ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αυτή η κρίση επηρεάζει πρώτα από όλα τα παιδιά της Κιβωτού», επισήμανε η Αλεξάνδρα Μαρτίνου. Όλοι τη γνωρίζουν ως αφοσιωμένη πρόεδρο στην ένωση Μαζί για το Παιδί. Ωστόσο, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διορίστηκε προσωρινά και Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην Κιβωτό του Κόσμου.
Με την ολοκλήρωση έξι μηνών, η Αλεξάνδρα Μαρτίνου και το ΔΣ (όλοι επιφανείς επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία στην παιδική προστασία), ανακοινωσε την Αναφορά Προόδρου (Νοέμβριος 2022 – Μάιος 2023) με τα αποτελέσματα των εργασιών τους.
Οι περισσότεροι ίσως θυμούνται στην εκπνοή του προηγούμενου έτους, το ξέσπασμα του σκανδάλου γύρω από τον ιδρυτή της Κιβωτού πατέρα Αντώνιο. Αφορά οικονομικές ατασθαλίες αλλά και καθημερινή κακοποίηση των παιδιών έως και σεξουαλικά εγκλήματα για ασέλγεια εις βάρος των ανηλίκων που πρόσεχε.
Σε αυτό αναφέρεται η Αλεξάνδρα Μαρτίνου μιλώντας για την κρίση της Κιβωτού.
«Για το καλό αυτών των παιδιών ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της πολιτείας να αναλάβουμε τη διαχείριση αυτής της μεταβατικής περιόδου», δήλωσε η Αλεξάνδρα Μαρτίνου. «Για αυτό, εργαζόμαστε εντατικά για να θέσουμε τις βάσεις για έναν φορέα-πρότυπο για την παιδική προστασία στην Ελλάδα, που θα διαπνέεται από διαφάνεια και εξωστρέφεια. Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά».
Η προσωρινή διοίκηση έθεσε ως πρωταρχικό της μέλητα τη φροντίδα των παιδιών που υποστηρίζονται από την Κιβωτό του Κόσμου, σε επτά Σπίτια Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης καθώς και στον Παιδικό Σταθμό. Ανέλαβε την ευθύνη να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του οργανισμού και παράλληλα να εφαρμόσει ειδική νομοθεσία για την παιδική προστασία στο σύνολο της δραστηριότητάς του.
Η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου οργάνωσε τις ενέργειές της σε τομείς που σε αδρές γραμμές εστίασαν στα εξής:
Δημιουργία ασφαλούς, σύγχρονου και κατάλληλου περιβάλλοντος για τα παιδιά.
Διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Κιβωτού με βάση τη νομοθεσία και τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.
Συνεργασία με καταρτισμένο και κατάλληλο προσωπικό για όλους τους ρόλους και όλες τις δομές του οργανισμού.
Επιτάχυνση των διαδικασιών αναδοχών και υιοθεσιών, σύμφωνα πάντα με το πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.
Η Γενική Διευθύντρια στην Κιβωτό του Κόσμου Μαρία Χατζηνικολάκη αναφέρει ότι η επίμαχη υπόθεση της Κιβωτού «επηρέασε όλο το οικοσύστημα της κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη του κόσμου κλονίστηκε. Τα παιδιά της Κιβωτού όμως παραμένουν εδώ και χρειάζεται να νιώθουν ασφαλή. Αυτή είναι συλλογική υποχρέωση. Εμείς, κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας και της κοινωνίας για να τα καταφέρουμε, γιατί η παιδική προστασία είναι υπόθεση όλων μας».
Αναφορά προόδου
«Είμαστε υπερήφανοι για την σύσταση της πρώτης Επιστημονικής Επιτροπής για την Παιδική Προστασία στην Κιβωτό του Κόσμου τον Απρίλιο του 2023», σημειώνουν στην αναφορά τους.
Επιτροπή
Η Επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και νομικούς της χώρας και λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβουλευτικά στο προσωρινό ΔΣ σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών και του προσωπικού της Κιβωτού, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του τραύματος αλλά όχι μόνο.
Απαρτίζεται από τους:
Νικηφόρος Διαμαντούρος (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρώτος Συνήγορος του Πολίτη, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Θάλεια Δραγώνα (Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), η Δανάη Παπαδάτου (Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), η Φωτεινή Τσαλίκογλου (Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συγγραφέας).
Εσωτερική διακυβέρνηση
Φροντίζουν για την εσωτερική διακυβέρνηση με ενέργειες όπως:
Στελέχωση όλων των σπιτιών μας με την προβλεπόμενη αναλογία παιδαγωγών, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών υπευθύνων και
βοηθητικού προσωπικού.
Κατάρτιση οργανογράμματος και ακριβή κατανομή/περιγραφή ρόλων για την ορθή εσωτερική δομή του οργανισμού και την επανεκκίνηση του.
Έναρξη διαδικασίας για υιοθέτηση Πολιτικής κατά της Βίας και Παρενόχλησης.
Επεξεργασία και θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας εργαζομένων.
Έναρξη διαδικασίας κατάρτισης Κανονισμού Εργασίας κατά το ν.δ. 3789/1957.
Δημιουργία και εφαρμογή ενιαίων και δημοσιοποιημένων κανονισμών λειτουργίας των δομών μας σε όλη την Ελλάδα.
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
Σημαντικό μέρος των ενεργειών τους αφορά στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη αυτών των παιδιών.
Ενίσχυσαν σημαντικά την ψυχοκοινωνική υπηρεσία με διεπιστημονική ομάδα κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, και εξωτερικών συνεργατών – επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Ακολουθούν συγκεκριμένη, μεθοδική και συστηματική μεθοδολογία.
Εφαρμογή υποχρεωτικής κλινικής εποπτείας προσωπικού.
Επαναξιολόγηση σχέσεων μεταξύ των ανηλίκων και των βιολογικών τους οικογενειών, με στόχο την ενδυνάμωση των μεταξύ τους δεσμών, όπου αυτό είναι εφικτό.
Επανασύνδεση αδερφών που φιλοξενούνται στα Σπίτια Φιλοξενίας του φορέα, με δια ζώσης επικοινωνίες, επισκέψεις, και με επόμενο στόχο τη μόνιμη επανένωση αδελφών και την από κοινού φιλοξενία στα σπίτια μας.
Σχεδιασμός για ανακατανομή των παιδιών στα Σπίτια, με στόχο την επανένωση αδελφών, αλλά και την πρόσβαση των μεγαλύτερων παιδιών στον αστικό ιστό.
Συστηματική ολοκλήρωση Αναδοχών – Υιοθεσιών με ταχύτητα και υπευθυνότητα, σύμφωνα με το πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού. Από τις 22 Νοεμβρίου 2022 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί εννιά αναδοχές και επτά υιοθεσίες ανηλίκων.
Πλαισίωση των παιδιών και οικογενειών και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδοχής για τη διασφάλιση της συναισθηματικής,
ψυχολογικής, οικονομικής, και κοινωνικής υποστήριξής τους.
Κατάργηση υποχρεωτικής παρακολούθησης στα τεχνικά εργαστήρια της Κιβωτού, καθώς και της παιδικής εργασίας με τη μορφή διακονημάτων.
Υγεία και ασφάλεια
Έχουν φροντίσει για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών:
Επικαιροποίηση όλων των ιατρικών φακέλων των παιδιών και δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων.
Αξιολογήσεις παιδιών από επίσημους διαγνωστικούς φορείς (Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. Ιατροπαιδαγωγικά Τμήματα Νοσοκομείων, και Κέντρα Ψυχικής Υγείας) για τη διάγνωση μαθησιακών και συναισθηματικών αναγκών κάθε παιδιού και σχεδιασμός θεραπευτικού πλάνου για ειδικές θεραπείες.
Εφαρμογή HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) για την δημιουργία και τήρηση πρωτοκόλλων σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας ενός προϊόντος ή είδους, όπως της παραλαβής, της συντήρησης, και της χρήσης τροφίμων, πρωτόκολλα επικινδυνότητας, διαγράμματα ροής τροφίμων, κ.α.
Διατροφικό πρόγραμμα (μενού) που ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ.
Εργασιακές σχέσεις
Η διοίκηση ασχολείται επίσης με τις Εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στην Κιβωτό. «Στόχος μας η δημιουργία και εφαρμογή νόμιμων και οργανωμένων εσωτερικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα και όλα τα τμήματα της». Αυτό σημαίνει:
Επανεξέταση όλων των φακέλων προσωπικού και εργαζομένων σε όλες τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου.
Διασφάλιση απασχόλησης ατόμων με τα κατάλληλα και απαιτούμενα προσόντα και την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων (π.χ. πτυχίο, άδεια διαμονής και εργασίας κλπ.)
Απόλυτη συμμόρφωση με τον νόμο.
Τήρηση διαδικασιών προδήλωσης υπερωρίας και καταβολή των νόμιμων προσαυξήσεων για υπερεργασία, υπερωρία, νυχτερινό ωράριο, καθώς και εργασία σε ημέρες αργίας και Σαββατοκύριακα, σε όλο το προσωπικό του οργανισμού.
Συνεργασία με περισσότερους ιατρούς εργασίας, ώστε να υπάρχει επάρκεια για όλο το προσωπικό κάθε δομής.
Διαρκή έλεγχο για τον εξορθολογισμό δαπανών και των μισθών των εργαζομένων, σύμφωνα πάντα και με την κείμενη νομοθεσία.
Εσωτερική διακυβέρνηση
«Κύριο μέλημα μας είναι η στελέχωση όλων των σπιτιών μας με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία για την παιδική προστασία. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία νέου κανονιστικού πλαισίου για την εσωτερική διακυβέρνηση του φορέα».
Τέλος η διοίκηση οργανώνει, εξυγιαίνει τα εξής:
– Χαρτοφυλάκιο κινητής και ακίνητης περιουσίας.
– Εγκαταστάσεις και Σπίτια Φιλοξενίας.
– Αποθήκες και τη Διαχείριση ειδών.
Σύνολο, ασχολείται ενδελεχώς με οκτώ τομείς.
Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά πως θα έχει ολοκληρώσει το έργο που του ανατέθηκε από την πολιτεία ως τη λήξη της θητείας του τον Νοέμβριο του 2023.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση