Ένα μεγάλο κεφάλαιο που ταλαιπωρεί χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων, στους οποίους δεν αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα φαίνεται ότι βαίνει προς επίλυση.

Την προηγούμενη Παρασκευή, με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καθορίστηκε η αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) με το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ.

Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ με έναρξη ισχύος για την αντιστοίχιση την 24η Ιουλίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία αποφοίτησε ο πρώτος φοιτητής του εγκεκριμένου πενταετούς προγράμματος σπουδών. Στην ουσία αποτελεί την πρώτη περίπτωση αποκατάστασης αποφοίτων τμημάτων Μηχανικών Πανεπιστημίου – που αν και ολοκλήρωσαν πενταετείς σπουδές- δεν είχαν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το τοπίο των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι εδώ και δεκαετίες άναρχο, καθώς η περίοδος των άκρατων ιδρύσεων τμημάτων ανά τη χώρα, δεν συνοδευόταν από τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την αποκατάσταση των αποφοίτων.

Τα έτη 2018 και 2019, τα ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων είτε μεταξύ τους είτε με Πανεπιστήμια, μετεξελίχθηκαν και τα ίδια σε πανεπιστήμια, με τις σχολές Μηχανικών να πολλαπλασιάζονται.

Σε ένα ήδη προβληματικό τοπίο σχετικά με τις κατηγοριοποιήσεις των αποφοίτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, τα νέα τμήματα (τα οποία διαχωρίζονταν από τα πολυτεχνικά με την ονομασία τμήματα Μηχανικών Πανεπιστημίου), δεν είχαν την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πολυτεχνικών τμημάτων και οι απόφοιτοί τους δεν είχαν τη δυνατότητα εγγραφής στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), το οποίο είναι αρμόδιο για τα επαγγελματικά δικαιώματα, δημιουργώντας μία ακόμα «ειδική κατηγορία» αποφοίτων.

Αν και ο νόμος 4610 του 2019 προέβλεπε τη σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή από εκπροσώπους από τα τρία υπουργεία, πανεπιστημιακούς, εκπρόσωπο της ΕΘΑΑΕ (Ανεξάρτητη Αρχή για την αξιολόγηση και πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών) και εκπροσώπους από το ΤΕΕ, ώστε να επιτευχθεί η αντιστοίχιση των νέων τμημάτων Μηχανικών με τα πολυτεχνικά τμήματα, τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε καμία εξέλιξη.

Το 2022 εκδόθηκε η ΚΥΑ που όριζε τις προϋποθέσεις για την αντιστοίχιση των τμημάτων σχολών Μηχανικών Πανεπιστημίου με τα Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής, χωρίς όμως και πάλι να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από τις επιτροπές.

Προς επίλυση

Τους τελευταίους μήνες, κι αφού έχουν προηγηθεί αγωγές και αποζημιώσεις για το χάος των επαγγελματικών δικαιωμάτων, η πολιτική ηγεσία είχε προαναγγείλει ότι το θέμα θα λυθεί.  «Υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη συζητήσεις επιτροπών που ασχολούνται με το θέμα και σύντομα θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις», είχε αναφέρει ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης τον περασμένο Φεβρουάριο, ερωτώμενος για την περίπτωση των αποφοίτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

To πρώτο «πράσινο φως» από τις επιτροπές το έλαβε το τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για το οποίο υπήρξε πριν λίγες εβδομάδες θετική γνωμοδότηση για την αντιστοίχιση του με το αντίστοιχο τμήμα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια ακολούθησε η ΚΥΑ για την αντιστοίχιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα τμήμα με σημαντική απορρόφηση των αποφοίτων του από την αγορά εργασίας, το οποίο πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις και εφήρμοσε άμεσα όσες τροποποιήσεις τέθηκαν από την επιτροπή για να λάβει θετική γνωμοδότηση.

Στον δρόμο για αντιστοίχιση με πολυτεχνικό τμήμα βρίσκονται κι άλλα τέσσερα τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και  Υπολογιστών, τα οποία έχουν ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση από τις επιτροπές, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η απόφαση για το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Ο στόχος των συναρμοδίων Υπουργείων είναι σταδιακά να επιτευχθεί η αντιστοίχιση με πολυτεχνικά τμήματα για όλα τα τμήματα Μηχανικών Πανεπιστημίου, τα οποία λειτουργούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Διαβάστε επίσης:

Ναυπηγοί Μηχανικοί: Ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους πτυχιούχους ΠΑΔΑ και Πολυτεχνείου (ΚΥΑ)

Δίκη Κιβωτός του Κόσμου: Ξυλοδαρμούς και παιδική εργασία έναντι τροφής και στέγης περιέγραψαν πρώην εργαζόμενοι σε δομές

Conference League: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τον τελικό