ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Δεν δικαιούται η Σοφία Γιαννικοπούλου να διεκδικεί 234 εκατομμύρια ευρώ ως μερίδιο από την επαύξηση της περιουσίας του Γιάννη Κούστα, κατά τα χρόνια του έγγαμου βίου τους, αποφάσισε η Δικαιοσύνη.
Με την υπ΄αριθμόν 15019/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η δεύτερη σύζυγος του εφοπλιστή έχασε τη δικαστική μάχη για το πρώτο σκέλος της αγωγής της, το οποίο αφορά το υψηλότερο ποσό των απαιτήσεων της.
Ανοιχτό και υπό δικαστική κρίση παραμένει το δεύτερο σκέλος της αγωγής της: η διεκδίκηση 134 εκατομμυρίων ευρώ.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση, ζητώντας από τον εφοπλιστή και την πρώην σύζυγο του να προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα για την οικονομική κατάσταση και την αξία των εταιρειών του εφοπλιστή.
Με δεύτερη απόφαση του, το Μονομελές Πρωτοδικείο δήλωσε αναρμόδιο να αποφανθεί για τις ανακλήσεις των δωρεών του Γιάννη Κούστα προς τη μητέρα των δύο κοριτσιών του. Παρέπεμψε την υπόθεση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, το οποίο σε μία νέα δίκη, θα αποφανθεί εάν τα ακίνητα που χάρισε ο εφοπλιστής στην πρώην σύζυγο του θα παραμείνουν στην κυριότητα της.
Το σκεπτικό της απόφασης για την Σ. Γιαννικοπούλου
Η Σοφία Γιαννικοπούλου διεκδικούσε από τον εφοπλιστή 234 εκατομμύρια ευρώ κατά την κύρια βάση της αγωγής και κατά την επικουρική, 134 εκατομμύρια καθώς ισχυρίζεται ότι “συνέδραμε στην επαύξηση της περιουσίας του ισχυρού άνδρα της Danaos Corporation, τα χρόνια του έγγαμου βίου τους”.
Όπως υποστηρίζει, 16 χρόνια που ήταν παντρεμένη με τον κ. Κούστα (μέχρι τον Ιούνιο του 2012) και τα τρία χρόνια της διάστασης τους (μέχρι τον Ιούνιο του 2015), η περιουσία του εφοπλιστή αυξήθηκε και με τη δική της ουσιαστική συμβολή. Βάσει του νόμου, υποστηρίζει, έχει δικαίωμα να ζητήσει ποσοστό 1/3 από την επαύξηση της περιουσίας.
Η πρώην ηθοποιός συμπεριέλαβε στην αγωγή της και τις δύο εκδοχές υπολογισμού της κοινής -κατά τα λεγόμενα της- αποκτηθείσας περιουσίας.
Στο κύριο αίτημα της, αποτιμούσε στα 702 εκατομμύρια ευρώ την επαύξηση της περιουσίας του Γιάννη Κούστα από τότε που παντρεύτηκαν, υπολογίζοντας το ποσό με τα οικονομικά δεδομένα του Ιουνίου του 2015. Ετσι διεκδικούσε τα 234 εκατ. ευρώ.
Και αυτές είναι οι διεκδικήσεις που απορρίφθηκαν τώρα από το Μονομελές Πρωτοδικείο. Το σκεπτικό της προέδρου ήταν ότι ο υπολογισμός της επίδικης περιουσίας έπρεπε να γίνει με τα οικονομικά δεδομένα κατά το χρόνο άσκησης της αγωγής, το 2018 δηλαδή. Συνεπώς, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικεί 234 εκατ.ευρώ!
Αυτό που θα κριθεί πλέον από το δικαστήριο είναι το επικουρικό αίτημα της πρώην κυρίας Κούστα. Σε αυτό, υπολογίζει την επαύξηση της περιουσίας στο ποσό των 396 εκ. ευρώ, βάσει των οικονομικών δεδομένων του Οκτώβρη του 2018, όταν, δηλαδή, κατατέθηκε η αγωγή της. Όμως, το ποσό με αυτό τον υπολογισμό «πέφτει» στα 132 εκατ. ευρώ λόγω των χρηματιστηριακών εξελίξεων και της μεγάλης πτώσης της τιμής της μετοχής της εταιρείας Danaos.
Τι διεκδικεί και ποια νέα στοιχεία ζητά το δικαστήριο
Κατά κύριο λόγο, η Σοφία Γιαννικοπούλου ζητά μερίδιο από τα κέρδη της ναυτιλιακής δραστηριότητας του πρώην συζύγου της. Επιπλέον, από μετοχές του εφοπλιστή σε εταιρείες, εντός κι εκτός Ελλάδος, από την αγορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη αλλά κι ενός σκάφους.
Για εξοντωτική εργασία της για να εξελιχθεί ο τότε σύζυγος της Γιάννης Κούστας μίλησε η αδελφή της πρώην ηθοποιού, στην κατάθεση της κατά τη συζήτηση της αγωγής τον περασμένο Απρίλιο. Όπως ισχυρίστηκε, «όταν το ζευγάρι γνωρίστηκε, ζούσε μία περιορισμένη οικονομική ζωή. Είχε ένα αμάξι δεκαετίας, ένα σκαφάκι μικρό και έκαναν περιορισμένα έξοδα στο γάμο τους. Δηλαδή τις μπομπονιέρες τις φτιάξαμε μόνοι μας. Καμία σχέση με την πολυτελή ζωή που κάνει τώρα, με το γάμο, αρραβώνα του με την καινούργια».
Από την άλλη πλευρά, ο μάρτυρας του εφοπλιστή είχε καταθέσει ότι η Γιαννικοπούλου «δεν είχε καμία σχέση με τα επαγγελματικά του Γιάννη Κούστα αφού το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Στη Νέα Υόρκη πήγαινε μαζί του, αλλά η Σοφία ήταν έξω στα μαγαζιά, ψώνιζε και έκανε βόλτες. Ο Γιάννης είχε πάντα αυθεντίες να κάνουν την κάθε δουλειά, ενώ εκείνη δεν έφτιαχνε διακόσμηση ή τα σπίτια, όπως λέει, ούτε μαγείρευε, ούτε διάβαζε τα παιδιά. Την ενδιέφερε η κοινωνική ανάπτυξη περισσότερο από το καλό του Γιάννη».
Με την υπ΄αριθμόν 15019/2019 απόφαση, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητά από τους διαδίκους να προσκομίσουν συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να αποσαφηνιστεί η αξία συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων του εφοπλιστή.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ζητά:
Α) Βεβαίωση από αρμόδιες αρχές για εταιρείες που, κατά την κα Γιαννικοπούλου, μπήκαν σε trust της Νέας Ζηλανδίας.
B) Γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Διεθνούς Αλλοδαπού Δικαίου που να αποσαφηνίζει, μεταξύ άλλων, το νομικό καθεστώς για τις λειτουργίες του trust και το οικογενειακό εμπίστευμα.
Νέα δίκη για τις δωρεές Κούστα
Σε μια νέα δικάσιμο και ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, πλέον, θα κριθεί η αγωγή του 63χρονου εφοπλιστή.
Εχει ανακαλέσει όλες τις δωρεές ακινήτων προς τη δεύτερη σύζυγο του, κατηγορώντας την για αχαριστία. Με δική του αγωγή ζητά από το δικαστήριο την επικύρωση της ανάκλησης των δωρεών και την επιστροφή των ακινήτων στη δική του κατοχή.
Μεταξύ αυτών είναι η βίλα της Γλυφάδας που αποτελεί την κύρια κατοικία της κα Γιαννικοπούλου και της μικρής τους κόρης, το πολυτελές σπίτι στο Λαγονήσι, που αποτελεί την εξοχική κατοικία τους, δύο διαμερίσματα στη Γλυφάδα και ένα στη Βουλιαγμένη.
Τα δύο πρώτα ακίνητα ανήκουν, όπως υποστηρίζει το περιβάλλον της πρώην ηθοποιού, σε δύο ελληνικές ανώνυμες εταιρείες, των οποίων εταιρειών η Σοφία Γιαννικοπούλου κατέχει το 100% των μετοχών τους. Αυτές τις μετοχές ζητά πίσω ο Γ. Κούστας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Συνελήφθη ο πρώην διευθυντής της στρατιωτικής δικαιοσύνης επί Άσαντ
- Πούτιν: Η Σλοβακία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
- Μαρούσι: Συλλήψεις ανηλίκων και γονιών για την επίθεση έξω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ
- ΕΕ: Εξετάζει νέες κυρώσεις κατά του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, μετά τη δολιοφθορά σε καλώδιο στη Βαλτική Θάλασσα.