Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Άκης Σκέρτσος: Συμμετοχή των δικαστών στην επιλογή των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων

Άκης Σκέρτσος

Άκης Σκέρτσος

«Η συμμετοχή του δικαστικού σώματος στην επιλογή των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων αποτελεί κρίσιμο δείκτη για το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», επισημαίνει, σε ανάρτησή του, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Είναι μάλιστα», προσθέτει, «μια από τις πάγιες συστάσεις που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των σχετικών εκθέσεων που αξιολογούν την κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα μας, που έως σήμερα έμενε ανεφάρμοστη.

Γι’ αυτό και η προτεινόμενη μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο άρθρο 27 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το Υπ. Δικαιοσύνης αυτή την εβδομάδα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο παρέχοντας στο δικαστικό σώμα αυτή τη δυνατότητα, αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», υπογραμμίζει επίσης και εξειδικεύει:

«Η συγκεκριμένη δυνατότητα δίνεται ως έκφραση γνώμης των ανωτάτων δικαστηρίων, στο πλαίσιο των ορίων που θέτει το Σύνταγμά μας, μέσω ψηφοφορίας που θα διενεργείται στις ολομέλειές τους. Να πούμε επίσης εδώ ότι αποφασιστικό όργανο για την επιλογή των δικαστικών ηγεσιών με βάση το ελληνικό Σύνταγμα ήταν και παραμένει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο όμως θα πρέπει να αξιολογεί και να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη και των ίδιων των δικαστικών σωμάτων. Πρόκειται για πρόβλεψη που εφαρμόζεται ήδη με διάφορες παραλλαγές, πλήρως ή μερικώς αναλόγως του Συντάγματος κάθε χώρας, σε Γερμανία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία και Αυστρία».

Με αυτό τον τρόπο «κλείνουμε άλλη μια εκκρεμότητα που μας χώριζε έως σήμερα από το ευρωπαϊκό θεσμικό περιβάλλον, εφαρμόζοντας τη δέσμευση μας για σταθερή σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα κρίσιμα πεδία της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής ζωής… και συνεχίζουμε!», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, που κλείνει την ανάρτησή του απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Ελπίζω η μεταρρύθμιση αυτή να υπερψηφιστεί από την αντιπολίτευση ώστε να αποδείξει στην πράξη και με ειλικρίνεια το ενδιαφέρον της για το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας». Καταλήγοντας, ο Άκης Σκέρτσος απονέμει τα εύσημα στους Γιώργο Φλωρίδη, Ιωάννη Μπούγα, Στέλιο Κουτνατζή και Γιώργο Μυλωνάκη.

 

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Σούπερ άνοδος 19,3% για Attica, νέο υψηλό 24 ετών για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μεγάλο μάζεμα στα ΕΛΠΕ με 750 χιλ. τμχ., μετά το μέρισμα

Νάνσι Πελόζι: Καλεί τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποφασίσει σύντομα αν θα παραμείνει υποψήφιος επειδή “ο χρόνος πιέζει”

Όμιλος Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 8% στο πρώτο εξάμηνο – Κατεβάζει τον πήχη για τα κέρδη του 2024