ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων, καθώς το προεδρικό διάταγμα του 2007 εξαιρούσε σημαντικές ομάδες-ειδικότητες στρατιωτικών αλλά και αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, παρότι στην πράξη πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Πλέον όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα καθώς μπορούσαν μόνο όσοι κατατάχτηκαν μετά την 01/01/2011 να αναγνωρίζουν τη μάχιμη πενταετία. Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί για τα πέντε έτη είναι 2.390,20 €, δηλαδή 39,87 € το μήνα για πέντε χρόνια (60 μήνες). Το ποσό αυτό προκύπτει από τον συντελεστή 20% (εισφορές εργοδότη και εργαζομένου) επί των πενθημέρων και παραμένει μέχρι και σήμερα σταθερό λόγω του ότι δεν έχει αλλάξει το ποσό αποζημίωσης της εργασίας πέραν του πενθημέρου.
Η μάχιμη πενταετία δεν αποτελεί πλασματικό χρόνο αλλά πραγματικό καθώς αντιστοιχεί στις ημέρες εργασίας κατά το πενθήμερο, σε σύνολο ασφαλιστικών εισφορών 40 ετών.
Αρχικά την μάχιμη πενταετία μπορούσαν να αναγνωρίσουν όσοι είχαν καταταγεί έως την 31-12-2010. Την 21/05/2019 εκδόθηκε η υπ. αριθμ Φ10042/40444/1053 εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας, σύμφωνα με την οποία αυτοί που κατατάσσονται από την 01.01.2011 και μετά, μπορούν και εκείνοι να αναγνωρίσουν την μάχιμη πενταετία καταθέτοντας σχετική αίτηση και καταβάλλοντας τις ίδιες εισφορές. Η μάχιμη πενταετία προσμετράει μετά τα εικοσιπέντε έτη (25) πραγματικής υπηρεσίας.
Τονίζεται εδώ ότι οι συνάδελφοι που κατατάχτηκαν μετά την 01/01/2011 εκτελούν τα ίδια καθήκοντα και έχουν τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που αναγνωρίζουν τη μάχιμη πενταετία και θεωρούμε αυτονόητο ότι για λόγους ισονομίας άπαντες πρέπει να έχουν το δικαίωμα αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας με ποσοστό 20% της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου ως ισχύει σήμερα.
Άλλωστε τούτο πραγματοποιήθηκε χάρη στην μεγάλη επιτυχία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. να πείσει με αδιάσειστα επιχειρήματα την προηγούμενη Κυβέρνηση ώστε να μην ισχύσουν οι διατάξεις του ν. 4387/2016 για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας που θα επέφεραν τεράστια αύξηση στο χρηματικό ποσό που θα απαιτούνταν για την αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας, αλλά αντιθέτως να εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του ν.3386/2010 και μάλιστα ο αναγνωρίσιμος χρόνος να μην λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών από την 1/1/2002 και εφεξής, αλλά μόνο για τον καθορισμό του ποσοστού αναπλήρωσης.
Στα 40 έτη μπορούν να βγουν στη σύνταξη οι ένστολοι χωρίς όριο ηλικίας, ή στα 35 έτη με όριο ηλικίας ενώ ευνοούνται πιο πολύ οι τρίτεκνοι καθώς και όσοι αποστρατεύονται λόγω αναπηρίας.
Οι στρατιωτικοί συνταξιοδοτούνται με προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει 24,6 έτη υπηρεσίας, στα οποία συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική τους θητεία (κατόπιν εξαγοράς), καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.
Οι παλαιοί μέχρι το 1992 ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τα 24,6 έτη έως το 2014 μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας μόλις συμπληρώσουν τον απαιτούμενο συνολικό χρόνο υπηρεσίας.
Όσοι συμπληρώνουν τα 24,6 έτη από το 2015 και μετά, που είναι οι νέοι από 1993 και μετά υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, αποχωρούν είτε με 40 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας είτε με ηλικιακό όριο 60 ετών (και 24,6 έτη τουλάχιστον) είτε με το ηλικιακό όριο αποστρατείας βάσει ετών παραμονής στον αντίστοιχο βαθμό, και εφόσον συμπληρώνουν 35ετία.
Διαβάστε επίσης: