ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Να αναιρεθεί η αθώωση του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και των 16 συγκατηγορουμένων του για τη σύμβαση του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak, ζητά από τον Άρειο Πάγο το ελληνικό Δημόσιο.
Στο αίτημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη η ομόφωνη αθώωση όλων των κατηγορουμένων, πριν από 1 χρόνο, από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.
Πλέον, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί εάν το σκεπτικό της απόφασης για τη σύμβαση του «ηλεκτρονικού πολέμου» είναι νομικά ορθή ή εάν θα ζητήσει από το αρμόδιο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναιρέσει την αθωωτική απόφαση, στέλνοντας ξανά στο εδώλιο τους κατηγορουμένους.
Η αθωωτική απόφαση
Το Μάρτιο του 2020, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών αθώωσε ομόφωνα το γνωστό επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και τους 16 συγκατηγορουμένους του για την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο Στρατό Ξηράς. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στρατιωτικοί.
Ο επιχειρηματίας οπλικών συστημάτων πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 16 ετών για ηθική αυτουργία σε απιστία ενώ πολυετείς ποινές κάθειρξης είχαν πρωτόδικα επιβληθεί και στους υπόλοιπους κατηγορουμένους.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιδικάσει στο Δημόσιο και αποζημίωση 49,5 εκατομμύρια ευρώ για τη ζημία που υπέστη.
Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι δεν προέκυψε οικονομική ζημία για το Δημόσιο από την προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος.