Αποφυλακίστηκε σήμερα με όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, έχοντας εκτίσει 4 χρόνια και 9 μήνες από την ποινή κάθειρξης των 13 ετών που πρωτόδικα του επιβλήθηκε για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Η υφ όρων απόλυση έρχεται με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Λαμίας πάρα την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι ο φερόμενος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης παραμένει αμετανόητος.

Με το υπ αροθμόν 121/2024 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας επιβάλλονται στον Νίκο Μιχαλολιάκο οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την Αττική, της παραμονής στην περιοχή που έχει δηλώσει ως κατοικία του και της απαγόρευσης συνάντησης με συγκατηγορούμενους του στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τις διατάξεις των νόμων, που ίσχυαν όταν και διαπράχθηκαν τα, κατά το κατηγορητήριο, αδικήματα της ΧΑ.

Ο εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της συνέχιση της έκτισης της ποινής κρίνοντας ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει, όχι όμως και τις ουσιαστικές.

Ο εισαγγελέας αξιολογεί τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία στο διαδίκτυο μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.
Αντίθετα το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση επισημαίνει στο βούλευμα του, ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Και αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται δε την αίτηση και διατάζει την υφ’ όρον απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας

  • όρους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
  • εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
  • και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα ή αναίρεση από τον Αρειο Πάγο

Τι αναφέρει το βούλευμα

Με το υπ’αρ. 121/2024 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας διατάσσεται η υφ’όρον απόλυση του Νικολάου Μιχαλολιάκου.
Εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 105 παρ. 1, 2, 6, 7 και 8 του προϊσχύσαντος ΠΚ (όπως ίσχυε μέχρι την 1η.7.2019), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 και 465 ΠΚ για την εφαρμογή της διαχρονικώς επιεικέστερης ποινικής διάταξης.

Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις που εφαρμόστηκαν στην προκειμένη περίπτωση, επιτρέπεται η υφ’όρον απόλυση, όταν πρόκειται για κάθειρξη για όσους έχουν εκτίσει 3/5, ενώ όταν πρόκειται για άτομα από 65 ετών και άνω, κάθε ημέρα παραμονής σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ως δύο ημέρες εκτιόμενης ποινής, ενώ κάθε ημέρα εργασίας μετρά ως επιπλέον μισή, ενώ προβλέπεται ευεργετικός υπολογισμός και για επιπλέον ζητήματα υγείας και τυχόν νοσηλεία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει εκτιθεί το 1/3 της ποινής.

Στις 22.10.2020 ο Ν. Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών από όταν και βρίσκεται έγκλειστος. Νωρίτερα είχε κρατηθεί προσωρινά για 18 μήνες (28.9.2013 – 20.3.2015). Η πραγματική έκτιση λήγει στις 30.4.2032 ενώ το 1/3 συμπληρώθηκε στις 30.8.2023. Συνολικά έχει εκτίσει ποινή 4 ετών, 9 μηνών και 8 ημερών μέχρι τη σύνταξη του βουλεύματος, ενώ του αναγνωρίζεται πλασματική έκτιση επιπλέον 3 ετών και 25 ημερών καθώς τυγχάνει άνω των 65 ετών, ενώ έχει νοσηλευθεί και για διάστημα άνω των 4 μηνών. Συνολικά, έχει συμπληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο 3/5 έκτισης (των 13 ετών) στις 23.01.2024.

Η εισαγγελική πρόταση αναγνωρίζει ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’όρον απόλυσης, πλην όμως αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προτείνει την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Το τριμελές Συμβούλιο που εξέτασε την αίτηση επισημαίνει ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του. Αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά και απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται δε την αίτηση και διατάζει την υφ’όρον απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας όρους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής, εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει από το 2019 και μετά:

1. Ο απαιτούμενος χρόνος έκτισης έχει αυξηθεί στα 4/5 για μια σειρά από αδικήματα ιδιαίτερης βαρύτητας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το αδίκημα του άρθρου 187 ΠΚ, περί εγκληματικής οργάνωσης (από 3/5 τόσο μέχρι το 2019 όσο και με τον ΠΚ του 2019).
2. Η απαιτούμενη πραγματική έκτιση για τα ανωτέρω αδικήματα έχει αυξηθεί στα 3/5 (από το 1/3 μέχρι το 2019 και από τα 2/5 με τον ΠΚ του 2019).
3. Με τις πρόσφατες αλλαγές του ν. 5090/2024 για τον υπολογισμό της απαιτούμενης πραγματικής έκτισης προβλέπεται και ρητά ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ο ευεργετικός υπολογισμός.

Κατά συνέπεια, στην υποθετική περίπτωση εφαρμογής του σημερινού ΠΚ, δεν θα συνέτρεχαν ούτε οι τυπικές προϋποθέσεις της απόλυσης σε αντίθεση με τον προϊσχύσαντα ΠΚ που εφαρμόστηκε εν προκειμένω από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να υποβληθεί παραδεκτώς σχετική αίτηση.

Διαβάστε επίσης

Παύλος Μαρινάκης: O κ. Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη για τον Πονικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ