ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου το βιβλίο του Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, τέως Γενικού Γραμματέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ομότιμου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Κραταιό Πανεπιστήμιο, Διαχρονία και μεταρρυθμιστικές προτάσεις».
Μεταξύ των υπουργών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και η προκάτοχός του και νυν υπουργός Εργασίας, κ. Νίκη Κεραμέως.
Ο νέος ρόλος του δημοσίου Πανεπιστημίου
Η εκδήλωση περιστράφηκε γύρω από το ρόλο του δημοσίου πανεπιστημίου, σε μία ραγδαία μεταβαλλόμενη εποχή, όπου ο ιδιωτικός τομέας σαρώνει την εκπαίδευση και αναμένεται να παίξει ισχυρό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με το θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης να θεωρείται για δεκαετίες «ταμπού» μεταξύ των ακαδημαϊκών κύκλων, η παρουσία σημαντικών εκπροσώπων των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων, μεταξύ του κοινού, με πρώην και νυν Πρυτάνεις αλλά και κορυφαίους πανεπιστημιακούς που εργάζονται σε αυτά, η θεωρία που έχει αναπτύξει ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τους πρώτους μήνες του έτους, στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Μιλώντας για το βιβλίο του κ. Ζώρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής του ΑΠΘ – ένας από τους κορυφαίους συνταγματολόγους που συμμετείχαν ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, σημείωσε ότι «ο πρώτος στόχος του συγγραφέα είναι η αποκρατικοποίηση του δημοσίου Πανεπιστημίου».
Και υποστήριξε ότι αυτό σημαίνει και αποκομματικοποίηση των φοιτητών αλλά και των καθηγητών. «Και σας το λέω εγώ που έχω διατελέσει και Πρόεδρος Κόμματος», ανέφερε χαρακτηστικά.
«Η ψυχή της ανώτατης εκπαίδευσης»
Ο Ιωάννης Σαρμάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τέως Πρωθυπουργός της χώρας, στάθηκε στον τίτλο του βιβλίου και στη δύναμη των λέξεων: «Στην σελίδα 118 του βιβλίου, ο συγγραφέας αντιπαραβάλει τη λέξη κρατικό με τη λέξη κραταιό. Δύο μόλις φωνήεντα διακρίνουν τις δύο λέξεις όμως όλη η ουσία κρύβεται εκεί. Δεν έχει σημασία η διάκριση ιδιωτικών και δημοσίων πανεπιστημίων αλλά η διάκριση μεταξύ μεσανατολικής και δυτικής νοοτροπίας πανεπιστημίου», σημείωσε.
Για το βιβλίο αλλά και για τις προθέσεις του συγγραφέα, εκτενείς αναφορές έκαναν και ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος, δύο σημαντικοί εκπρόσωποι του δημοσίου Πανεπιστημίου, οι οποίοι έχουν υποστηρίξει διαχρονικά με τη στάση τους την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή του.
«Το βιβλίο του αγγίζει την ψυχή της ανώτατης εκπαίδευσης», αναφέρει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο του κ. Ζώρα.
Οι δύο άνδρες εργάστηκαν εντατικά τους προηγούμενους μήνες στο κτίριο του Αμαρουσίου, για την εξασφάλιση της απογραφειοκρατικοποίησης των Πανεπιστημίων.
Διαβάστε επίσης:
Πιερρακάκης: Πράσινο φως για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για αδειοδότηση
Πιερρακάκης: Το Ψηφιακό Φροντιστήριο θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία της παιδείας του μέλλοντος