ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ένα έκτακτο σχέδιο ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας COVID – 19, επιστήμονες και κυβέρνηση θα επιχειρήσουν μέσα από νέα στοχευμένα μέτρα να κόψουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορονοϊού, κυρίως στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές όσο και στις λιγότερο φορτωμένες με ιικό φορτίο περιοχές της χώρας.
Στόχος του σχεδίου που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αποφευχθεί άμεσα τουλάχιστον ένα γενικευμένο lockdown στη χώρα μετά τους τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Χθες ανακοινώθηκαν 1.211 κρούσματα, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τα πολύ περισσότερα κρούσματα που καταγράφονταν τις προηγούμενες ημέρες, καθώς αποδίδονται στην προχθεσινή αργία της 28ης Οκτωβρίου και στον χαμηλότερο αριθμό τεστ που έγιναν. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων καθιστά τα μέτρα αναπόφευκτα, αφού ο αριθμός τους αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες, φτάνοντας ίσως και τα 2.000 κρούσματα.
«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχε ως αντικείμενο τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και σήμερα συσκέψεις με στενούς συνεργάτες και λοιμωξιολόγους, πριν καταλήξει στο μείγμα των μέτρων.
Όπως δήλωσε χθες κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο Νίκος Χαρδαλιάς, «υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις» προϊδεάζοντας ουσιαστικά για τους τομείς στους οποίους θα παρθούν πιο αυστηρά μέτρα.
Στο προσκήνιο βρίσκονται ορισμένα βασικά σενάρια, όπως αυτά προκύπτουν από τις συνεχείς συζητήσεις των ειδικών, τα οποία θα ανακοινώσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αναβολή της μετάδοσης του μηνύματός του, λόγω των τραγικών γεγονότων από τον σεισμό των 6,7 ρίχτερ στην Σάμο. Δεδομένο θεωρείται το μέτρο για τη χρήση μάσκας παντού, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί οριζόντια και για διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι ειδικοί εισηγήθηκαν μεταξύ άλλων κλείσιμο της εστίασης, εκτός από delivery και takeway παραγγελίες, απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 23.00 για τις πορτοκαλί περιοχές καθώς και αναστολή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων, μέτρο που επηρεάζει και τα γυμναστήρια.
Παράλληλα, οι προτάσεις των ειδικών αφορούν σε απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός των πορτοκαλί περιοχών, αύξηση της τηλεργασίας έως και 60%, όπου είναι εφικτό, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε επίπεδο επικράτειας, αλλά και αύξηση της τηλεκπαίδευσης στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όλης της χώρας.
Καραμανλής: Ενδεχόμενοι περιορισμοί στις μετακινήσεις
Μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί στους επιβαρυμένους νομούς και να υπάρχουν μετακινήσεις μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες δήλωσε πριν από λίγο στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. “Αλλά ας μην προτρέχουμε, ας περιμένουμε τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση” συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ήδη επτά περιφερειακές ενότητες στην χώρα βρίσκονται σε τοπικό lockdwon: Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη.
Από σήμερα το πρωί, πέρασαν στο επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, από τις 6:00 π.μ. της Παρασκευής θα ισχύσουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.
Παράλληλα, στο Επίπεδο 3 ανεβαίνουν εννέα Περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σε «πορτοκαλί» συναγερμό τίθενται οι Περιφέρειες Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Κιλκίς, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής.
Χθες, η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν περίπου τα μισά από τα συνολικά κρούσματα της χώρας, 335 η Αττική και 275 η Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε ακόμα 44 περιφερειακές ενότητες, με πρώτες στη σειρά κατάταξης τη Λάρισα και τις Σέρρες (51 κρούσματα), τη Ροδόπη (41), την Κοζάνη, τη Μεσσηνία και την Ξάνθη (30), τη Δράμα και τον Έβρο (24 και 23 κρούσματα αντίστοιχα), την Καβάλα (19) και τα Ιωάννινα (18).
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς εκ των οποίων οι 144 βρίσκονταν σε κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία της χώρας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων μέχρι χθες είχε φθάσει τους 122.
Εφιάλτης στην Αττική: 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού «δείχνουν» τα λύματα
Tην εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού κάνει ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επεξεργαζόμενος τα λύματα από το λεκανοπέδιο.
Η εικόνα που έχει το εργαστήριό του από την επεξεργασία των λυμάτων συνήθως βρίσκεται δύο-τρεις ημέρες μπροστά από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, όπως λέει στα ΝΕΑ.
Βάσει των στοιχείων από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας η εκτίμηση για τη Δευτέρα και την Τρίτη ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα έφταναν τις 28.000-40.000. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη διαπιστώθηκε μια απότομη και ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου σε σχέση με την εικόνα της περασμένης Τρίτης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;