«Πρέπει να βρεθεί τρόπος να δώσουμε τη δυνατότητα στις χώρες του Τρίτου κόσμου να αγοράσουν τα εμβόλια. Είναι καθήκον μας ως ανθρωπότητα, είναι καθήκον μας ως ευρωπαίοι, είναι καθήκον μας ως Έλληνες, να βρούμε τρόπο τα εμβόλια αυτά να φτάσουν και στους ανθρώπους που μόνοι τους δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Δεν είναι όμως η πατέντα το μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης κλήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση για τις ενέργειες της Ελλάδας σε σχέση με την εξαίρεση ισχύος του καθεστώτος της πατέντας των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

«Η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, υποστήριξε στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών, την πρόταση για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων, υπό συγκεκριμένους όρους, με σκοπό να μπορέσουν να διατεθούν τέτοιου είδους εμβόλια στις χώρες του Τρίτου κόσμου που δεν έχουν τη δύναμη να τα αποκτήσουν», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος ωστόσο σημείωσε: «Το πρόβλημα όμως με τα εμβόλια δεν είναι οι πατέντες.

Πριν από 4 μήνες η Ε.Ε. ζήτησε από τα κράτη μέλη να ενημερώσουν ποιες εγχώριες βιομηχανίες κάθε κράτους μέλους θα μπορούσαν, εάν του παρεχόταν η πατέντα, να ξεκινήσουν την παραγωγή των συγκεκριμένων εμβολίων. Εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης, έλαβα επίσημα το αίτημα από τον Επίτροπο κ. Μπρετόν, το μετέφερα σε όλη την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Δύο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και είπαν ότι, αν είχαν επαρκή χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να παράξουν εμβόλια.

Δεν αναφέρομαι στα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά στο εμβόλιο τύπου Astra Zeneca και Johnson & Johnson. Αυτές οι δύο εταιρείες ενημέρωσαν επισήμως και εγγράφως ότι εάν λάβουν χρηματοδότηση και επαρκές σχέδιο θα μπορέσουν να αρχίσουν να παράγουν τα εμβόλια αυτά σε 3 χρόνια. ‘Αρα δεν μιλάμε για πατέντες.

Για τα εμβόλια mRNA, είναι μιας τεχνολογίας που είναι παντελώς άγνωστη, όχι η πατέντα αλλά η ίδια η τεχνολογία, στις επιχειρήσεις της υπόλοιπης βιομηχανικής Ευρώπης και της Ελλάδος και άρα και να τους δινόταν η πατέντα, θα χρειάζονταν πολλά χρόνια προσπάθειας και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για να μπορέσουν να κάνουν την παραγωγή. ‘Αρα δεν είναι η πατέντα το πρόβλημα για τα εμβόλια».

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ο υπουργός είπε ότι η Moderna έχει πάρει γενναία χρηματοδότηση από το αμερικανικό κράτος και σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει δώσει εξαιρετικά προνομιακή τιμή στην αμερικανική κυβέρνηση το εμβόλιο αυτό. Το δε εμβόλιο της Pfizer, όπως είπε ο υπουργός, έχει και αυτό λάβει μια μικρότερη χρηματοδότηση και η Ε.Ε. έχει αγοράσει το εμβόλιο αυτό στη χαμηλότερη τιμή.

«Υπολογίζεται ότι το Ισραήλ το έχει αγοράσει τέσσερις φορές ακριβότερα από όσο η Ευρώπη, η Βρετανία περίπου 80% ακριβότερα από την Ευρώπη, οι ΗΠΑ 100% ακριβότερα από την Ευρώπη. ‘Αρα η ερώτησή σας πρέπει να απευθυνθεί στην Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε.», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Οι διαστάσεις της πανδημικής κρίσης είναι ασύλληπτες και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις μελλοντικές επιπτώσεις. Προσπαθεί η επιστήμη, που αυτήν τη φορά τέθηκε στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ωστόσο οι εταιρείες καλλιεργούν άβατο με τις πατέντες αν και έχει προκύψει η παγκόσμια πανδημική κρίση που έχει θέσει σε μεγάλη δοκιμασία τις κοινωνίες. Υπάρχει ισχυρό πολιτικό και νομικό επιχείρημα για την ανάγκη αναστολής του καθεστώτος των πατεντών», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει αναστολή του καθεστώτος, διότι οι έρευνες και για τα καινοτόμα φάρμακα αλλά κυρίως για τα εμβόλια, έλαβαν μεγάλες χρηματοδοτήσεις και από την Ευρώπη και από την Αμερική και συνεπώς υπάρχει ισχυρός λόγος να υποστηριχθεί η πρόταση του προέδρου Μπάιντεν.

«Η ύπαρξη των πατεντών ευρεσιτεχνίας είναι εξαιρετικά κομβικό σημείο για την παραγωγή πρωτοτύπων καινοτόμων φαρμάκων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Χωρίς πατέντες δεν υπάρχουν πρωτότυπα καινοτόμα φάρμακα.

Οι χώρες που δεν έχουν αναπτυγμένο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, παράγουν μηδέν φάρμακα καινοτόμα, διότι δεν είναι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτό που εμποδίζει αλλά αυτό που επιτρέπει να ξοδευτούν δισεκατομμύρια για την έρευνα και για το ότι υπάρχουν εταιρείες και χρηματοδότες που έχουν συμφέρον να το κάνουν», απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως η ύπαρξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προστατεύεται και από τον διεθνή Κανονισμό Εμπορίου και από την ευρωπαϊκή και από την ελληνική νομοθεσία, είναι «ο ακρογωνίαιος λίθος της ύπαρξης καινοτόμων φαρμάκων».

«Χωρίς προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα πέθαιναν δισεκατομμύρια άνθρωποι γιατί δεν θα υπήρχαν καινοτόμες θεραπείες», επέμεινε ο υπουργός που όμως πρόσθεσε: «Πράγματι, υπάρχουν εξαιρέσεις. Σε έκτακτες περιπτώσεις και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, και η Ευρωπαϊκή Συνθήκη και ο Κανονισμός του Εμπορίου και η ελληνική νομοθεσία επιτρέπουν την εξαίρεση υπό ιδιαίτερες συνθήκες από αυτόν τον κανόνα, ακριβώς για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αυτή είναι μια άποψη που η παρούσα κυβέρνηση και την υπερασπίζεται και την έχει προβάλει πριν τον πρόεδρο Μπάιντεν. Στις 4 Απριλίου 2020, δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο από την πρόταση Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για να αγοράσουν σε λογικές τιμές οι ευρωπαϊκές αρχές το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια, για τα rapid tests, για να τα διαθέσουν δωρεάν σε εκείνες που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα εμβόλια και τα τεστ ώστε να οργανωθεί μια παγκόσμια παραγωγή τέτοια που θα κάλυπτε την παγκόσμια ζήτηση».

«Να το δεχθώ ότι εσείς πρώτοι υποστηρίξατε ότι πρέπει να υπάρξει εξαίρεση. Αλλά στην πολιτική τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Πείτε μας λοιπόν, τι ψήφισε η ΝΔ στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και που πήρε πρόσφατα πλειοψηφία ώστε να υπάρξει αναστολή της πατέντας», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και πρόσθεσε: «Επειδή και εσείς και εγώ έχουμε θητεύσει στο Υπουργείο Υγείας, ξέρουμε πολύ καλά τι συμφέροντα κρύβουν οι πατέντες. Πείτε μας αν η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε χαμηλότερες τιμές ή τα έχει χρυσοπληρώσει τα καινοτόμα φάρμακα στις έρευνες στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα. Υπάρχει παγκόσμια υγειονομική κρίση. Πρέπει να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα για αναστολή του καθεστώτος με τις πατέντες».

Διαβάστε ακόμα:

Άδωνις Γεωργιάδης: Προανήγγειλε άνοιγμα νυχτερινών κέντρων διασκέδασης

Άδωνις Γεωργιάδης: Αιτήσεις από 22.000 επιχειρήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης το τελευταίο 24ωρο

Άδωνις Γεωργιάδης: Άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων την επόμενη εβδομάδα εάν έχουμε πτωτική πορεία

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση