ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το deal Ιβάν – Κοκλώνη, το συμβόλαιο της Μενεγάκη, το «διαζύγιο» Ακρίτα με Κυριακού και τι συμβαίνει με τη Φαίη Σκορδά
Απορίες γεννά το πρόσφατο περιστατικό με τον κεραυνό που «χτύπησε» την Ακρόπολη, σχετικά με το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα αλεξικέραυνα που είναι εγκατεστημένα στο χώρο και αν θα μπορέσουν να προστατεύσουν καλύτερη την επόμενη φορά, τόσο το ίδιο το μνημείο, όσο και τους ανθρώπους που το επισκέπτονται.
Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έγινε την περασμένη Τετάρτη, όταν, κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας, που έπληττε την Αττική, ένας κεραυνός έπεσε στο Ερέχθειο της Ακρόπολης, τραυματίζοντας μάλιστα ελαφρά τέσσερις ανθρώπους, δύο αρχαιοφύλακες και δύο τουρίστες.
Το εν λόγω συμβάν έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί για το μέρος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, αποδεικνύοντας ότι πιθανώς τα αλεξικέραυνα είναι παλιά, έχουν υποστεί φθορά και δεν λειτουργούν επαρκώς.
Σημειώνεται ότι ο ένας εκ των δύο αρχαιοφυλάκων που τραυματίστηκαν προχώρησε σε δηλώσεις, εξηγώντας «Ήμουν στο κουβούκλιο και βγήκε μια λάμψη, με χτύπησε αυτή η λάμψη. Έπεσα κάτω, πόνεσα δεν ξέρω, δεν θυμάμαι πώς χτύπησα, τι πετάχτηκε δεν θυμάμαι και προσπάθησα να βγω έξω. Βγήκα έξω και ήμουν σε slow motion. Αλλού πατούσα κι αλλού βρισκόμουν, δεν ήξερα τι γινόταν, με βοήθησαν, πήγα στο φυλάκιο, μου είπαν ότι έπεσε κεραυνός και ήρθε η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ και με πήρε». Η κατάστασή του αρχαιοφύλακα είναι υπό έλεγχο, ωστόσο έχει υποστεί εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο.
Ο Παναγιώτης Ιακωβάκης, τεχνικός αντικεραυνικής προστασίας στην Ακρόπολη, μίλησε στο Open για το φαινόμενο που ονομάζεται «υπερπήδηση». Όπως εξήγησε, ο κεραυνός έπεσε στο αλεξικέραυνο και έπειτα το ρεύμα οδηγήθηκε σε σημείο που υπήρχε καλύτερη αγωγή, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν ασχολείται κανένας. Δεν ενδιαφέρεται κανένας, πρέπει να γίνει κάτι για να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Ιακωβάκης.
Επιπροσθέτως, ο τεχνικός διευκρίνισε πως μεγάλες επιχειρήσεις, σχολεία και εκκλησίες είναι απροστάτευτα και προσθέτει: «Πολλές φορές είναι προτιμότερο να μην τοποθετήσουμε αλεξικέραυνο, παρά να κάνουμε είτε μια κακή εγκατάσταση, ή να αφήσουμε μια ασυντήρητη εγκατάσταση, χωρίς να ξέρουμε εάν το αλεξικέραυνο δουλεύει ή δεν δουλεύει».
Όπως υποστηρίχθηκε, τα αλεξικέραυνα, αν και αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν σε προβλεπόμενα σημεία, δεν συντηρούνται και πλέον δεν είναι αποτελεσματικά. Μάλιστα, πολλές φορές άγνωστοι αφαιρούν τον χαλκό από αυτά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άνοιξε και πάλι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεραυνός έπεσε στην Ακρόπολη – 4 τραυματίες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκλεισε Ακρόπολη – Εκκενώνεται ο αρχαιολογικός χώρος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα – Απόψε η τελετή έναρξης
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη