Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Κοινωνία

Αδικεί ή αποθεώνει η ελληνική TV την Gay κοινότητα; – Ο Καπουτζίδης, οι ΛΟΑΤΚΙ+ και οι δημοσιογράφοι

Γιώργος Καπουτζίδης

Κανένα απολύτως παράπονο δεν θα πρέπει να έχει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα (Gay, Λεσβίες,  Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Κουίρ, Ιντερσέξ κά) με τα σήριαλ και τα ψυχαγωγικά προγράμματα στην ιδιωτική και δημόσια TV. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που ένας gay αποτελούσε μια ευτελή,  μια χυδαία και δακτυλοδεικτούμενη «καρικατούρα» της ελληνικής κοινωνίας, το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας, το «ξένο σώμα» μιας «κανονικής» παρέας, τον «αποδιοπομπαίο τράγο» στον εργασιακό χώρο.

Όσο οι οικογενειακές κωμικές και δραματικές σειρές στριμώχνονταν στο περιθώριο-ως βαρετές και «ξενέρωτες»-από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα, τόσο έδιναν ζωτικό χώρο και χρόνο στα μέλη της οικογένειας ΛΟΑΤΚΙ + για να μπορεί πλέον η ελληνική pop κουλτούρα να υπερηφανεύεται για 100% συμπεριληπτικότητα που καταλήγει ορισμένες φορές να αντικατοπτρίζει πλασματικά και δυσανάλογα μια συντηρητική ακόμη, κοινωνία.

Πράγματι, τα στερεότυπα ανήκουν σε τέτοιο βαθμό στο σκοτεινό παρελθόν, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της τηλεοπτικής παραγωγής που δείχνουν να έχουν εξαφανιστεί αποδίδοντας μια λανθασμένη, παραμορφωμένη εικόνα μιας Κοινωνίας που ουδέποτε εμπέδωσε την «πολιτική ορθότητα» σε κάποιο ανοιχτόμυαλο σχολείο ή πανεπιστήμιο – ούτε καν στην «αγία ελληνική οικογένεια» –που φυσικά επιμένει στις προκαταλήψεις. Από το μυθοπλαστικό «γυναικωτό» μοτίβο του Σταύρου Παράβα στις ταινίες της δεκαετίας του ‘70, ή την γκροτέσκα υποκριτική του Μάρκου Σεφερλή ντυμένου γυναίκα στις επιθεωρήσεις έχουμε περάσει σε νέους ρόλους που τοποθετούν τους gay, τις λεσβίες και τους binary στις προθήκες των σοβαρών μελών μιας κοινωνίας που τους (από)δέχεται όλους και όλες (και όλα). Μιας κοινωνίας που αποδέχθηκε τον καθοριστικό ρόλο-«ορόσημο» του Γιάννη στους «Απαράδεκτους» (Γιάννης Μπέζος), μιας κοινότητας που ήπιε το πικρό ποτήρι από τα σκηνοθετικά χέρια του Χριστόφορου Παπακαλιάτη το άγουρο ακόμη 2003, όταν πρώτος έβγαλε το φίδι από την τρύπα για λογαριασμό της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με το ανδρικό gay φιλί μεταξύ Κώστα Κάππα και Περικλή Ασημακόπουλου στο «Κλείσε τα μάτια» για να εισπράξει τη μήνι αλλά και το πρόστιμο των 100.000 ευρώ από το ΕΣΡ για το  κανάλι φιλοξενίας, τo Mega.

Στη συνέχεια η «Πολυκατοικία» κλιμάκωσε τον θετικό δείκτη αποδοχής της κοινωνίας για τη gay κοινότητα που παρακολούθησε σκηνές από μια κανονική σχέση ενός  ομόφυλου ζευγαριού με τους straight νοικοκύρηδες-τηλεθεατές να ταυτίζονται ως προς τις ζήλιες, τους τσακωμούς, τις απιστίες, τη φθορά του χρόνου. Normal People, σαν αυτούς…

Γκρίνια για τους δημοσιογράφους

Ωστόσο η κοινότητα των gay και γενικότερα η ΛΟΑΤΚΙ+ community θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζεται με τη δέουσα πολιτική ορθότητα από τη δημοσιογραφική «κάστα», τις ενημερωτικές εκπομπές, τα δελτία ειδήσεων και τον δημόσιο διάλογο στον οποίο συμμετέχουν δημοσιογράφοι.

Ορισμένοι μάλιστα από τους τηλεοπτικούς παρουσιαστές  υποστηρίζουν ανοιχτά ότι τα κανάλια πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλες τις απόψεις, συμπεριλαμβανομένων και των αντίθετων με τις θέσεις των ΛΟΑΤΚΙ, προκειμένου να ενισχύεται ο διάλογος και η κριτική σκέψη στην κοινωνία. Έτσι καλούν και τις δύο πλευρές δυσαρεστώντας τους ΛΟΑΤΚΙ+. Αντίθετα, άλλοι πιστεύουν ότι η φιλοξενία τέτοιων απόψεων μπορεί να ενθαρρύνει τη διασπορά μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ, θέτοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματά τους και την κοινωνική τους αποδοχή. Με αυτό το σκεπτικό αφήνουν εκτός τις διαφορετικές φωνές…

Έτσι έχουμε μια ταλάντωση στις απόψεις, από την φιλελεύθερη που αποδέχεται τον δικαιωματισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ έως και πιο mainstream που πιστεύει αν μη τι άλλο ότι πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις. Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό κίνητρο για όλα αυτά. Η τηλεθέαση. Ό,τι και αν πιστεύει ο κάθε δημοσιογράφος, παρουσιαστής, αρχισυντάκτης ή καναλάρχης σημασία έχει τι νούμερα θα φέρει μια εκπομπή με υψηλά και εκκωφαντικά κρεσέντο από τους καυγάδες στην «αρένα». Υπάρχει το μοντέλο του Σταύρου Θεοδωράκη που στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δίνει βήμα στη φωνή των παιδιών ηλικίας 16, 20 και 25 ετών που μεγάλωσαν σε οικογένειες ομοφυλόφιλων (25/01/2024) και υποδέχεται τη Χριστίνα Λεϊμονή και τη Βικτωρία Καλφάκη, στελέχη της Microsoft και της Google αντίστοιχα, που μεγαλώνουν μαζί την κόρη τους, τη Νιόβη, τον make-up artist Παντελή Τουτουντζή – πατέρα δύο παιδιών, την επιχειρηματία Φωτεινή Παντζιά, που έχει υιοθετήσει δύο παιδιά από την Αφρική… αλλά και τη Ντόρα Μπακογιάννη που λέει την άποψή της.

Υπάρχουν οι διευθυντές ειδήσεων που φιλοξενούν τα πλάνα από τις αντιδράσεις για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εστιάζοντας στα ράσα των παπάδων που διαφωνούν. Υπάρχει η «σχολή» της Μαρίας Αναστασοπούλου που στην εκπομπή της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου, φιλοξένησε στην «ΑΡΕΝΑ» υποστηρικτές αλλά και πολέμιους της κυβερνητικής πρότασης για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων που διατύπωσαν τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους με τους εκπρόσωπους της Εκκλησίας και «ειδικούς» να λένε τα δικά τους και τον Γιώργο Καπουτζίδη που «κουρδίζει» λόγω αναγνωρισιμότητας τη μηχανή των εκπομπών για τα θέματα αυτά, να θεωρεί ότι η άλλη άποψη δεν μπορεί να φιλοξενείται γιατί είναι αυτή που υποκινείται από ρατσισμό, σεξισμό, ομοφοβία και «οπλίζει» με οργή το χέρι του πατέρα και θείου που έσπασαν στο ξύλο το νεαρό όταν παραδέχθηκε τον διαφορετικό από αυτούς, σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Πράγματι η ελληνική TV φιλοξενεί εκπροσώπους και από τα δύο στρατόπεδα και σίγουρα αρκετοί πολέμιοι της ισότητας στα δικαιώματα μετατρέπονται σε influencers της αντίθετης άποψης. Όπως ο επιχειρηματίας μόδας Λάκης Γαβαλάς, ο οποίος επισήμανε τη σπουδαιότητα της μητρότητας σε ό,τι αφορά το μεγάλωμα ενός παιδιού ή ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς που τόνισε ότι «δεν μπορεί να διανοηθεί να μεγαλώνει ένα παιδί χωρίς τη μάνα του». Θερμή υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας η Έλενα Ακρίτα επιτέθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά της αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ Άριας Αγάτσα με αφορμή δήλωση του Γιώργου Καπουτζίδη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα media, άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο γνωστός ηθοποιός και σεναριογράφος, μιλώντας στην ΕΡΤ3, σημείωσε ότι συγκεκριμένη εκπομπή (εννοεί την «Αρένα» της Μαρίας Αναστασοπούλου) ζητούσε από ομόφυλα ζευγάρια να βγουν να μιλήσουν για την οικογένειά τους και τα δικαιώματά τους, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι απέναντί τους θα υπήρχαν άτομα που τάσσονταν κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου και θα τους επιτίθονταν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής σύνδεσης.

«Ας το ψάξει αυτό η ΕΣΗΕΑ»….που το ψάχνει ήδη

«Δεν τους ήθελαν να βγουν και να μιλήσουν για τα παιδιά τους, ήθελαν να τους χρησιμοποιήσουν για να γίνει καβγάς και να κάνουν νούμερα. Αυτό θα έπρεπε να το ψάξει η ΕΣΗΕΑ. Είναι πολύ συγκεκριμένη η εκπομπή που το έκανε» δήλωσε ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι και ο ίδιος έχει εξαπατηθεί καθώς τον κάλεσαν σε εκπομπή, χωρίς να γνωρίζει ότι οι άλλοι καλεσμένοι δήλωναν κατά του νομοσχεδίου.

Η εκπομπή “Super Κατερίνα” μετέδωσε το συγκεκριμένο απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιώργου Καπουτζίδη, που ζήτησε παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ και αμέσως μετά φιλοξένησε την αντιπρόεδρο της Ένωσης, Άρια Αγάτσα. Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέφερε ότι ο σεναριογράφος φυσικά και έχει δικαίωμα να αρνηθεί σε μια τηλεοπτική πρόσκληση. «Όμως, από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο εξής αντίλογος.

Η ενημέρωση δεν μπορεί να εξυπηρετείται μονόπλευρα. Όταν υπάρχει ένα θέμα που μας απασχολεί όλους και συζητιέται έντονα, είναι καλό για τους τηλεθεατές και τους ακροατές να μην ακούν μονόπλευρα για αυτό το θέμα. Και βεβαίως όλες οι απόψεις είναι σεβαστές» είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι ο Γιώργος Καπουτζίδης δεν προχώρησε σε κάποια συγκεκριμένη καταγγελία. Η τοποθέτηση αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, η οποία με ανάρτησή της, σχολίασε αυστηρά ότι η ομοφοβία δεν είναι άποψη αλλά σκοταδισμός. «Με αφορμή τις δηλώσεις Καπουτζίδη για τις ευθύνες της ΕΣΗΕΑ στη μη τήρηση της δεοντολογίας σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ+, η αντιπρόεδρος της Ένωσής μας κ. Άρια Αγάτσα, είπε σε τηλεοπτική εκπομπή το κλασικό: πρέπει να ακούγονται “όλες οι απόψεις”. “Όλες οι απόψεις”.

“Όλες οι απόψεις”, αυτή η μάστιγα. Κυρία Αγάτσα, η ομοφοβία δεν είναι “άποψη”. Είναι σκοταδισμός. Είναι μεσαίωνας, είναι βία, είναι πυρά μαγισσών. Είναι θάνατος. Τώρα που μιλάμε ένα 15χρονο αγόρι χαροπαλεύει στο νοσοκομείο επειδή ξυλοκοπήθηκε έως θανάτου σχεδόν από συγγενείς-τέρατα επειδή “ομολόγησε” πως ήταν ομοφυλόφιλο. Η ομοφοβία δεν είναι άποψη. Ο ρατσισμός κι ο φασισμός δεν είναι άποψη. Σκοτάδι είναι. Μαύρο, πίσσα, κατράμι» έγραψε χαρακτηριστικά.

Το αίτημα στην ΕΣΗΕΑ από το Ουράνιο Τόξο

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι λοιπόν δυσαρεστημένη. Χτυπά την πόρτα του ΕΣΡ, μιλά με υπουργούς, ζητά συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ. Εκ μέρους των οικογενειών «Ουράνιο Τόξο» η πρόεδρος Στέλλα Μπελιά σε επιστολή της στο Δ.Σ. αναφέρει: «Παρά τη θεσμοθέτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, που αποκλειστικό σκοπό είχε την αναγνώριση δικαιωμάτων πολιτών και ειδικότερα ΛΟΑΤΚΙ+ βρισκόμαστε καθημερινά σε κατάσταση υπεράσπισης του αυτονόητου. Να πρέπει να απαιτήσουμε ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να μας αναγνωρίζεται τουλάχιστον το δικαίωμα του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο βασικότερος σύμμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας είναι η δημοσιογραφία που οφείλει να μεταδίδει την πληροφορία και την είδηση ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις ή πεποιθήσεις σύμφωνα με τις αρχές της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Δεδομένου ότι εδώ και μήνες τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουμε εκτεθεί σε δημόσιο κακοποιητικό λόγο και εντός τηλεοπτικών και ευρύτερα δημοσιογραφικών χώρων με αποτέλεσμα όχι μόνο την υπέρβαση της δεοντολογίας αλλά και την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων μας τη βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μας ζητούμε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με την ελπίδα ότι θα συνδιαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας και σεβασμού στο τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό πεδίο έκφρασης. Να ξεκινήσει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος και να μπει ένα οριστικό τέλος στον κακοποιητικό λόγο με τη χάραξη κοινών ορίων και αρχών.»

Προηγήθηκε σεμινάριο με αρχισυντάκτη του Antivirus

Ωστόσο λίγες ημέρες πριν σταλεί η επιστολή αυτή για καθορισμό συνάντησης η ΕΣΗΕΑ οργάνωνε (Σάββατο, 29 Ιουνίου) σεμινάριο εμπέδωσης των Αρχών Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας εγγραφής νέων μελών. Φέτος, το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην ισότητα των φύλων στον δημοσιογραφικό λόγο. Παρουσίασε εργαλεία και καλές πρακτικές που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους νέους συναδέλφους να υιοθετούν αρχές συμπερίληψης, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την αναπαραγωγή στερεοτύπων προσβλητικών για τα φύλα.

Η θεματική του φετινού σεμιναρίου εντάσσεται στο πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, με τίτλο: «Ξαναγράφοντας την ιστορία – ΜΜΕ, Φύλο & Πολιτική» («Rewriting the Story – Gender, Media & Politics»), στο οποίο συμμετέχει η ΕΣΗΕΑ. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αναγνώριση της αναπαραγωγής φυλετικών στερεοτύπων στον δημόσιο λόγο και την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού έργου μέσα από κείμενο, εικόνα και ήχο. Στο σεμινάριο συμμετείχαν η Δήμητρα Γκουντούνα, Πρόεδρος Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, η Νεφέλη Αγκυρίδου, Διευθύντρια Ψηφιακών Μέσων του STAR, η Αναστασία Γιάμαλη, Δημοσιογράφος Mega, η Μάχη Νικολάρα, Ειδική Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ. Αλλά σημαντικό χώρο στο σεμινάριο είχε και ο Βασίλης Θανόπουλος, Δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης Antivirus Magazine ένα περιοδικό που εκδίδεται ανά δύο μήνες από την Homo Evolution (ΑΜΚΕ) και διανέμεται στις ΛΟΑΤ επιχειρήσεις και σε χώρους πολιτισμού στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Ρέμος: «Δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή, δεν είμαι κατηγορούμενος, είμαι ερευνώμενος»
Νέα γκάφα Μπάιντεν: «Είναι υπερήφανος που είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε με μαύρο πρόεδρο»
Ρέιτσελ Ριβς: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας