ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ιατρικός κόσμος τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση, πέραν του ότι εγείρει νομικά ζητήματα, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία μερίδας ασθενών και ζητά την επαναδιατύπωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ (αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044), που αφορά στα έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας, περιορίζει τη μετακίνηση για λόγους υγείας μόνον προς τις δημόσιες δομές από την Παρασκευή 23 Απριλίου έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου, αφήνοντας στον «αέρα» τους ασθενείς που είχαν προγραμματισμένες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις κατά το διάστημα αυτό σε ιδιωτικές δομές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την τελευταία ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απέδωσε τον περιορισμό της πρόβλεψης σχετικά με την μετακίνηση για ιατρικούς λόγους στην παρατήρηση φαινομένων καταστρατήγησής της, με αθρόα χρήση της.
Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της ήδη ισχύουσας απαγόρευσης της διαπεριφερειακής κυκλοφορίας. Παρότι είχε τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Κυβέρνηση δεν προχώρησαν στην άρση της με αφορμή τους εορτασμούς του Πάσχα, εξαιτίας του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου των μεγαλουπόλεων και της μεγάλης ασυμμετρίας που υπάρχει μεταξύ των μητροπολιτικών κέντρων και της επαρχίας.
Οι ειδικοί έκριναν αναγκαία τη διατήρηση του μέτρου, έτσι ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός από τις πόλεις στα χωριά και στα νησιά, στην πλειονότητα των οποίων το επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά χαμηλότερο, ενώ οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας είναι περιορισμένες.
Αντιδρούν οι γιατροί
Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζουν την αντίθεσή τους στην διαφοροποίηση των ιδιωτικών μονάδων παροχής υγείας από τις δημόσιες, τονίζοντας ότι μια τέτοια πρακτική δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Οι δύο Σύλλογοι, οι οποίοι αποτελούν και τους μεγαλύτερους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, θέτουν νομικό ζήτημα, όσον αφορά στην ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής που είναι Νόμος του Κράτους, και επισημαίνουν πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται σε ανθρώπους που πρέπει να επισκεφθούν ιδιωτική δομή για να υποβληθούν σε αναγκαίες ιατρικές πράξεις και θεραπείες, όπως χημειοθεραπεία ή μετεγχειρητικό έλεγχο.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια, πολυιατρεία και ιδιωτικά ιατρεία, που καλύπτουν κενά του δημόσιου συστήματος και συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκονται με την ΚΥΑ αυτή σε πρακτική δυσχέρεια να επιτελέσουν το έργο τους.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούν να γίνει άμεσα τροποποίηση και επαναδιατύπωση της απόφασης, ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις και προς τις ιδιωτικές δομές υγείας μετά από γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
Κίνδυνος για τους καρδιοπαθείς
Τον κίνδυνο που ενέχει η απόφαση αυτή για τους καρδιοπαθείς επισημαίνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και καλεί σε άμεση τροποποίησή της για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Ειδικότερα, οι καρδιολόγοι υπογραμμίζουν τον κίνδυνο της επί 15θημέρου μη πραγματοποίησης εξετάσεων και επεμβάσεων σε καρδιοπαθείς, η οποία – όπως τονίζουν- μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές με απρόβλεπτες συνέπειες, ως αποτέλεσμα της καθυστερημένης διενέργειας προγραμματισμένων ιατρικών πράξεων και καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, όπως στεφανιογραφία, αγγειοπλαστική, TAVI, τοποθέτηση βηματοδότη, ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος, αορτοστεφανίαια παράκαμψη κ.ά., σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
«Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη από την επιδείνωση ασθενών πρόσφατα χειρουργημένων που πρέπει να δουν τον ιατρό τους στο ιατρείο του για την καθιερωμένη παρακολούθηση; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της επιδείνωσης ενός ασθενούς, π.χ. με καρδιακή ανεπάρκεια, που πρέπει να κάνει ειδικό έλεγχο σε εξειδικευμένο ιατρό και με ειδικές εξετάσεις που γίνονται σε δομές ΠΦΥ σε μεγάλα κέντρα;», είναι τα ερωτήματα που θέτει η Ένωση.
Τέλος, καλεί τους υπουργούς που υπέγραψαν την απόφαση να την τροποποιήσουν άμεσα, αφενός για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αφετέρου προκειμένου “να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Προς την ίδια κατεύθυνση με τον ΠΙΣ και τον ΙΣΑ, ζητά να επιτραπούν οι μετακινήσεις και προς όλες τις ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, «με αιτιολογημένη γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ο οποίος ασφαλώς και θα φέρει και την ευθύνη».
Σημειώνεται ότι τροποποίηση της παραπάνω ΚΥΑ εξαιρεί από το μέτρο τις περιπτώσεις μετακίνησης μόνο προς ιδιωτική κλινική και αποκλειστικά για λόγους έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Παρόλο που για την πιστοποίηση των λόγων υγείας απαιτείται -πέραν της σχετικής βεβαίωσης κίνησης- και έγγραφο της δομής υγείας, το συγκεκριμένο έγγραφο εξαιρείται στις περιπτώσεις όπου αυτό δεν μπορεί να προσκομισθεί, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετακίνησης. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής ποιες περιπτώσεις θεωρούνται «έκτακτες» και «επείγουσες», κάτι που όπως είναι προφανές δεν είναι σε θέση να κρίνουν τα ελεγκτικά όργανα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα