Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Black out – Microsoft: Ακυρώσεις και μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία»

Χάος και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το παγκόσμιο μπλακ άουτ λόγω των προβλημάτων στην Microsoft προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλά αεροδρόμια, αλλά και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συγκεκριμένα στον ελληνικό αεροδρόμιο παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των αεροπορικών εταιρειών που επλήγησαν από την βλάβη στα συστήματα της Microsoft και της εταιρείας Crowdstrike.

Εκτός όμως από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις εντοπίζονται και στο αεροδρόμιο Μακεδονία.

Πάντως, τα προβλήματα στο βασικό αεροδρόμιο της χώρας δεν είναι τόσο μεγάλα όσο σε αυτά του εξωτερικού, ωστόσο, παρατηρούνται ουρές στα γκισέ και σίγουρα θα χρειαστούν ώρες προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ομως, λόγω των ακυρώσεων και μεγάλων καθυστερήσεων σε ξένα αεροδρόμια είναι λογικό να υπάρξει ντόμινο που επηρεάζει και το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πηγές από το αεροδρόμιο ανέφεραν ότι αρχικά υπήρξε πρόβλημα στο check-in’ και στη συνέχεια το πρόβλημα πήγε στο σύστημα χειροκίνητης λειτουργίας. Τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως σε μικρότερες αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα της Microsoft. Είναι φυσιολογικό να υπάρξουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια, αλλά γενικά η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, από το πρωί έχουν ακυρωθεί τρεις – εκ των συνολικά πέντε – πτήσεων προς ΗΠΑ και μικρός αριθμός προς ευρωπαϊκούς και άλλους προορισμούς, καθώς ορισμένα αεροδρόμια του εξωτερικού παραμένουν κλειστά εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων. Αν και ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα έχουν καταφύγει σε … παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ). Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, αν και είναι περιορισμένες, οι καθυστερήσεις υφίστανται.

Με ανάρτησή του στο X το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος καλεί τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν πρώτα με την αεροπορική τους εταιρεία.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

Σε ανακοίνωσή της πριν από μερικές ώρες το αεροδρόμιο ανέφερε:

Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

«Η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί.

Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας».

Αναφορά στο θέμα έχει κάνει και η έτερη εταιρεία, η Sky Express:

«Η SKY express, με αφορμή τα δημοσιεύματα εγχώριου και διεθνούς Τύπου αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν παρουσιαστεί σε αεροπορικές εταιρείες λόγω προβλήματος σε πάροχο συστήματος, ενημερώνει το επιβατικό της κοινό ότι οι πτήσεις της πραγματοποιούνται κανονικά, και η επιχειρησιακή λειτουργία της εταιρείας δεν έχει επηρεαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολλές είναι οι αναρτήσεις επιβατών που έχουν «κολλήσει» στο αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα ένας αναφέρει:

«Είμαι κολλημένος στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Μας είπαν ότι όλα τα δίκτυα της Microsoft, οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ είναι εκτός λειτουργίας. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα σχέδιο πτήσης, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Μόλις έλαβα ένα μήνυμα από έναν φίλο ότι τα τραπεζικά δίκτυα είναι εκτός λειτουργίας στη χώρα του (Ευρώπη). Πείτε μου ότι δεν πρόκειται για επίθεση στον κυβερνοχώρο…».

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία τεχνικού προβλήματος των εφαρμογών και υπηρεσιών της 365, αλλά τα κατάλοιπα των συνεπειών από τα προβλήματα κυβερνοασφάλειας εξακολουθούν να επηρεάζουν κάποιους πελάτες.

Διαβάστε επίσης:

CrowdStrike: Ποια είναι η εταιρεία που προκάλεσε το παγκόσμιο black out – Ο ιδρυτής της και το μοιραίο update
Microsoft – αεροδρόμια: Περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί – Τι συμβαίνει σε Αθήνα, Ηράκλειο, Λονδίνο, Βερολίνο
Κτηματολόγιο: Πάνω από 400 οι κυβερνοεπιθέσεις – Απέτυχε η εισβολή κακόβουλου χρήστη