Στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής ύψους 4.892 μέτρων θα επιχειρήσει να ανέβει η Βανέσα Αρχοντίδου, πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα (EU Climate Pact).
Στις πλάτες της θα «μεταφέρει» το μήνυμα ότι: πρέπει να δράσουμε άμεσα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το όρος Βίνσεν αποτελεί μια από τις επτά υψηλότερες κορυφές του κόσμου και η αποστολή του προγράμματος Seven Summits ξεκινά στις αρχές Δεκεμβρίου. H ελληνική αποστολή έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ως ορειβάτης θέλω κάνω την αποστολή μου να σημαίνει κάτι για όλο τον κόσμο. Να βάλω κι εγώ το δικό μου λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια. Για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία η ενημέρωση και η επικοινωνία. Η αποστολή ξεκινά σε ένα μήνα. Οι προηγούμενες αποστολές ήταν πιο προσωπικές. Τώρα αισθάνομαι το “βάρος” ότι πρέπει να ανταπεξέλθω, γιατί μεταφέρω αυτό το σημαντικό μήνυμα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βανέσα Αρχοντίδου.
Το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής θα συζητηθεί εκτενώς στη Διάσκεψη του ΟΗΕ στην Γλασκώβη, η οποία ξεκινά αύριο, Κυριακή 31 Οκτωβρίου.
Διακόσιες χιλιάδες εκπρόσωποι, από 195 χώρες, θα επιχειρήσουν να βρουν λύσεις και να επιλύσουν τις διαφορές των χωρών. Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας αλλά και τα αυξημένα κόστη αποτρέπουν αρκετούς εκπροσώπους χωρών να παραβρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών κρίνεται απαραίτητη.
«Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα είναι αυτή τη στιγμή ένα σχετικά καινούριο, αλλά ιδιαίτερα φιλόδοξο και ελπιδοφόρο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα κίνημα πολιτών οι οποίοι θα αναλάβουν δράση σε προσωπικό επίπεδο για την Κλιματική Κρίση, για ένα βιώσιμο πλανήτη και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αναζητούμε πολίτες σε όλο τον κόσμο για να γίνουν πρεσβευτές για το Κλίμα. Οι EU Climate Pact Ambassadors ενημερώνουν, εμπνέουν, οργανώνουν και υποστηρίζουν δράσεις για το Κλίμα στις χώρες, στις πόλεις ακόμα και στις γειτονιές τους. Στηρίζουμε την αποστολή στην Ανταρκτική, γιατί μας μεταφέρει κυριολεκτικά στην ήπειρο που ρυθμίζει το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη, καταγράφει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και μας εμπνέει να αναλάβουμε δράση», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα.
Η Βανέσα Αρχοντίδου, μητέρα δυο παιδιών, έχει ανέβει στις έξι από τις επτά υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου και είναι μέλος της πρώτης ελληνικής γυναικείας ομάδας που ανέβηκε το Μάιο του 2019 το Έβερεστ.
«Βρέθηκα στα πιο δυσπρόσιτα μέρη του πλανήτη, σε περιοχές που λίγα ανθρώπινα πόδια έχουν φτάσει… όμως το footprint, το αποτύπωμα του ανθρώπου στη φύση ήταν παντού και είδα με τα μάτια μου ότι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι παγετώνες λιώνουν με γοργούς ρυθμούς, οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον απρόβλεπτες και η ρύπανση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες έχει φτάσει ακόμη και στις πιο παρθένες περιοχές», περιγράφει η Β. Αρχοντίδου.
Στο πλευρό της η Ελληνίδα αλπινίστρια, εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποστήριξη γυναικείων οργανισμών όπως το iforU, τη MeXOXO, το θεσμό των Greek International Women Awards (GIWA), που στοχεύουν στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των γυναικών. Παράλληλα, παροτρύνουν τις γυναίκες να δράσουν ως ηγέτες και φορείς της αλλαγής.
«Ηγεσία, σημαίνει ομαδικότητα, αλληλοϋποστήριξη και συμμετοχή. Το iforU, ως οργανισμός ενδυνάμωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει τη συγκεκριμένη ενέργεια μέσω της δικτύωσης. Κάθε βήμα της Βανέσας προς την κορυφή της Ανταρκτικής, αντικατοπτρίζει, κάθε μια γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, επιχειρηματία, φίλη, που προσπαθεί να κατακτήσει την δική της κορυφή», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του iforU, Δανάη Μπεζεντάκου.
Η αποστολή η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί διασχίζοντας με σκι τα τελευταία 111 χιλιόμετρα, μέχρι τον Νότιο Πόλο.