ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Παγωμένοι» αλλά και με μεγάλη αγωνία περιμένουν οι ιδιοκτήτες σε 35 κολλέγια, τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας, για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.
Οι μέχρι τώρα διαρροές των διατάξεων για το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» που θα περιλαμβάνονται στη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, οι ανακοινώσεις μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο αλλά και οι δηλώσεις του υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, έχουν προκαλέσει αναταραχή στην αγορά των κολεγίων.
Σήμερα στα ιδιωτικά κολλέγια σπουδάζουν περισσότεροι από 20.000 νέοι ενώ το κόστος των προπτυχιακών σπουδών κυμαίνεται από 3.000 έως 9.200 ευρώ και των μεταπτυχιακών από 4.000 έως 15.000 ευρώ.
Οι κολλεγιάρχες τηρούν στάση αναμονής ως προς τα κριτήρια που θα ισχύσουν για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποκαλυφθούν στις 10 Ιανουαρίου και όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου, θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.
Ωστόσο, οι επιχειρηματίες που σήμερα λειτουργούν κολλέγια στην Ελλάδα εκφράζουν φόβους ότι θα δημιουργηθούν πτυχία πολλών ταχυτήτων, με τα δικά τους να υποβαθμίζονται σημαντικά σε σχέση με τα υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και εκείνα που θα χορηγούν από το 2025, τα ΑΕΙ που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών.
Υπενθυμίζεται ότι και τα κολλέγια που είναι αναγνωρισμένα και λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα θα μπορούν, μέσω συμφωνιών με ΑΕΙ του εξωτερικού, να ιδρύσουν μη κρατικά πανεπιστήμια.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι:
«Τα αναγνωρισμένα κολλέγια είναι σήμερα 33 με χιλιάδες σπουδαστές και συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, με ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας διαμορφωμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Και πρόσθεσε: «Με το νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα κολέγια που σήμερα λειτουργούν.
Και αυτά μπορούν να ιδρύσουν, σε συνεργασία με ξένα αναγνωρισμένα ιδρύματα ένα Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο, όπως στο νομοσχέδιο προβλέπεται, δηλαδή ικανοποιώντας τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: να τηρούν το σύνολο των προβλεπόμενων κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας του νόμου και να είναι Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα».
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κολλεγιάρχες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τα εξής σημεία των διατάξεων:
1. Για το ύψος της εγγυητικής επιστολής που προβλέπεται να είναι 2 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα υπάρχει παράβολο 500.000 ευρώ για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης, και θα πρέπει να προσκομιστεί τραπεζική εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης αξιόχρεης τράπεζας ύψους 500.000 ευρώ για κάθε σχολή και να πληρώνει παράβολο ύψους 500.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κάθε μη Κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 σχολές.
Οι κολλεγιάρχες ζητούν το ποσό συνολικά να μην ξεπερνά τα 500.000 ευρώ και τονίζουν ότι με τα 2 εκατ. που είναι υποχρεωτικά δημιουργούνται δύο ταχύτητες αφού κάποια κολέγια δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ενώ άλλα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν εγγυητική επιστολή.
2. Οι κολλεγιάρχες ενοχλούνται από τη σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης για «μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ». Αυτό δε σημαίνει ότι τα υπό ίδρυση Πανεπιστήμια δεν θα έχουν κέρδη, αλλά ότι αυτά τα κέρδη υποχρεωτικά θα πρέπει να τα επενδύουν ξανά για τη βελτίωση των ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στα κολέγια, η «δυσκολία» που αντιμετωπίζουν οι κολλεγιάρχες ως προς αυτή τη διάταξη αφορά στον τρόπο που θα συνεργαστούν με ένα ξένο πανεπιστήμιο. Λένε δηλαδή ότι τα εν Ελλάδι κολλέγια θα πρέπει να εκχωρήσουν τα δικαιώματα διοίκησης στο ξένο ΑΕΙ με το οποίο θα συνεργαστούν.
Μέχρι σήμερα οι κολλεγιάρχες καταβάλλουν τα δικαιώματα δικαιόχρησης για κάθε φοιτητή που κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ, και ελέγχονται μόνο σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Αλλά αν αποφασίσουν να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ θα αλλάξει οριστικά η νομική μορφή λειτουργίας τους, ο ξένος «συνεργάτης» θα έχει λόγο στο ταμείο και στη διοίκηση, κάτι που οι ίδιοι δεν επιθυμούν.
3. Μέχρι στιγμής οι αναφορές για τις προδιαγραφές που θα ισχύουν, εκτός του κτηριολογικού, τονίζεται και η υποχρέωση να διαθέτουν τα νέα ΑΕΙ τουλάχιστον 30 πανεπιστημιακούς με διδακτορικό τίτλο ως μέλη του διδακτικού και εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης, το ειδικό διδακτικό προσωπικό του δεν μπορεί να ξεπερνά σε ποσοστό το 20% του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του. Κάποια κολλέγια ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτόν τον όρο.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης: «Ένα τέτοιο ίδρυμα χρειάζεται να έχει από την έναρξή του τουλάχιστον τρεις σχολές, να διαθέτει τουλάχιστον 30 καθηγητές με διδακτορικό και δημοσιεύσεις και όλο το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό, να ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες προϋποθέσεις υποδομής, ειδικά στις κτηριακές προδιαγραφές, να ιδρυθεί και να λειτουργεί αποκλειστικά ως παράρτημα ξένου αναγνωρισμένου ιδρύματος και να είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», είπε.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός των υπαρχόντων κολλεγίων στην Ελλάδα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην υπάρχουσα μορφή, δίνοντας πτυχία που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Όχι, όμως, και αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά δικαιώματα που θα μπορούν να προσφέρουν τα νέα ΑΕΙ, όπως το κάνουν άλλωστε και τα δημόσια πανεπιστήμια.
Γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι πολλά κολλέγια θα χάσουν σημαντικό αριθμό φοιτητών που ενδεχομένως να επιλέγουν τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ τα οποία θα τους προσφέρουν επαγγελματική και ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους.
Οι κολλεγιάρχες φοβούνται δηλαδή ότι θα υπάρξει υποβάθμιση των δικών τους πτυχίων και αδυναμία να ανταγωνιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια και αυτά που θα ιδρυθούν τα επόμενα χρόνια.
Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης:
«Εξαιτίας και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας η λειτουργία των κολεγίων οδηγεί στη χορήγηση πτυχίων που έχουν επαγγελματικά δικαιώματα αλλά δεν παρέχουν ακαδημαϊκά δικαιώματα. Τώρα έχουμε ένα χαμηλά ρυθμισμένο, για να μην πω αρρύθμιστο, πεδίο, αυτό των κολεγίων, το οποίο οδηγεί σε χορήγηση πτυχίων. Και, ταυτόχρονα, δεν “θέλουν” να φτιάξουμε ένα σχήμα, το οποίο θα είναι ρυθμισμένο, θα έχει προϋποθέσεις λειτουργίας, αδειοδότησης και παρακολούθησης […] ουσιαστικά προϋποθέσεις ουσιαστικής λειτουργίας, τις οποίες θα θέσουμε ακριβώς για να υπάρχει ένα εξαιρετικό επίπεδο, ένα πολύ καλό επίπεδο στη λειτουργία αυτών των ΑΕΙ. Αυτό θα μας λύσει (το πρόβλημα) ότι πάρα πολλά παιδιά, τα οποία σήμερα φεύγουν και πηγαίνουν στην Κύπρο, δεν θα πω μακριά, πηγαίνουν στη Βουλγαρία.
Πηγαίνουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν χρειάζεται να υποβάλλονται οι γονείς τους σε αυτό το έξοδο μετακινήσεων, διαβιώσεως, διατροφής, διδάκτρων, αλλά (τα παιδιά) θα μπορούν να κάνουν μια επιλογή εδώ».
Τα κολλέγια που είναι αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας
AAS COLLEGE APPLIED ARTS STUDIES
AEGEAN OMIROS COLLEGE
ATHENS TECH COLLEGE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ- B.C.A. COLLEGE
CITY UNITY COLLEGE
D.E.I. COLLEGE
HELLENIC AMERICAN COLLEGE
ICBS ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ/ ICBS ATHENS INTERNATIONAL COLLEGE
ICBS ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ ICBS THESSALONIKI BUSINESS COLLEGE
ICBS ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ICON COLLEGE
MBS ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΚΡΗΤΗΣ/ MBS COLLEGE OF CRETE
MEDITERRANEAN COLLEGE
NEW YORK COLLEGE
SAE CREATIVE MEDIA COLLEGE
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΚΤΟ/ ΑΚΤΟ COLLEGE
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΒΑΚΑΛΟ ART & DESIGN
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
EPSILON NET COLLEGE
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ/ METROPOLITAN COLLEGE
CITY COLLEGE
ΚΟΛΛΕΓΙΟ I.S.T.
ΚΟΛΛΕΓΙΟ RENE DESCARTES
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ-ICPS
WEBSTER ΑΘΗΝΩΝ/ WEBSTER ATHENS
THE AMERICAN COLLEGE OF GREECE (Deree) – ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΠΕΡΡΩΤΗΣ
ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΟΛΛΕΓΙΟ INTERNATIONAL MANAGEMENT STUDIES/ IMS COLLEGE
SCG ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ – SCG
SCIENTIFIC COLLEGE OF GREECE
Σ.Β.Ι.Ε. ΚΟΛΛΕΓΙΟ
UNICERT COLLEGE
Διαβάστε επίσης:
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Με ποια κριτήρια θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025
Βορίδης: Τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ερωτήσεις – απαντήσεις για τα κριτήρια και για τα δημόσια ΑΕΙ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ