ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αποζημίωση 410.000 ευρώ επιδίκασε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών στους συγγενείς 25χρονου υδραυλικού, που βρέθηκε εν ώρα εργασίας, στη μέση ένοπλης συμπλοκής μεταξύ αστυνομικών και ενός δραπέτης φυλακών και τραυματίστηκε θανάσιμα και από σφαίρες αστυνομικών.
Το Διοικητικό Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, απορρίπτοντας την προσφυγή και τους ισχυρισμούς του ελληνικού Δημοσίου περί υπέρογκης αποζημίωσης.
Ο 25χρονος αλλοδαπός έχασε τη ζωή του πριν από 10 χρόνια, στο Βύρωνα, σε επιχείρηση σύλληψης Αλβανού δραπέτη των φυλακών Λάρισας και συνεργού του σε ληστείες.
Ο Νίκολα Τόντι, πατέρας ενός παιδιού μόλις 2 ετών, βρισκόταν σε αποθήκη υδραυλικών και φόρτωνε υλικά το αυτοκίνητο. Ξαφνικά βρέθηκε εν μέσω πυρών που αντάλλασσαν 22 αστυνομικοί και οι δύο κακοποιοί. Ο άτυχος νεαρός προσπάθησε να μπει σε μία πυλωτή για να προφυλαχθεί, όμως, δέχθηκε 9 σφαίρες εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών.
Η άνεργη σύζυγος του θύματος για λογαριασμό και του ανήλικου παιδιού, ζήτησε αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω στέρησης της μελλοντικής τους διατροφής, για διάστημα 50 ετών η σύζυγος και 19 ετών ο ανήλικος. Δηλαδή η σύζυγο ζήτησε 258.000 ευρώ και το παιδί 82.080 ευρώ.
Επιπλέον, ζήτησαν συνολική χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης 900.000 ευρώ. Αποζημίωση από 400.000 ευρώ ζήτησαν οι γονείς του 25χρονου και από 100.000 ευρώ ο πεθερός και η πεθερά του.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε, εντόκως προς 6%, από την επίδοση ης αγωγής, στη σύζυγο το ποσό των 100.000 ευρώ, στο ανήλικο τέκνο 80.000 ευρώ για «τον ψυχικό πόνο τον οποίο θα δοκιμάσει στο μέλλον από την έλλειψη της παρουσίας του πατέρα του κατά τα διάφορα στάδια της ζωής του, όταν ωριμάσει ψυχοσωματικά και σχηματίσει συναισθηματικό κόσμο», στον πατέρα και τη μητέρα του θύματος 80.000 ευρώ στον καθένα, στην αδελφή του το ποσό των 50.000 ευρώ και στον πεθερό και πεθερά του από 10.000 ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της αναλογικότητας καθώς τα ποσά των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν είναι υπερβολικά, αναφέροντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. απασχόλησε τη χήρα ως τραπεζοκόμο στην Λέσχη της, για περίπου δυο χρόνια.
Ακόμη, υποστήριξε το Δημόσιο ότι υπάρχει συνυπαιτιότητα κατά 95% του Νίκολα Τόντι.
Το Εφετείο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε την πρωτόδική απόφαση.
Οί δικηγόροι της οικογένειας του 25χρόνου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κυριακή Μακρή, σε δήλωσή τους αναφέρουν:
«Μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια. Κάνουμε δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο υπουργό να μην δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις».
Δύο Από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη συμπλοκή καταδικάστηκαν από τα ποινικά δικαστήρια σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Οι αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι επειδή προχώρησαν σε επιχείρηση σύλληψης, αν και οι συνθήκες χαρακτηρίζονταν ως άκρως ακατάλληλες και γιατί, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών, όχι μόνο δεν φρόντισαν να ελέγξουν εάν υπήρχε κάποιος πολίτης στο χώρο αλλά ούτε καν αντιλήφθηκαν την παρουσία του 25χρονου θύματος.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike