με εκατοντάδες δονήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπασταύρου στα εγκαίνια της μονάδας απορριμμάτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η Πελοπόννησος πρωτοπόρος στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων
- Optima Bank για AKTOR: Εργα 5 δισ. ευρώ και με το βλέμμα στο μέρισμα από φέτος
- J.P. Morgan για ΟΠΑΠ: Η μετοχή έρχεται στο προσκήνιο – Αύξηση στην τιμή στόχο στα €22,5
- Αδωνις Γεωργιάδης: Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
