Το ένα μετά το άλλο μνημείο στήνεται  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προς τιμήν των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη.

Στο μνημείο που αποκαλύφθηκε σήμερα είναι γραμμένα τα ονόματα των φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη που έχασαν την ζωή τους στα Τέμπη. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, καθώς -όπως τονίζουν εκπρόσωποί τους- «κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τους 13 φοιτητές που έχασαν την ζωή τους στο πολύνεκρο δυστύχημα».

1

Όπως αναφέρει το GR Times, πριν ξεκινήσουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου ένας φοιτητής υπογράμμισε πως το μνημείο έγινε «Για όλους αυτούς που δεν θα ξανακαθίσουν μαζί μας στο ίδιο έδρανο».

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Χριστίνα Σταμούλη τόνισε πως «δίνουμε ξανά όρκο ότι δεν θα ξεχάσουμε κανέναν από αυτούς, αλλά και ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε έτσι ώστε να μην δούμε τα άλλα Τέμπη που βλέπουμε μπροστά μας σε όλες τις σχολές με ταβάνια να πέφτουν στην Οδοντιατρική και στην Ιατρική, με τζάμια να σπάνε στο Ιατρικό, με τη σίτιση στη λέσχη να υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Δίνουμε όρκο ότι έτσι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε και για αυτά τα 13 παιδιά, αλλά και για όλες τις ζωές μας, γιατί φαίνεται ότι η πολιτική αυτή βάζει μονίμως στο ζύγι τα κέρδη και τις ζωές μας.

Εμείς όμως δεν θα το επιτρέψουμε θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης όποιο χρώμα και αν αυτή έχει μετά τις επερχόμενες εκλογές».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Στην συνέχεια, το μέλος του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης ανέφερε ότι «στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση και πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων να στηθεί ένα μνημείο εντός του ΑΠΘ προς τιμήν των νεκρών του τραγικού δυστυχήματος της τελευταίας μέρας του Φλεβάρη. Να θυμίσω ότι 13 ήταν φοιτητές. 57 συνάνθρωποι μας χάσανε τη ζωή τους στο βωμό του κέρδους».

«Αν υπάρχει κάτι το οποίο αναδείχθηκε και πρέπει να κρατήσουμε μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν, είναι ότι η ζωή μας δε χωράει στη λογική του κόστους οφέλους. Οι ζωές μας πρέπει να μετράνε περισσότερο από τα κέρδη. Ανάλογες ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις που είδαμε μετά το τραγικό δυστύχημα, έχουν βγει κι από διάφορα συνδικαλιστικά όργανα, μεταξύ των οποίων και από τον σύλλογο μας.

Το ζήτημα των υποδομών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι ένα ζήτημα που “καίει”. Είναι ένα δυστύχημα που περιμένει να συμβεί και αφορά την αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση. Αφορά γενικά στις υποδομές. Αυτό που θέλουμε να φωνάξουμε από μεριάς μας είναι ότι σε τέτοια ζητήματα που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φοιτητών, δε μπορούν να μπαίνουν στο ζύγι του κόστους και του οφέλους», πρόσθεσε ο Γ. Κουρμούλης.

Να σημειωθεί πως, πριν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προβλήθηκε βίντεο με τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλονίκη λίγο καιρό μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.