ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική εξακολουθούν και σήμερα να βιώνουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Ελλάδα και την Ισπανία, συνοδεύεται από δασικές πυρκαγιές, με τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.
Από την Καλιφόρνια μέχρι την Κίνα, οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Από τη Γενεύη, ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόνισε ότι η υπερβολική ζέστη επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους εκείνους που δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις συνέπειες: τους ηλικιωμένους, τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά και τους φτωχούς και τους άστεγους.
Ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά η πίεση που δέχονται τα συστήματα υγείας.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος, οι πρώτες 15 ημέρες του Ιουλίου ήταν οι πιο θερμές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αν συνεχιστεί η τάση αυτή, ο φετινός Ιούλιος θα γίνει ο θερμότερος στην ιστορία, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ευρώπη, πολλές περιοχές έχουν τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω του «ακραίου κινδύνου» που συνιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες.
Μετά τον «Κέρβερο», στα βόρεια παράλια της Μεσογείου έφτασε ο καύσωνας «Χάρων». Στη νότια Γαλλία, έσπασαν ρεκόρ δεκαετιών, κυρίως στις Άλπεις, τα Πυρηναία και την Κορσική, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι κατά 8-11,9°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή.
Στην Ισπανία «δεν μπορούμε να σταθούμε στον δρόμο, είναι φρικτό», είπε η Λίντια Ροντρίγκεθ, 29 ετών, που πήγε στη Μαδρίτη για τις διακοπές της. «Εγώ κατάγομαι από τη Σεβίλη, είμαι συνηθισμένη στη ζέστη, όμως εδώ ασφυκτιούμε», πρόσθεσε. Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet ανέφερε ότι τα θερμόμετρα έδειξαν 45,3 βαθμούς στο Φιγκουέρες της Καταλονίας και 43,7 στις Βαλεαρίδες.
Στην Ιταλία, 20 πόλεις είναι σε κατάσταση συναγερμού. Στη Ρώμη τα θερμόμετρα έδειξαν 40°C, πλησιάζοντας το «απόλυτο ρεκόρ» των 40,5°C που χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2007.
Την Τρίτη, η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην Ιταλία ήταν οι 44 βαθμοί στη Ραγκούσα της Σικελίας. «Στη Νάπολη, αν κρατάς και βαλίτσες, μπορείς να περπατήσεις για δέκα λεπτά και μετά πεθαίνεις», είπε η Έρικα Λέβλερ, μια 24χρονη φοιτήτρια που περνά τις διακοπές της στη νότια Ιταλία. Πάντως «είναι καλύτερα εδώ από τη Ρώμη, γιατί υπάρχει η θάλασσα», σχολίασε.
Ο ΟΗΕ κάλεσε όλον τον κόσμο να προετοιμαστεί για «πιο έντονα κύματα ζέστης», προτρέποντας τους πολίτες να ετοιμάσουν «σχέδιο δράσης» για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες, μέρα και νύχτα.
Στο Πεκίνο έσπασε ένα ρεκόρ 23 ετών: επί 27 συνεχείς ημέρες το θερμόμετρο δείχνει πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου.
Στο Ιράκ, τα κεντρικά και τα νότια της χώρας βιώνουν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 45 βαθμούς και, κατά τόπους, πλησιάζουν τους 50. Αύριο Πέμπτη προβλέπεται ότι η Βασόρα θα «φλέγεται» στους 50 βαθμούς και ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής αποφάσισε να κηρύξει αργία την ημέρα αυτήν για τις διοικητικές υπηρεσίες.
Άλλο ένα ρεκόρ, ηλικίας 49 ετών, καταρρίφθηκε στο Φοίνιξ, στην Αριζόνα: για 19η ημέρα η θερμοκρασία ξεπερνά τους 43,3 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας που πλήττει τις νότιες ΗΠΑ ευνοεί τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, όπου χρειάστηκε να εκκενωθούν κοινότητες. Στη μεγαλύτερη από αυτές τις πυρκαγιές, την αποκαλούμενη «Ράμπιτ», έχουν καεί μέχρι στιγμής 32.000 στρέμματα.
Στον Καναδά υπάρχουν 885 ενεργά πύρινα μέτωπα, με τα 566 από αυτά να μαίνονται «εκτός ελέγχου», σύμφωνα με το Διυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (CIFFC). Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 110 εκατομμύρια στρέμματα από την αρχή του έτους.
Ιταλία: 18 πόλεις σε επιφυλακή για τις ακραίες θερμοκρασίες
Όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές, 18 πόλεις της χώρας πρόκειται να παραμείνουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, εξαιτίας του κύματος καύσωνα που πλήττει την χώρα.
Έντονη ζέστη θα καταγραφεί κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες της χώρας, ενώ στη βόρεια Ιταλία οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν.
Το ιταλικό υπουργείο Υγείας συνιστά μεγάλη προσοχή και την αυριανή ημέρα. Ειδικότερα επισημαίνει ότι κατά τις μεσημεριανές ώρες θα πρέπει να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο τις μετακινήσεις τους οι πολίτες που κατοικούν στις περιοχές του Μπάρι, της Φλωρεντίας, της Κατάνης στην Σικελία, στο Ρήγιο της Καλαβρίας και στη Ρώμη.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η υψηλότερη θερμοκρασία (42 βαθμοί Κελσίου) πρόκειται να καταγραφεί στην Σαρδηνία, όπου σήμερα ο υδράργυρος άγγιξε τους 47,7 βαθμούς.
Στο μεταξύ, το 25% των ασθενών που το τελευταίο τριήμερο μεταφέρθηκε στα Επείγοντα των ιταλικών νοσοκομείων, παρουσίαζε προβλήματα υγείας συνδεδεμένα με τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και το υψηλό ποσοστό υγρασίας. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν συνολικά κατά 20%.
Από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1500, για παροχή χρήσιμων πληροφοριών στους πολίτες, τόσο σχετικά με το πώς πρέπει να προστατεύονται από τη ζέστη, όσο και με το πού μπορούν να αποταθούν σε περίπτωση ανάγκης.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εξηγούν ότι, κυρίως, οι ηλικιωμένοι υποφέρουν λόγω της παρατεταμένης ζέστης των τελευταίων ημέρων και ζητούν από τους συγγενείς, αλλά και τους «οικογενειακούς γιατρούς» κάθε περιοχής, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθούν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, με κύριο στόχο να μην αναγκάζονται να βγαίνουν από τα σπίτια τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους το χωριό Απόλλωνα στη Ρόδο
Βρετανία: Η τράπεζα Coutts έκλεισε τους λογαριασμούς του Νάιτζελ Φάρατζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών